Setari Cookie-uri

Interpretare analize de sange: Cum afli daca ai ANEMIE

Anemia este destul de frecventa in randul oamenilor, este de mai multe tipuri si uneori ne provoaca destul de mult rau. Afla cu640m poti afla din hemograma daca ai anemie.

*Informatiile din acest articol sunt orientative si nu pot inlocui consultatia medicala.

Ce intelegem prin anemie?

Medicii sustin ca o scadere a numarului de globule rosii se traduce ca anemie. Totodata globulele rosii sunt implicate in transportul oxigenului catre celule, prin urmare o anemie va duce si la o oxigenare nesatisfacatoare a organismului. Exista mai multe tipuri de anemii, grupate in special dupa cauza care le provoaca.

interpretare analize de sange anemii

Globulele rosii se mai numesc si eritrocite sau hematii.

Cele mai intalnite tipuri de anemii:

  • Anemia feripriva - fierul insuficient in organism afecteaza hemul din glubulele rosii, acea zona a eritrocitelor care leaga oxigenul pentru a-l transporta la celule. Fierul scazut in organism se poate datora unei carente alimentare, dar si unei absorbtii anormale la nivelul intestinelor. Alimente care contin fier: verdeata, legume verzi, ficat, carne.
  • Anemia hemolitica - se caracterizeaza prin "ruperea" globulelor rosii - poate fi infectioasa, autoimuna, traumatica (de exemplu cei cu valve cardiace metalice) etc.;
  • Anemia prin deficit de acid folic - acidul folic este necesar producerii de globule rosii. Organismul nostru nu poate produce suficient acid folic, de aceea este necesar sa luam acidul folic din alimentatie (legume verzi, verdeata, citrice, cereale integrale).

Foto: Shuttesrtock.com

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.