Setari Cookie-uri

Glanda hipofiza si rolul ei in organism

Ne-am obisnuit deseori atunci cand vorbim sau auzim despre glande sau despre endocrinologie sa mergem cu gandul la glanda tiroida. Pentru multi dintre noi expresia "ai probleme cu glanda" inseamna in mod automat glanda tiroida si o consideram poate, ca fiind cea mai importanta glanda endocrina. Fiziologia insa ne spune altceva. Si anume ca "dirijorul" activitatii intregului sistem endocrin este o glanda mica pe care cei mai multi dintre noi o ignoram: hipofiza.

Ne-am obisnuit deseori atunci cand vorbim sau auzim despre glande sau despre endocrinologie sa mergem cu gandul la glanda tiroida. Pentru multi dintre noi expresia „ai probleme cu glanda” inseamna in mod automat glanda tiroida si o consideram poate, ca fiind cea mai importanta glanda endocrina. Fiziologia insa ne spune altceva. Si anume ca „dirijorul” activitatii intregului sistem endocrin este o glanda mica pe care cei mai multi dintre noi o ignoram: hipofiza.

Hipofiza este situata la baza creierului si este formata din neurohipofiza si adenohipofiza. Hormonii sintetizati de adenohipofiza sunt sapte: hormonul de crestere (somatotrop), prolactina, melanocitostimulator, adrenocorticotrop, tireotrop, foliculostimulant si luteinizant. Neurohipofiza depoziteaza si elibereaza vasopresina si oxitocina.

Fara hormonii sintetizati de hipofiza, glande precum tiroida, suprarenalele, ovarele, testiculele nu se pot dezvolta si nu pot avea functie normala.

Citește și:

Totul despre glanda hipofiza si hormonii pituitari

Actiunea hormonilor hipofizari

* Hormonul tireotrop are rol trofic asupra tiroidei si este implicat in sinteza hormonilor tiroidieni, fiind indispensabil pentru secretia tiroidiana.

* Hormonii luteinizant si foliculostimulant se mai numesc si gonadotropi si au rol in reglarea ciclului menstrual la femei si in spermatogeneza la barbati. Secretia anormala a acestora duce la infertilitate.

* Hormonul adrenocorticotrop este trofic al corticosuprarenalei, cu efecte metabolice adaptative. Hipersecretia de hormon adrenocorticotrop duce la aparitia bolii Cushing care are printre manifestari obezitate, hiperglicemie, hipertensiune.

* Prolactina impreuna cu estrogenii si steroizii suprarenali sunt hormoni esentiali pentru dezvoltarea normala a glandei mamare. Este absolut necesar pentru lactogeneza (productia de lapte). Secretia lui in exces duce la galactoree, amenoree (lipsa ciclului menstrual), infertilitate, hirsutism.

* Hormonul de crestere are un rol esential in dezvoltarea normala, in special a scheletului si a tesuturilor moi. De asemenea, acesta intervine in reglarea metabolismului general. Absenta lui la copil si adolescent duce la nanism hipofizar - copilul nu creste in inaltime, dar are o dezvoltare armoniosa in raport cu inaltimea lui si un intelect normal. Excesul lui duce la acromegalie sau la gigantism, ceea ce reprezinta cresterea accentuata a scheletului si viscerelor. Secretia lui este influentata de exercitiu fizic, somn, glicemie, alimentatie si unele medicamente.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Ianuarie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.