Setari Cookie-uri

Mancatul emotional - Cum sa nu-ti hranesti sentimentele

Specialistii spun multe lucruri legate de mancatul emotional sau alimentatia compulsiva, insa noi vom sintetiza ideile cele mai importante si le vom expune mai jos pe intelesul tuturor.

Specialistii spun multe lucruri legate de mancatul emotional sau alimentatia compulsiva, insa noi vom sintetiza ideile cele mai importante si le vom expune mai jos pe intelesul tuturor.


mancatul emotional Ce este mancatul emotional si cum ne poate afecta?



Mancatul emotional se refera la prostul obicei de a manca in orice stara emotionala te aflii (fericita, trista, emotionata, stresata, nervoasa etc.) fara insa a-ti fi foame. Daca te consoleaza, si barbatii sufera in numar mare de aceasta problema.


Mancatul emotional ne afecteaza pentru ca de obicei alegem alimentele care ne cresc endorfinele si serotoninele - substante supranumite si “hormonii fericrii” motiv pentru care ne linistim si ne relaxam. Aceste alimente sunt de doua feluri: cele afrodiziace cerebrale (ca vanilia, cacao, ciocolata) si cele care contin substante nocive cum sunt chipsurile, preparatele grase fast-food, dulciuri, rontanele, sau cele grase ca pizza, fripturi etc.


Toate aceste produse aduc un surplus enorm de calorii, duc la obezitate, diabet, boli cardiovasculare si probleme psihice cu privire la stima de sine, integrare in colectivitati, viata personala etc.

Cum iti dai seama daca suferi de mancatul emotional



Iti vom pune cateva intrebari simple. Daca raspunsi pozitiv la cel putin una din ele, atunci suferi de mancat emotional. Cu fiecare “da” la intrebarile de mai jos realizezi ca te aflii intr-un stadiu mai avansat al sindromului de alimentatie compulsiva.

Mananci fara sa iti fie foame?

Citește și:
Preferi sa rontai ciocolata, biscuiti, sticksuri, chipsuri sau sa mananci pizza in loc sa alegi o salata?

Mananci in special dulciuri si mancaruri grase in loc de legume si fructe?

Te-ai trezit mancand fara sa iti dai seama?

Ai alimente cu tine oriunde te-ai afla: in masina, la birou, prin camere acasa?

Te-ai trezit manacnd in locuri neadecvate, de exemplu la semafor?

Manifesti sentimentul de vinovatie ca mananci fara sa iti fie foame?

Reactionezi la filme, in situatii stresante, la bucurie, la nervi sau cand esti depresiva mancand?

Dupa un esec, obisnuiesti sa mananci?

Vizionare placuta


Kudika
21 Iunie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.