Setari Cookie-uri

Durerea in piept

Angina pectorala reprezinta forma cea mai frecventa a unei afectiuni mai largi denumite boala coronariana ischemica. Se caracterizeaza prin episoade tranzitorii si sporadice de durere in piept, localizata in spatele sternului, care survin in special la efort sau in alte conditii in care activitatea cardiaca trebuie sa creasca (frig, emotii, mese copioase).

- renuntarea la fumat;
- diminuarea consumului de alcool;
- reducere nivelului de colesterol
- adoptarea unei alimentatii sanatoase;
- renuntarea la sedentarism si crestera activitatii fizice;
- mentinera tensiuni arteriale in limite normale;
- mentinere unei greutati corporale adecvate;
- controlul nivelului glicemiei.

Tratamentul medicamentos cuprinde mai multe clase de medicamente prescrise de cardiolog pentru ameliorarea simptomelor si reducerea frecventei crizelor de angina pectorala. Aceste medicamente sunt nitratii cu actiune rapida, de scurta durata, nitratii cu actiune de lunga durata, beta blocantele, blocantele canalelor de calciu, medicamentele hipolipemiante si antiagregante (pentru oprirea formarii trombului la nivelul placii de aterom).

In anumite cazuri, cand tratamentul medicamentos nu este eficient se pot efectua anumite proceduri, unele performate de medicul cardiolog interventionist sau altele de chirurgul cardiovascular. Acestea includ angioplastia coronariana ce consta in montarea de stenturi pe arterele obstruate sau procedeul chirurgical de inlocuire a vasului blocat al inimii cu un alt vas recoltat de la pacient.

Un articol de Ciprian Chitu
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.