Setari Cookie-uri

Folosirea laserului versus utilizarea metodei clasice pentru tratarea bolilor parodontale

Multi pacienti se intreaba, pe buna dreptate, daca laserul este eficient in tratamentul initial al bolilor parodontale - o intrebare importanta si de actualitate, dar, pentru al carei raspuns avem nevoie de niste informatii suplimentare.

Un articol realizat de Dr. Claudiu Lupascu - medic coordonator LLLDental

____

Problema este urmatoarea: parodontoza, sau imbolnavirea gingiei, este o infectie poli-microbiana (“poli” – mai multi; “microbian” - bacterian), cea ce inseamna ca este cauzata de o combinatie de diferite tipuri de bacterii. Exista forme variate de parodontoza, dar toate sunt rezultatul interactiunii dintre bacterii si sistemul imunitar (de aparare) al organismului. Majoritatea acestor bacterii se intalnesc in placa bacteriana care se aseaza pe dinti la linia gingiei, in absenta unei igiene orale zilnice eficiente. Bacteriile se misca in sus si in jos pe suprafata radacinii, pe care ulterior se calcifica, generand tartrul. Fata interioara a tesutului gingival devine inflamata si sangereaza ca raspuns la prezenta bacteriilor.

Citește și:

Astfel, in cazul unui pacient cu predispozitie pentru aceasta boala, raspunsul inflamator astfel rezultat poate cauza distrugerea tesutului parodontal, precum si a osului care sustine dintele, ultima consecinta putand fi chiar pierderea dintelui.

Solutia: principalul obiectiv al tratamentului parodontal este sa opreasca inaintarea procesului imbolnavirii. Asadar, tratarea imbolnavirii gingiei se concentreaza pe controlarea cauzei. Acest lucru este realizat prin ceea ce este cunoscut ca “terapie initiala” sau “terapia cauzei”, in cadrul careia, suprafata radacinii afectate este curatata si dezinfectata, permitand restabilirea sanatatii pacientului. Pacientii predispusi la aceasta imbolnavire trebuie, de asemenea, sa fie invatati sa indeparteze placa bacteriana pentru a obtine un nivel optim de igiena orala zilnica. Odata ce s-a realizat controlul inflamatiei si al infectiei prin terapia initiala, obietivele secundare (in cazurile mai avansate ale bolii) pot include tratament chirurgical, pentru a ajuta la restabilirea unei atasari sanatoase a tesutului parodontal de dinti.

Citește și:

Technici de tratament pentru terapia initiala: Prima faza a terapiei parodontale consta in distrugerea mecanica a placii bacteriene. Acest lucru necesita tratament clinic pentru a indeparta bacteriile si tartrul de pe suprafetele radacinilor dintilor afectati. Acest tratament este realizat in mod traditional folosind instrumente manuale si/ sau instrumente cu ultrasunete, ambele necesitand abilitati superioare si sensibilitate tactila. Terapia non-chirurgicala este de precizie si consumatoare de timp. Acum ceva vreme se considera ca este necesar sa se indeparteze fetele interne ale pungilor care se formeaza intre tesutul gingival inflamat si dinte. Totusi, cercetarile au demonstrat ca, atata timp cat bacteriile sunt indepartate eficient, tesuturile se pot vindeca indiferent daca pungile sunt sau nu curatate prin procedura numita chiuretaj.

Citește și:

Tehnologia secolului al 21-lea

Tehnologia laser a fost propusa ca o metoda ajutatoare sau care inlocuieste terapia conventionala non-chirurgicala descrisa mai sus. In acest scop au fost testate mai multe tipuri de lasere.

Care a fost rezultatul?

Printre avantajele tratamentului cu laser fata de metodele conventionale se numara: distrugere minima a tesutului, mai putina sangerare, sterilizarea ariei de tratament, reducerea disconfortului post-tratament si o acceptare crescuta din partea pacientilor. Dar este mai buna aceasta metoda de tratament decat cea traditionala – tratamentul cu instrumente manuale sau ultrasonice? Pana acum, studiile sunt neconcludente.

Stiinta bazata pe evidente necesita protocoale si parametri de cercetare stricte pentru a asigura o comparatie valida, “mere cu mere”, intre diferitele tipuri de tratament. De exemplu, studiile trebuie sa fie suficient de ample, aleatorii, controlate, sa aiba obiective si criterii de tratament specifice si sa fie derulate pe o perioada de timp suficient de mare incat sa arate rezultate efective pe termen lung.

Citește și:

O analiza sistematica a literaturii de specialitate a identificat recent peste 300 de studii despre utilizarea laserului in tratamentul parodontal. Totusi, doar 8 studii au indeplinit criteriile necesare legate de includerea sau excluderea pacientilor. Aceste 8 studii au implicat doar 166 de participanti si timpul de urmarire ulterioar tratamentului era, in general, de scurta durata. In doar 5 din cele 8 studii cercetatorii au raportat ca au masurat atasarea tesutului, ceea ce reprezinta un standard pentru evaluarea rezultatelor tratamentului parodontal. In consecinta, evidentele legate de acest subiect sunt putine.

Ce trebuie sa retineti

Terapia initiala non-chirurgicala ramane tratamentul standard pentru parodontoza. A existat un interes crescut pentru utilizarea laserului, ca terapie non-chirurgicala complementara sau ca tratament de sine statator pentru imbolnavirile gingiei. Se presupune ca terapia cu laser poate oferi rezultate clinice mai bune, care scurteaza timpul de tratament, in timp ce reduce disconfortul si, probabil, reduce necesitatea folosirii altor metode de terapie mai invazive. Dar vom avea nevoie de studii mai bune pentru a evalua eficienta laserului.

Citește și:

Pentru cei 10-15% din populatie care sunt predispusi la imbolnaviri parodontale, controlul imbolnavirii si mentinerea starii de sanatate sunt dependente de igiena orala zilnica pe termen lung (controlul placii bacteriene), de intretinerea parodontala (de cele mai multe ori la interval de trei luni) si de evaluarea si monitorizarea profesioniste.Nu exista un remediu care sa poata fi efectuat o singura data, indiferent daca vorbim de curatarea traditionala sau de tratamentul cu laser.

Foto: restaurare dentara - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
27 Aprilie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.