Setari Cookie-uri

Principalele sfaturi pentru femeia gravida la stomatolog

In popor se spune ca o femeie pierde cate un dinte pentru fiecare sarcina. Din fericire astazi nu se mai intampla astfel, existand metode de preventie si tratament al patologiilor stomatologice atat in timpul sarcinii, cat si imediat dupa nastere.

Principalele sfaturi pentru femeia gravida

In sarcina este indicat:

  • Sa anuntati medicul stomatolog ca sunteti insarcinata;
  • Sa aveti o alimentatie sanatoasa, echilibrata, alimentele jucand un rol important atat in mentinerea sanatatii femeii insarcinate, cat si in dezvoltarea armonioasa a copilului;
  • Sa va spalati pe dinti de cel putin doua ori pe zi si sa folositi zilnic ata dentara;
  • Sa mergeti cu regularitate la medicul stomatolog pentru detartraj si periaj, dar si pentru evaluarea statusului dentar.
  • Sa evitati orele matinale cand faceti programarile la stomatolog, caci atunci starile de greata sunt mai frecvente;
  • Sa ascultati muzica in timpul tratamentelor si sa folositi perne care va permit un confort sporit;
  • Sa mergeti la toaleta inainte de consultatie.

Primul trimestru de sarcina

In primul trimestru, sarcina este deosebit de sensibila, are loc organogeneza, adica dezvoltarea principalelor organe ale viitorului bebelus, iar aceasta perioada trebuie sa fie cat mai putin perturbata. De aceea orice interventie cu putinta, atat in sfera stomatologica cat si in alte domenii medicale, va fi amanata, pe cat posibil, lasand sa se trateze doar urgentele, daca exista. Viitoarea mamica trebuie sa evite de asemenea stresul, chiar si durerea.

Citește și:

Al doilea trimestru de sarcina

Practic acesta este trimestrul in care gravida poate trata unele afectiuni dentare care nu pot fi amanate pentru perioada de dupa nastere, avand cele mai mici riscuri de complicatii. Este trimestrul in care viitorul bebe, dar si mamica sunt cel mai putin sensibili.

Trimestrul trei de sarcina

In acest trimestru femeia gravida poate face vizite scurte la medicul stomatolog, iar dimensiunile abdomenului impun pozitii speciale pe scaun. Se va evita intinderea pe spate, viitoarea mamica putand sta cel mult semi-culcata pe partea stanga pe scaunul stomatologic. Vizitele vor fi de scurta durata si se pot realiza interventii de profilaxie, interventii usoare sau tratamentul urgentelor. Se vor trata doar patologiile care nu suporta amanare.

Femeia insarcinata este un pacient aparte pentru medicul stomatolog, necesitand o atentie deosebita si o abordare specifica in cabinet. Pentru detalii suplimentare consultati articolul Sfaturile stomatologului pentru femeia gravida.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Decembrie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.