Setari Cookie-uri

7 Afectiuni care te fac sa slabesti

Daca am face un sondaj, cu siguranta multe persoane au probleme cu kilogramele. Este si firesc pentru ca traim vremuri in care activitatea fizica este tot mai redusa (masina personala, mijloacele de transport, industrializarea si munca la birou etc.) iar majoritatea alimentelor sunt procesate sau modificate. Asadar intr-o viata sedentara cu alimentatie hipercalorica este firesc ca un procent ridicat din populatie sa aiba variatii de greutate.

Adesea tindem sa ne bucuram atunci cand slabim, insa daca slabirea se produce rapid, fara a exista un motiv clar pentru pierderea in greutate (dieta sau exercitii fizice – stresul nu este luat in considerare ca fiind motiv de slabire, ci de boala) inseamna ca undeva in organism se exista un proces consumtiv sau o asimilare ineficienta a nutrientilor.

7 Cauze patologice care te slabesc

7 Cauze patologice care te slabesc

Cancerul


Cancerul reprezinta una din cele mai agresive boli consumtive. In faze intiale nu toate cancerele slabesc, insa atunci cand s-a depasit faza usoara, cea care prin tratament poate fi vindecata in totalitate, cancerul ia amploare si devine manisfest simptomatic. Printre primele manifestari enumeram: slabirea, depresia, oboseala, scaderea functiei organului sau organelor afectate.

Hipertiroidia


Hormonii secretati de tiroida (o glanda situata anterior de laringe, la nivelul gatului) au efect de stimulare a metabolismului. Secretati in catitati normale, hormonii tiroidieni asigura un bun tonus fizic si intelectual de-a lungul zilei, insa atunci cand sunt secretati in exces persoana respectiva devine foarte dinamica, nelinistita, cu transpiratii, insomnie, perioade de ideatie alternand cu perioade de slaba concentrare etc. Un simptom caracterisitc (dar nu pategnomonic) il reprezinta scaderea in greutate. Adesea persoanele foarte active si slabe sufera de hipertiroidie. Un control al hormonilor tiroidieni poate decela patologia.

Citește și:

Sindroame de malabsorbtie


In anumite boli ale intestinului subtire sau chiar in parazitoze intestinale (de exemplu taenia) alimentele digerate nu se mai absorb in totalitate, astfel persoana respectiva slabeste prin deficit nutritional, chiar daca mananca suficient. Investigatiile de laborator (chiar si hemoleucograma uzuala) arata carente minerale si nutritive.

Vizionare placuta


Kudika
3 Februarie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.