Setari Cookie-uri

Seleniul - antioxidantul organismului

Seleniul este un mineral esential pentru organism, desi se gaseste in cantitati foarte mici un corpul uman. Functioneaza ca un antioxidant, mai ales in combinatie cu vitamina E, anihiland particulele daunatoare cunoscute ca radicali liberi. Acestia se formeaza in mod natural in organism, in urma proceselor metabolice, insa, in lipsa unui sistem antioxidant eficient, pot produce leziuni ale membranelor celulare, pot interactiona cu materialul genetic iar multi specialisti le recunosc un rol important in procesul de imbatranire si in declansarea unor boli precum afectiunile cardiace sau cancerul. Antioxidantii precum seleniul neutralizeaza radicalii liberi si pot reduce sau chiar preveni unele dintre efectele lor negative.

Evaluarea rolului pe care il are seleniu in preventia si tratarea unor forme de cancer se afla inca in stadii incipiente. Cu toate ca studiile de pana acum nu au produs rezultate foarte convingatoare, specialistii continua sa cerceteze relatia dintre cancer si concentratia de seleniu din organism.

Afectiuni ale sistemul imunitar

Seleniu este foarte important pentru functionarea eficienta a sistemului imunitar. Seleniul impreuna cu alte minerale contribuie la formarea globulelor albe din sange, imbunatatind capacitatea organismului de a lupta cu infectiile si agentii patogeni.

Infertilitatea masculina

Seleniul, la fel ca si alti antioxidanti, joaca un rol important in producerea unor proteinedin structura spermatozoizilor. Deficientul de seleniu are efect negativ asupra mobilitatii spermatozoizilor. Un studiu efectuat asupra unui numar de barbati infertili a aratat ca cei care au primit suplimente de seleniu au avut dupa trei luni o mobilitate mai buna a spermatozoizilor, fata de cei care au primit un placebo.

Citește și:

Alte afectiuni

Seleniul este implicat in patogenia multor afectiuni. Deficitul de seleniu poate agrava bolile hepatice, diabetul, artrita reumatorida, afectiunile tiroidei, astmul. Studiile au aratat ca seleniul poate fi util in prevenirea si tratamentul unor afectiuni ocualare precum degenerescenta maculara datorata varstei, poate ameliora simptomele din lupus, sau cele din afectiuni ale pielii.

Surse de seleniu:

Seleniul se gaseste in numeroase surse alimentare ca pestele, scoicile, usturoiul, cerealele integrale, ficatul, germenii de grau, semintele de floarea soarelui, nucile etc. Cantitatea de seleniu continuta in diferite alimente depinde de concentratia seleniului din sol. Carentele de seleniu sunt obisnuite in anumite regiuni din China si SUA, unde nivelele din sol sunt scazute.

Seleniul este distrus cand alimentele sunt rafinate si procesate. De aceea, consumul de produse proaspete, neprocesate, este cea mai buna cale de a obtine acest mineral.

Citește și:

    Vizionare placuta


    Kudika
    11 Noiembrie 2008
    Echipa Kudika
    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.