Setari Cookie-uri

7 Afectiuni care te fac sa slabesti

Daca am face un sondaj, cu siguranta multe persoane au probleme cu kilogramele. Este si firesc pentru ca traim vremuri in care activitatea fizica este tot mai redusa (masina personala, mijloacele de transport, industrializarea si munca la birou etc.) iar majoritatea alimentelor sunt procesate sau modificate. Asadar intr-o viata sedentara cu alimentatie hipercalorica este firesc ca un procent ridicat din populatie sa aiba variatii de greutate.

Afectiuni digestive

In facectiunile stomacului digestia nu se realizeaza corespunzator, pacientului ii scade apetitul, astfel, desi nu vrea si/sau nu constientizeaza slabeste. Investigatiile de specialitate pot decela afectiunea care, de cele mai multe ori, este curabila.

Diabetul insulino-dependent


Diabetul insulino-dependent la debut duce la scaderea inexplicabila in greutate, indiferent daca apare la copil sau la adulc. Aceasta pentru ca pancreasul nu mai produce suficienta insulina, un hormon care “introduce” glucoza in celule, deci practic hraneste celulele. Astfel glicemia creste (cantitatea de glucoza din sange pentru ca nu mai patrunde in celule), dar celulele “mor de foame”, pentru ca nu pot primi glucoza. Cum si creierul (cel mai mare consumator de glucoza) este afectat, centrul foamei este stimulat si pofta de mancare a pacientului creste. Astfel mananca mai mult, dar slabeste, pentru ca glucoza nu hraneste celulele. Daca procesul evolueaza, se poate ajunge la coma hiperglicemica. Insa de cele mai multe ori apar alte simptome inaintea inslarii comei care determina pacientul sa mearga la doctor, deceland destul de rapid boala.

Citește și:

Bolile de plamani


Bolile de plamani se pot instala acut sau insidios. Cele provocate de fumat sau mediu toxic (ca pneumoconioze, BPOC, bronsita cronica) evolueaza lent, dar ireversibil, pacientul ajungand sa nu mai poata face miscarea fizica obisnuita datorita senzatiei de sufocare. Alte boli provocate de infectii respiratorii importante pot de asemenea sa secatuiasca organismul de energie, cum se intampla in cazul tubesuclozei (TBC).

Bolile renale


Bolile renale, in special cele cronice, chiar daca nu au o simptomatologie evidenta, consuma multa energie. Pacientul slabeste, se simte obosit, are stari de somnolenta, undeori simte o durere usoara dar sacaitoare de spate. Analizele de sange privind creatinina, precum si ureea sau acidul uric, dar si analizele de urina (sumarul de urina sau urocultura) pot evidentia o patologie renala.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Februarie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.