Setari Cookie-uri

Interpretarea analizelor de sange

Cu toate ca oamenii isi fac in general destul de rar analizele de sange (atunci cand se simt rau si sunt trimisi de catre un medic la analize, fie cel de familie, fie un internist etc.), totusi atunci cand si le fac, daca nu sunt internati intr-un spital, de multe ori nu mai merg cu rezultatele la medicul de familie pentru a fi interpretate.

Valori normale ale hematocritului:

  • la barbati = 40-48%
  • la femei = 36-42%
  • la copii 2-15 ani = 36-39%.

Hematocrit scazut

Scaderea valorilor hematocritului se realizeaza in cazul anemiilor, sangerarilor recente si in cazul hiperhidratarii (cand s-au consumat multe lichide inainte de recoltarea sangelui).

Aceasta analiza ofera indicii in special privind tipul unei anemii. Spre exemplu, hematocritul poate fi normal sau usor marit, insa numarul de hematii sa fie sub valoarea normala. Cum se petrece aceasta? Ei bine, hematiile tinere sunt mai mari decat cele ajunse la maturitate, astfel ca volumul acestor hematii va fi mai mare decat al unor hematii mature egale ca numar. Acesta este cazul spre exemplu al unei anemii produse prin pierdere de sange, cand maduva a compensat lipsa de hematii producand altele noi, mai mari, insa eficacitatea acestora va fi maxima atunci cand vor fi mature.

Citește și:

Hematocrit mare

Cresterea hematocritului se mai poate produce de asemenea in cazul deshidratarii (la cei care prezinta diaree, voma, febra, transpiratii abundente etc.) sau in cazul poliglobuliei.

Hemoglobina

Aceasta este probabil cea mai importanta substanta continuta in hematii, ea fiind responsabila de transportul gazelor in sange: preia oxigenul de la plamani si il cedeaza la nivel tisular, de unde preia CO2 rezultat in urma metabolismului celular si il transporta spre plamani unde il cedeaza aerului continut de acestia, aer ce urmeaza sa fie eliminat in timpul expirului).

Aceasta substanta leaga fierul pentru a deveni activa si este cea responsabila de culoarea rosie a sangelui.

Valori normale ale hemoglobinei:

  • la barbati = 13-16 g la 100 ml sange
  • la femei = 11-15 g la 100 ml sange.

Hemoglobina mica

Scaderea cantitatii de hemoglobina (hemoglobina scazuta) sugereaza de obicei o anemie si interpretarea acestei scaderi trebuie obligatoriu asociata rezultatelor hematocritului, numarului de hematii si ale VSH-ului, precum si restului analizelor de sange. Scaderea hemoglobinei se poate datora fie scaderii continutului globulelor rosii in hemoglobina, fie reducerii numarului de globule rosii. Anemia are numeroase cauze si, cum am spus mai sus, trebuie atent detectate numai de un medic, nu de dumneavoastra. O anemie care pare banala poate ascunde cauze foarte grave, cum ar fi sangerari oculte datorita unui cancer ovarian spre exemplu sau de colon etc. (sangerari care, fiind in cantitate putina si rare, nu dau simptomatologie pacientului din cauza ca organismul se adapteaza, astfel au fost gasite persoane cu hemoglobina 5-6 fara sa aiba o simptomatologie severa).

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Martie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.