Persoanele cu afectiuni hepatice trebuie sa acorde o atentie sporita alimentatiei si sa cunoasca elementele de dieta care pot agrava boala de ficat sau care, din contra, au efect protector hepatic si pot ajuta ficatul sa functioneze in parametrii optimi.

Dieta optima in bolile hepatice trebuie sa furnizeze cantitatile corecte de nutrienti, fluide si calorii. Alimentatia celor care sufera de boli hepatice poate ameliora suferinta ficatului si poate preveni alte probleme de sanatate.

Proteinele servesc in organism drept materie prima pentru repartiile celulelor si tesuturilor. Ele previn de asemenea acumularea de grasimi si lezarea celulelor hepatice. La persoanele cu leziuni hepatice severe, aceste proteine nu sunt procesate corespunzator iar produsii toxici rezultati se acumuleaza in organism si afecteaza diferite organe, in special creierul. In acest caz, aportul de proteine trebuie restrictionat.

Cresterea carbohidratilor din dieta ajuta organismul sa-si creeze depozitele de glicogen. Acestea reprezinta rezerve energetice pentru organism si de aceea carbohidratii trebuie sa fie principala sursa de calorii pentru persoanele cu afectiuni hepatice. Pe langa functia de depozitare a glicogenului, ficatul are rol important si in controlul si reglarea glicemiei. In bolile hepatice pot sa apara importante variatii ale nivelului glucozei din sange, de aceea cantitatea de hidrati de carbon trebuie atent monitorizata, iar in cazul unor pacienti, este indicata consumarea unor cantitati reduse de carbohidrati la fiecare masa (pentru a controla astfel glicemia).

Lipidele nu trebuie neglijate intr-o dieta hepatoprotectoare pentru ca ele reprezinta o sursa importanta de energie si sunt necesare pentru absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, K, E). Unele boli hepatice asociaza pierderea grasimilor in scaun, fapt ce creste riscul unor carente vitaminice. Acesti pacienti trebuie sa ia suplimente.

Recomandarile dietetice pot varia in functie de gradul de afectare hepatica. Este necesar ca o persoana bolnava de ficat sa primeasca sfaturile unui specialist in nutritie pentru a evita malnutritia si complicatiile sale.

Citeste si:

In general recomandarile alimentare in bolile hepatice includ:
• Aportul mai ridicat de alimente bogate in carbohidrati. Carbohidratii trebuie sa reprezinte sursa majora de calorii intr-o astfel de dieta.
• Un consum moderat de grasimi. Carbohidratii si grasimile sunt necesare pentru a pastra proteinele din organism si pentru a preveni arderea acestora.
• Un aport proteic de aproximatic 1 gram de proteine pentru fiecare kilogram al corpului. Persoanele cu leziuni hepatice grave pot avea o restrictie a aportului de proteine la cantitati minime sau la aminoacizii esentiali (obtinuti din suplimente nutritionale speciale);
• Consumul de sare trebuie limitat. Sodiul produce retentia de lichide in organism si genereaza edeme. Trebuie evitate alimentele care contin mari cantitati de sodiu precum baconul, carnatii, legumele conservate, sosurile, supele instant, snacksurile etc.
• Lichidele trebuie consumate in cantitati cat mai mici atunci cand sunt prezente edemele;
• Suplimente vitaminice, in special complexul B;
• Renuntarea totala la alcool.

Aceste masuri pot incetini progresia unor boli hepatice. Ficatul este implicat in metabolismul tututror nutrientilor, de aceea, o alimentatie hepatoprotectoare trebuie sa fie perfect echilibrata in toate compartimentele sale. Un regim alimentar abundent in proteine, lipide, sare, poate agrava afectiunea hepatica, in timp ce un regim prea restrictiv poate determina aparitia scaderii ponderale, sindromului carential sau alte deficite nutritionale.

Un articol de Ciprian Chitu

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Facebook Google Twitter

Aboneaza-te la Kudika sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Vrei sa primesti zilnic informatii despre sanatate, tratamente naturiste si diete? Urmareste-ne pe Facebook!