Setari Cookie-uri

Senzatie de arsura in gura? Iata ce afectiuni serioase poate ascunde

Glosodinia, senzatia de arsura in gura, reprezinta o problema serioasa, care cauzeaza disconfort si, in unele cazuri, poate afecta chiar si calitatea vietii pacientului. Chiar daca specialistii nu au reusit sa identifice cauzele exacte ale acestei afectiuni, Dr Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara si coordonator al Clinicilor Dr. Melnic, ne explica de ce este important sa actionam inca de la primele semne ale aparitiei acestei senzatii de disconfort.

Glosodinia este o stare caracterizata printr-o senzatie puternica de arsura la nivelul limbii, a obrajilor, a gingiilor sau chiar a intregii cavitati bucale, atunci când ajunge la extreme. De multe ori, aceasta senzatie este asemnanatoare cu cea resimtita in urma contactului cu lichide sau alimente fierbinti. Exista doua tipuri de glosodinie: cea primara, ale carei cauze nu sunt inca elucidate, si cea secundara, care este, de fapt, o consecinta a unor afectiuni sistemice. Cea din urma, fiind si cea mai frecventa, este o afectiune ale carei simptome ar putea fi macar diminuate, daca nu chiar evitate.

Daca ai probleme cu senzatia de arsura in gura, este foarte posibil sa ai probleme cu dantura
Sanatatea cavitatii bucale influenteaza direct aparitia glosodiniei. Ne referim aici la cresterea anormala a dintilor ori la implanturile realizate gresit, care pot leza suprafata interna a cavitatii bucale. De asemenea, si ticurile nervoase, cum ar fi bruxismul (scrâsnirea dintilor), precum si iritatia excesiva a cavitatii bucale, cauzata mai ales de periajul excesiv, utilizarea frecventa a apei de gura si consumul bauturilor acidulate, pot facilita instalarea glosodiniei.

Citește și:

Foto copyright: wernerimages / Shutterstock

Daca ai probleme cu senzatia de arsura in gura se poate ca organismul tau sa nu aiba aportul de vitamine de care are nevoie

Senzatia de arsura in gura apare si in cazul carentelor de vitamine si minerale (grupul B, Fier, acid folic). Specialistii atentioneaza ca o dieta saraca in substante nutritive, mai ales in ceea ce priveste vitaminele din grupul B, faciliteaza aparitia senzatiei de arsura in gura. Cele mai accesibile alimente bogate in “B-uri” sunt:cartofii, somonul, morcovii, fasolea pastai, sparanghelul, tonul, pepenele galben, vinetele, mazarea, varza creata sau nucile.

Senzatia de arsura in gura anunta dezvoltarea unor simptome grave, atunci cand este asociata cu infectii orale

Printre cele mai frecvente cauze ale senzatiei de arsura in gura se numara si candidoza. Cu toate acestea, trebuie sa retii ca glosodinia nu este decât unul dintre simptomele incipiente ale candidozei. De aceea, este important ca primul pas pe care il face pacientul sa fie acela de a merge la medicul specialist, astfel incât sa depisteze problema reala inca din primele faze de dezvoltare.

Citește și:

“Chiar daca in faza incipienta nu cauzeaza decât un disconfort minim senzatia de arsura in gura semnaleaza existenta unei probleme la nivelul sanatatii organismului. De aceea, le recomand pacientilor sa mearga la medicul stomatolog inca de la primele semne. Astfel, putem depista cauzele problemei de la inceput, când programul medicamentos mai poate fi inca eficient si rapid. Chiar si cele mai mici semne ale deteriorarii sanatatii pot anunta probleme dificile.”, spune Dr. Ion Melnic.

Sindromul „gurii care arde” poate fi un semn al diabetului

Deoarece diabetul slabeste sistemul imunitar, pacientii pot fi predispusi la dezvoltarea infectiilor fungice, ca de exemplu candidoza orala. Simptomele includ rani dureroase si dificultati la inghitire. Daca se dezvolta o infectie fungica, este important sa mergeti cât mai curând posibil la medicul dentist. Ca o consecinta a imunitatii scazute, orice tratament stomatologic sangerand al pacientului diabetic trebuie insotit de protectie antibiotica. De aceea este foarte important ca diabetul, alaturi de toate celelalte afectiuni generale de sanatate, sa fie declarat inca de la prima sedinta la cabinetul stomatologic.
Un consult stomatologic, realizat din timp, poate identifica si solutiona cauzele arsurii rapid, inainte ca aceasta sa se complice si sa impuna complicatii dificil de tratat sau care impun tratamente mai dure asupra organismului. Tocmai de aceea, glosoidina este una dintre problemele pentru care automedicamentatia nu este deloc o idee buna.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Septembrie 2016
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.