Setari Cookie-uri

De ce este implantul dentar o solutie mai buna decat puntea dentara?

Implantul dentar reprezinta inlocuirea radacinii dintelui cu o componenta metalica menita sa devina suport pentru viitoarea lucrare dentara fixa sau mobila si a carui durata de viata poate ajunge pana la 25 ani.

Cu toate acestea, multi pacienti inca raman reticenti fata de aceasta procedura, cerand in continuare sa li se efectueze punti dentare clasice. Dr. Irina Alexandru, medic stomatolog generalist, ne prezinta care sunt diferentele majore dintre implantul dentar si puntea clasica.

,,Pacientii mei se tem inca de implantul dantar: procedura necesita prea mult timp, organismul ar putea respinge implantul, se pot confrunta cu anxietatea fata de interventia chirurgicala etc. De aceea, le explic de fiecare data ca, pe termen lung, nu numai ca nu vor mai avea probleme cu edendatia (lipsa dintilor), dar nici nu se vor mai confrunta cu problemele pe care le presupune puntea dentara clasica. ”, spune Dr. Irina Alexandru, medic stomatologie generala la clinica IQDENT.

Pentru pacientii edentati, cel mai important ramane cat dureaza tratamentul. Cu toate acestea, solutiile cele mai rapide nu sunt si cele mai eficiente pe termen lung. Daca instalarea unei punti dentare clasice nu dureaza mai mult de 1 luna, finalizarea unui implant dentar poate dura chiar si 6 luni. Totusi, in lipsa unei igienizari corecte si riguroase, puntea dentara poate duce la aparitia unor complicatii parodontale la nivelul dintilor stalpi, precum si la reabsorbtia osoasa facilitand, astfel, distrugerea partiala sau chiar integrala a dintelui. Implantul dentar, pe de alta parte, nu necesita ingrijiri speciale si are o durata de viata care poate ajunge si la 25 de ani.

Citește și:

De asemenea, procesele prin care sunt instalate puntea dentara si implantul dentar difera semnificativ. In momentul in care se pregateste insertia puntii clasice, dintii stalpi sanatosi din vecinatatea edentatiei sunt slefuiti pentru o mai buna fixare a acesteia. Inlocuirea dintelui lipsa prin implant dentar se realizeaza printr-o singura coroana si nu prin trei ca in cazul puntilor clasice. Asta inseamna ca dintii invecinati nu sufera nicio modificare. ,,Mai mult decat solutionarea rapida a problemei, oamenii ar trebui sa se gandeasca la eficienta tratamentului – cat timp dureaza, ce presupune si ce probleme pot aparea. In acest moment, cel mai mult conteaza sanatatea fiecarui dinte in parte. Daca se poate sa nu intervenim, ar fi bine sa nu o facem.”, ne atentioneaza Dr. Irina Alexandru.

Una dintre cele mai recurente probleme cu care se confrunta cei care sufera de edentatie este cea psihologica. Oamenii se tem de orice tip de interventie chirurgicala, iar implantul dentar este, intr-adevar, o interventie chirurgicala. ,,Pentru a-mi ajuta pacientii sa depaseasca aceasta ultima bariera, ii invit de fiecare data sa-si aminteasca faptul ca aceasta solutie ii ajuta sa nu se mai confrunte cu probleme dentare pentru o perioada indelungata de timp.”, continua Dr. Irina Alexandru.

Citește și:

Asadar, implantul dentar este o varianta alternativa de luat in calcul in momentul in care apare edentatia. Mai mult decat puntea dentara, acesta reprezinta o solutie minim intruziva si, cu o durata de viata care ajunge pana la 25 ani, o investitie eficienta pe termen lung.

Un articol realizat de Dr. Irina Alexandru - IQDENT

Foto: shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
17 Februarie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.