Setari Cookie-uri

Alimente de evitat pentru un zambet sanatos

Unul dintre secretele unui zambet sanatos consta in alimentele pe care alegem sa le includem in mod obisnuit in regimul nostru zilnic.

Comunicat de presa

Bineinteles ca periajul dentar regulat, corect efectuat precum si utilizarea atei dentare, raman cele mai eficiente moduri de a ne proteja dantura impotriva cariei dentare si a bolii parodontale. Insa, si o dieta alimentara corecta ne ajuta sa ne pastram zambetul stralucitor si gingiile sanatoase.

Medicul implantolog dr. Taner Chemal explica faptul ca ”regimul alimentar echilibrat, bogat in substante nutritive dintre care amintim vitamina C, vitamina D, calciul si altele este esential pentru sanatatea orala”. Astfel, domnul doctor descrie care sunt alimentele ce trebuie evitate pentru a avea o dantura sanatoasa si stralucitoare:

zambet

  1. bauturile dulci – atunci cand bacteriile din gura descompun zaharurile simple se produc acizi. Acizii demineralizeaza smaltul dentar si permit formarea cariei dentare. Toate bauturile racoritoare, inclusiv fresh-urile din fructe constau aproape in intregime din zaharuri simple. Daca mai sunt si acidulate (carbogazoase), concentratia daunatoare de acizi va creste si mai mult. Sunt studii facute de Asociatia Dentara Americana care demonstreaza caracterul nociv al acestor bauturi asupra smaltului, pe primul loc clasandu-se cele utilizate de sportivi.
  2. dulciurile – fie ca vorbim de bomboane sau prajituri, acestea au o mare concentratie de zahar rafinat ceea ce duce la cresterea fulminanta a nivelului de acizi din gura. Bomboanele, in special cele gumate, jeleurile, rahatul sunt cele mai periculoase deoarece acestea adera puternic de suprafata dintilor si a lucrarilor dentare, ingreunand foarte mult misunea „curatatoare” a salivei.
  3. alimentele bogate in amidon – amidonul este un component al alimentelor care ridica foarte mult concentratia de acid din cavitatea orala. Se gaseste din belsug in paine, produsele de patiserie, pastele fainoase, orez sau cartofi. Cu cat amidonul din aceste alimente este mai procesat, cu atat va provoca un nivel mai mare de acizi in gura. Amidonul negatit din legume nu pune in pericol smaltul dentar.
  4. cerealele „gata preparate” pentru micul dejun – amestecul de zahar si amidon din compozitia acestora le confera un caracter nociv pentru smaltul dentar. Ca si in cazul produselor de patiserie care contin zahar si amidon procesat sunt lipicioase si adera de dinti functionand ca un magnet pentru placa bacteriana.
  5. cafeaua, ceaiul si vinul rosu – indulcite ridica nivelul de acizi din gura slabind smaltul dentar. Sorbirea lor lenta le face si mai periculoase, deoarece determina valori ridicate ale acizilor pentru o lunga perioada de timp. Totodata, aceste bauturi pateaza dintii.

Medicul dentist Dr. Taner Chemal cu competenta in implantologie orala si cu peste 15 ani de experienta in reabilitari simple si complexe cu implant dentar este fondatorul clinicilor Implantodent (www.implantodent.ro) si a creat un concept unic pe piata romaneasca axat strict pe profesionalism, performanta, eficienta, calitate, excelenta.

Citește și:

Pregatirea sa si a intregii sale echipe in domeniu, cursurile practice de specializare urmate in cele mai prestigioase centre din lume i-au ajutat pe specialisti sa devina pionieri pentru tara noastra in tot ceea ce inseamna domeniul stomatologic atat la nivel de manopere, cat si la capitolul tehnologie avangardista.

Foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
5 Iunie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.