Ce intelegem prin anemie?

Medicii sustin ca o scadere a numarului de globule rosii se traduce ca anemie. Totodata globulele rosii sunt implicate in transportul oxigenului catre celule, prin urmare o anemie va duce si la o oxigenare nesatisfacatoare a organismului. Exista mai multe tipuri de anemii, grupate in special dupa cauza care le provoaca.

Păr hidratat, sănătos și ușor de pieptănat? Se poate!

interpretare analize de sange anemii

Globulele rosii se mai numesc si eritrocite sau hematii.

Tipuri de anemii

Cele mai intalnite anemii:

- Anemia feripriva - fierul insuficient in organism afecteaza hemul din glubulele rosii, acea zona a eritrocitelor care leaga oxigenul pentru a-l transporta la celule. Fierul scazut in organism se poate datora unei carente alimentare, dar si unei absorbtii anormale la nivelul intestinelor. Alimente care contin fier: verdeata, legume verzi, ficat, carne.

- anemia hemolitica - se caracterizeaza prin "ruperea" globulelor rosii - poate fi infectioasa, autoimuna, traumatica (de exemplu cei cu valve cardiace metalice) etc.;

- anemia prin deficit de acid folic - acidul folic este necesar producerii de globule rosii. Organismul nostru nu poate produce suficient acid folic, de aceea este necesar sa luam acidul folic din alimentatie (legume verzi, verdeata, citrice, cereale integrale).

Foto: Shuttesrtock.com

Neutrofile scazute sau neutrofile crescute: cum sa interpretezi analizele de sange
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: