Setari Cookie-uri

Greseli pe care sa NU le faci: Cum sa iti ingrijesti PIELEA dupa plaja

Expunerea la soare este pe de o parte sanatoasa, insa pe de alta parte poate fi periculoasa pentru piele, sensibilizand puternic epiderma, dar si straturile cutanate profunde.

Ce se intampla la nivelul pielii atunci cand ne expunem la soare?

Razele UV ale soarelui strabat epiderma si ajung pana in straturile profunde ale pielii. Acestea stimuleaza productia naturala de vitamina D, dar si de pigment care confera pielii o culoare maronie. Aceasta pigmentare noi o numim bronz si reprezinta de fapt un scut natural al pielii impotriva razelor nocive UV. Atunci cand nu ne expunem sanatos la soare, aceste raze produc daune celulalre si inflamatie cutanata. Uneori pot afecta si organe situate sub piele. Asa se explica inrosirea pielii (inflamatie) si starea generala de rau - ganditi-va ca pielea este cel mai mare organ, realizati ce uzura reprezinta inflamarea majoritatii suprafatei pielii? Nu este de mirare ca ne simtim foarte obositi, deshidratati, cu febra si frison.

Pielea joaca un important rol de protectie a organismului, realizat prin mai multe procese: descuamarea continua, pH-ul acid al pielii, filmul lipidic care exista la suprafata acesteia. Sub piele exista o retea de celule imunitare care functioneaza ca un scut extrem de puternic, pentru situatiile in care un agent patogen a reusit sa treaca de bariera cutanata.

Citește și:

Pielea are insa si un rol vital in integrarea in mediu, ajutand la realizarea unor schimburi, la reglarea temperaturii, eliminarea toxinelor etc. Asa se explica riscul vital al arsurilor intinse sau al leziunilor de mari dimeniuni la nivelul pielii.

ingrijirea pielii dupa plaja

Specialistii recomanda sa faceti plaja in orele diminetii sau spre seara, cand efectele nocive ale soarelui sunt mai mici.

De asemenea folosirea lotiunilor de protectie solara este obligatorie pentru sanatatea pielii. Acestea se folosesc de fiecare data cand va expuneti la soare, chiar si cand sunteti in apa. Alegeti factorul potrivit de protectie solara, asadar o lotiune cu factor de protectie 50 este potrivita pentru persoanele cu nuanta deschisa a pielii, pe cand lotiunile de protectie solara cu factor 15-30 pot fi suficiente pentru persoanelor cu nuante mai inchise ale pielii.

Citește și:

Cum ne ingrijim pielea dupa expunerea la soare?

Curatarea delicata, fara exfolianti

Pielea expusa la soare este mai sensibila, se irita usor si poate fi deshidratata dupa plaja. De aceea este indicat sa folositi la dus lotiuni hidratante, chiar ulei de dus care calmeaza pielea dupa plaja.

Pentru pielea foarte sensibila puteti folosi uleiuri naturale de ingrijire inaintea dusului (ulei de masline, de argan, uleiuri de masaj cu extracte naturale). Aplicati uleiul hranitor si il lasati sa actioneze cateva minute, apoi clatiti pielea cu apa calda.

Produse nerecomandate:

  • Gelurile exfoliante;
  • Gelurile sau sapunurile care usuca pielea;

Evitati produsele cosmetice iritante

Pentru ca pielea este sensibila si usor deshidratata dupa baia de ultraviolete, produsele cosmetice care contin alcool sau parfum trebuie evitate. Atat alcoolul, cat si parfumurile sunt iritante si predispun la deshidratare. In privinta ingrijirii tenului, este recomandata o crema hipoalergenica intens hidratanta.

Citește și:

Lotiuni hidratante

Lotiunile hidratante “after sun” sunt special concepute astfel incat nu contin alcool sau alte ingrediente iritante. Aceste lotiuni sunt mai bogate in grasimi decat cele obisnuite, refacand filmul lipidic protectiv al pielii.

Epilarea dupa plaja – metode recomandate

Pentru pielea sensibila nu este recomandata epilarea cu ceara, cu lama sau orice alta metoda care presupune compromiterea filmului lipidic superficial al pielii. Puteti folosi creme sau spuma pentru epilat, apoi lotiuni hidratante sau spray-uri calmante, racoritoare.

ingrijirea pielii dupa plaja

Recomandari in caz de arsuri solare

Atunci cand pielea devine rosie, este sensibila si ustura la atingere, foarte probabil suferiti de o arsura solara. Ulterior pot sa apara pe suprafata corpului vezicule care mai tarziu se sparg si pielea se descuameaza intens. Netratate corespunzator, unele arsuri solare se pot complica cu infectii sau chiar ulceratii.

Citește și:

Este recomandat sa curatati delicat pielea cu uleiuri de dus si sa evitati apa fierbinte. Folositi un spray sau o lotiune pentru arsuri solare, recomandata de medicul dermatolog sau de farmacist. Aceste lotiuni-tratament calmeaza arsurile, hidrateaza intens si previn infectarile, stimuland regenerarea pielii.

Daca simptomele nu par sa se amelioreze, apar vezicule cu lichid roz sau zone indurate ale pielii, suferiti de febra sau alte simptome asociate (greata, varasaturi, diaree, cefalee, stare generala alterata), este indicat sa consultati medicul.

Beneficiile expunerii la soare

Fara Soare nu am putea trai. Iata cateva din beneficii baillor de soare:

  • Stimuleaza productia naturala a vitaminei D;
  • Amelioreaza durerile articulare;
  • Cresc buna dispozitie;
  • Soarele este dusman pentru multe microorganisme, prevenind astfel multiple infectii.

ingrijirea pielii dupa plaja Pericolele expunerii la soare:

  • Creste riscul arsurilor solare;
  • Creste riscul unor boli de piele sau chiar al cancerului de piele (melanom);
  • Expunerea la soare poate agrava unele boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, dar si alte afectiuni;
  • Expunerea excesiva la soare scade usor imunitatea;
  • Insolatia este o alta urmare nedorita a expunerii excesive la soare;
  • Baile de soare pot afecta ochii.

Foto@Shutterstock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 August 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.