Setari Cookie-uri

Interpretarea analizelor de sange

Cu toate ca oamenii isi fac in general destul de rar analizele de sange (atunci cand se simt rau si sunt trimisi de catre un medic la analize, fie cel de familie, fie un internist etc.), totusi atunci cand si le fac, daca nu sunt internati intr-un spital, de multe ori nu mai merg cu rezultatele la medicul de familie pentru a fi interpretate.

Am sa detaliez mai jos care sunt cele mai importante aspecte ale analizelor de sange.

Numarul globulelor rosii (hematii, eritrocite)

Numaratoarea hematiilor se realizeaza la microscop folosind o picatura de sange (prelevata din deget sau din eprubeta ce contine sange venos) ce este intinsa pe o lama speciala, care se introduce sub microscop. O persoana specializata numara hematiile dintr-un centimetru cub de sange.

Valorile normale:

  • barbati = 4,2-5,6 milioane pe 1 mm cub
  • femei =3,7-4,9 milioane pe 1 mm cub
  • copii (1-5 ani)= 4,5-4,8 milioane pe 1 mm cub.

Numar mic de hematii/eritrocite

Scaderea numarului de hematii sub valorile normale indica o anemie ale carei cauze sunt stabilite de medic. Pot fi false rezultate in acest sens pentru cei care au baut lichide inainte de prelevarea sangelui, asctfel ca, avand un volum de lichid mai mare, hematiile s-au diluat in volumul sanguin si par mai putine decat la normal, desi in realitate este posibil ca numarul lor sa fie normal. Cauzele anemiilor sunt foarte numeroase, iar pentru mai multe detalii cititi “Remedii naturiste pentru tratarea anemiei”.

Citește și:

Numar mare de hematii (eritrocite sau globule rosii)

Cresterile numarului de hematii se intalnesc la cei deshidratati (cauzele deshidratarii sunt numeroase: diaree, transpiratii masive, varsaturi, insuficienta ingestiei de apa etc.) sau la cei care sufera de o boala rara numita poliglobulie. Aceasta boala se manifesta prin producerea in cantitati mai mari decat la normal a hematiilor de catre maduva ososoasa hematogena (cea care produce celulele sangelui). La deshidratati este o falsa crestere a numarului de hematii, caci scade volumul sanguin si acestea practic se concentreaza, rezultand mai multe la numaratoare.

Numarul hematiilor mai poate creste la cei care au nevoie de mai mult oxigen, cum sunt cei care traiesc la munte, sportivii sau fumatorii (acestora din urma le este blocata hemoglobina din hematii cu CO din tigari, astfel ca acele hematii nu mai preiau si cedeaza oxigen, organismul simte lipsa acestui gaz si compenseaza producand mai multe hematii).

Citește și:

Hematocritul

Acesta reprezinta procentul de hematii dintr-un volum de sange. Intr-un tub de sticla special se ia o cantitate din sangele recoltat din vena si se introduce la centrifuga. Aceasta se seteaza pe un numar fix de turatii astfel incat in tubul cu sange sa se separe in straturi plasma, hematiile si apoi restul de celule si elemente ale sangelui. In felul acesta se masoara procentul de hematii continute intr-un volum de sange.

Vizionare placuta


Kudika
12 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.