Setari Cookie-uri

Interpretarea analizelor de sange

Cu toate ca oamenii isi fac in general destul de rar analizele de sange (atunci cand se simt rau si sunt trimisi de catre un medic la analize, fie cel de familie, fie un internist etc.), totusi atunci cand si le fac, daca nu sunt internati intr-un spital, de multe ori nu mai merg cu rezultatele la medicul de familie pentru a fi interpretate.

interpretarea analizelor de sange: hemoleucograma, VSH, transaminaze

O hemoleucograma uzuala (analizele uzuale de sange) poate oferi informatii foarte pretioase cu privire la starea de sanatate a unei persoane, mai ales daca aceasta analiza se face de doua ori pe an si se poate urmari o patologie chiar si in evolutie, identificandu-se in cazul unor simptome dubioase momentul aparitiei dezechilibrelor in sange. Pnetru a fi mai convingatoare, am sa va exemplific cazul unui prieten, in varsta de 23 de ani. Acesta isi face de patru ori analizele de sange pe an si a reusit sa identifice debutul unei leucemii, astfel ca a inceput din timp tratamentul (avea dureri articulare nespecifice si sangerari nasale spontane). E adevarat ca a ajuns sa aiba leucemie, insa evolutia sa a fost una foarte buna si dupa un an de chin, astazi este declarat vindecat (a facut si transplantul de celule stem, sa nu intelegeti ca s-a vindecat ca prin minune, a urmat un tratament si un regim de viata foarte strict, insa toti cei cu leucemie fac acest lucru, fara insa a supravietui cu totii).

Am sa vorbesc la general despre ceea ce inseamna interpretarea unor analize de sange, insa orice valoare care apare mai mica ori mai mare fata de cele normale trebuie sa va ridice un semnal de alarma si sa va prezentati la medicul de familie. Interpretarea analizelor este foarte complexa, pentru ca fiecare valoare poate fi influentata direct sau indirect de alte elemente din sange care este posibil sa nu fie evaluate intr-o hemoleucograma uzuala. Sunt patologii care nu sunt evidentiate in analizele uzuale de sange si doar simptomatologia relatata de pacient induce medicului ideea de a cere analize specifice pentru identificarea acelor patologii. Chiar si anemiile pot sa nu apara in analizele uzuale, cu toate ca sunt evaluate caracterele globulelor rosii, iar aceste rezultate false se pot datora nivelului de hidratare al pacientului din ultimele ore, tocmai de aceea inainte de analize pacientii trebuie sa fie corect informati si sa li se explice importanta urmarii sfaturilor medicale.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.