Setari Cookie-uri

Tesofensina, noul tratament minune al obezitatii

O descoperire accidentala a condus la dezvoltarea unui tratament pentru obezitate despre care cercetatorii sustin ca este de doua ori mai eficient decat cele mai bune medicamente contra obezitatii care se gasesc la acesta ora pe piata.

O descoperire accidentala a condus la dezvoltarea unui tratament pentru obezitate despre care cercetatorii sustin ca este de doua ori mai eficient decat cele mai bune medicamente contra obezitatii care se gasesc la acesta ora pe piata.

Medicamentul, numit tesofensina, are o asa putere in reducerea apetitului, incat oamenii de stiinta cred ca poate fi privit ca un echivalent al operatiilor de reducere a volumului gastric. Combinat cu o dieta corespunzatoare, pacientii care ar folosi acest medicament ar putea slabi 20% din greutatea lor in mai putin de sase luni.

Tesofensina suprima foamea si previne supra-alimentatia prin modelarea secretiei unor substante chimice din creier responsabile de senzatia de foame (printre care si dopamina). Acest lucru conduce la un deficit de energie pe care organismul in compenseaza prin folosirea in procesele de ardere a grasimii din depozitele adipoase.

Citește și:

Tratamentele eficiente contra obezitatii au un mare potential comercial, insa noul medicament se afla inca in stadii incipiente de dezvoltare si cercetare iar numeroase trialuri clinice sunt asteptate sa se desfasoare.

Substanta miraculoasa, numita tesofensina, produsa de o companie daneza, era testata drept tratament pentru doua boli neurodegenerative, Alzheimer si Parkinson, cand cercetatorii au observat ca pacientii pierdeau in greutate. De la acesta observatia s-a inceput testarea substantei ca tratament pentru pierderea kilogramelor in plus. Trialul ce a cuprins 161 de pacienti afectati de obezitate, cu o greutate medie de 100kg, a aratat ca cei aflati pe cea mai mare doza de medicament, au pierdut in medie 12,8 kg in sase luni, in combinatie cu o dieta moderata. Pierderea in greutate a fost cu 10 kg mai mult decat in cazul celor carora li s-a administrat un placebo.

Citește și:

Rezultatele au fost surprinzatoare chiar si pentru cercetatorii si medicii care s-au ocupat de acest studiu. Acestia sunt de parere ca asocierea unei diete atent controlate la tratamentul cu noul medicament, ar putea conduce la o pierdere in greutate de 20kg in sase luni, un rezultat comparabil cu cel obtinut in urma chirurgiei gastrice si care poate fi mentinut in timp.

Cele mai bune medicamente impotriva obezitatii prezente la ora actuala pe piata ajung doar la jumatate din performanta noii substante.

Noul medicament se afla acum in faza a treia a testelor clinice. Cateva efecte adverse au fost inregistrate: uscaciunea gurii, insomnie, tahicardie, constipatie, greata, hipertensiune – acestea vor limita dozele maxime folosite in practica.

Vizionare placuta


Kudika
27 Octombrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.