Setari Cookie-uri

Seleniul - antioxidantul organismului

Seleniul este un mineral esential pentru organism, desi se gaseste in cantitati foarte mici un corpul uman. Functioneaza ca un antioxidant, mai ales in combinatie cu vitamina E, anihiland particulele daunatoare cunoscute ca radicali liberi. Acestia se formeaza in mod natural in organism, in urma proceselor metabolice, insa, in lipsa unui sistem antioxidant eficient, pot produce leziuni ale membranelor celulare, pot interactiona cu materialul genetic iar multi specialisti le recunosc un rol important in procesul de imbatranire si in declansarea unor boli precum afectiunile cardiace sau cancerul. Antioxidantii precum seleniul neutralizeaza radicalii liberi si pot reduce sau chiar preveni unele dintre efectele lor negative.

Seleniul se gaseste in numeroase suplimente alimentare sau complexe vitaminice. Majoritatea contin seleniu sub forma de seleometionina.

Precautii la administrarea suplimentelor:

Dozele mari de seleniu, in timp, pot produce oboseala, artrita, caderea parului, tulburari gastrointestinale sau iritabilitate. Anumite medicamente pot interactiona cu suplimentele de seleniu, de aceea, inainte de a incepe un tratament cu suplimente ce contin seleniu trebuie consultat medicul. Astfel de medicamente sunt unele citostatice (cisplatin, doxorubicina sau bleomicina) si unele medicamente utilizate in scaderea coelsterolului.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
11 Noiembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.