Setari Cookie-uri

LEURDA: Cel mai puternic detoxifiant al primaverii

Leurda este cunoscuta pentru gustul sau delicios si aroma intensa, asemanatoare usturoiului, motiv pentru care mai este numita si usutroi salbatic sau usturoi de padure. Leurda este o planta utilizata de mii de ani pentru beneficiile sale medicinale si se pare ca aceasta creste doar pe batranul nostru continent, incercarile de aclimatizare pe alte meleaguri avand un final nereusit.

In popor se spune ca ursii, imediat ce ies din perioada de hibernare, cauta prin padure leurda pentru a o consuma, aceasta avand intense efecte purificatoare si energizante, ajutandu-i sa se reface dupa o perioada luna de hibernare. Tocmai de aceea leurda mai poarta denumirea de usturoiul ursului.

leurda beneficii

Beneficiile leurdei – cel mai poternic detoxifiant al primaverii

Leurda prezinta intense efecte detoxifiante

Dintre toate vegetalele care apar primavara, leurda este cea mai bogata in antioxidanti. Leurda contine de asemenea vitamine si minerale, dintre care in cantitati mari: vitamina C, vitamina D, zinc, fier, calciu, sodiu, potasiu, vitamina A, vitamine din complexul B, alicina (o substanta cu proprietati antivirale), ulei eteric, adenozina (o substanta care reduce colesterolul) si multe alte substante care aduc multe beneficii pentru sanatate.

Citește și:

Leurda reface sistemul energetic si intareste imunitatea

Fiind bogata in antioxidanti, vitamine si minerale, leurda este un puternic energizant natural, mai ales daca este consumata in stare proaspata, in salate sau sosuri cu smantana/iaurt. Preparata termic, leurda isi mai pierde din proprietati, in special din vitamine si proteine vegetale, care se degradeaza usor la temperaturi de fierbere.

Prin continutul de vitamin C, leurda ne apara de racelile de sezon si mentine tonusul sistemului imunitar.

Leurda scade colesterolul rau

Leurda contine adenozina, o substanta care ajuta la reducerea colesterolului rau, ajutand la stoparea sau preventia aterosclerozei – boala caracterizata prin depunerea de grasimi rele in peretii arterelor. Complicatiile aterosclerozei constau in hipertensiune, boli cardiovasculare, infarct miocardic sau chiar accident vascular cerebral. Prevenirea sau oprirea evolutiei aterosclerozei este importanta pentru a scadea riscul acestor complicatii.

Citește și:

Leurda este un puternic antiinflamator

Bogata in antioxidanti si vitamin, leurda este recomandata in dietoterapia celor care sufera de flebite, tromboflebite si alte sechele vasculare.

Vizionare placuta


Kudika
8 Martie 2016
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.