Setari Cookie-uri

Glanda hipofiza si rolul ei in organism

Ne-am obisnuit deseori atunci cand vorbim sau auzim despre glande sau despre endocrinologie sa mergem cu gandul la glanda tiroida. Pentru multi dintre noi expresia "ai probleme cu glanda" inseamna in mod automat glanda tiroida si o consideram poate, ca fiind cea mai importanta glanda endocrina. Fiziologia insa ne spune altceva. Si anume ca "dirijorul" activitatii intregului sistem endocrin este o glanda mica pe care cei mai multi dintre noi o ignoram: hipofiza.

Intrebarea care va vine in mod firesc in minte in urma acestor date succinte despre rolurile pe care le joaca hormonii secretati de hipofiza este: Exista tratamente in aceste cazuri? Raspunsul este da. Exista tratamente care pot ajuta oamenii cu afectiuni ale hipofizei sa duca o viata normala.

Afectarea glandei hipofize la copii

In cazul copiilor cu nanism hipofizar diagnosticat la timp, un tratament corect ii ajuta sa se dezvolte armonios si sa duca o viata normala. De aceea este important ca parintii sa consulte medicul pediatru si endocrinolog atunci cand micutul lor nu are o statura asemanatoare colegilor lui. Nu trebuie sa ignoram niciodata la copil modificarile aparute in dezvoltarea lui comparativ cu a celorlalti copii de aceeasi varsta, in special in cazurile in care nasterea a fost dificila sau copilul a suferit traumatisme cerebrale.

Citește și:

Afectarea glandei hipofize la adulti

In cazul adultilor, semnele deficitelor sau exceselor secretiei hormonilor hipofizari se instaleaza lent. Din „fericire” patologia hipofizara este de obicei benigna.

In mod constant, ignoram semnele precoce de alarma care arata ca organismul nostru nu functioneaza normal. Nu luam in seama scaderile bruste in greutate, durerile si senzatiile de disconfort, starea de deprimare fara motiv, modificarile aparute la nivelul pielii, marimea mainilor si a picioarelor, modificari ale vocii. De multe ori dam vina pe imbatranire cand, de fapt, sunt primele semne ale unor boli uneori grave.

Daca prezentati simptome si semne care va ingrijoreaza sau care persista mai mult timp, nu ezitati sa consultati medicul specialist endocrinolog!


Un articol de Dr. Mihaela Roman, Medic rezident medicina de recuperare

Sursa: Farmaciata

Citește și:

Foto: CLIPAREA l Custom media, shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
4 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.