Cand vorbim despre mancare, alimentele procesate industrial reprezinta cel mai mare pericol cu care se confrunta societatea noastra in prezent. Aditivi alimentari dintre cei mai toxici se ascund cuminti in cele mai savuroase gusturi si in cele mai placute si imbietoare arome. Lantul Starbucks a eliminat de curand un colorant - natural, ce-i drept - care era facut din carapacea gandaceilor zdrobiti si transformati intr-un praf folosit la colorarea bauturilor de culoare rosie, precum smoothie sau frappuccino de capsuni. Folosirea colorantului era perfect legala, insa odata ce publicul a aflat despre utilizarea sa si a fost oripilat, s-a renuntat la el. Citind eticheta diverselor produse, putem afla cum nuantele de fructe, precum capsuni, zmeura, portocale sau lamaie sunt de fapt extrase din sfecla rosie, betacaroten sau clorofila, insa acestea sunt totusi cazuri fericite. Colorantii sintetici precum azorubina, tartrazina, carmoizina, rosu allure, sunset yellow, foarte des intalniti in componenta dulciurilor si a bauturilor racoritoare, trebuie evitati cu desavarsire.

Am mancat „Mazga roz” si „Meat glue” ?

„Mazga roz” arata ca o crema roz deschis si pare total inofensiva. Ea este insa un compus realizat din resturi grase de carne de vita impreuna cu amoniac si are rolul de a spori, aparent, calitatea carnii. Da, de-asta era toata absolut perfecta. „Mazga roz” a fost folosita ani de-a randul in Statele Unite la prepararea hamburgerilor de catre Taco Bell, Burger King, Mc Donald’s, dar a ajuns si in carnea destinata cantinelor scolilor americane. Dupa aflarea acestui fapt in 2008, substanta cu pricina, care este de fapt un hidroxid de amoniu, substanta folosita sub forma lichida in componenta produselor de curatat, a fost eliminata din carnea servita in fastfood-uri. Dar putem fi siguri ca in prezent nu a aparut o alta „mazga” cu proprietati miraculoase care sa ii fi luat locul?

Carnea „Frankenstein”

Cea de-a doua substanta dezgustatoare este „meat glue” care are rolul de a inchega bucati de carne, pentru ca aceasta sa ia cu usurinta anumite forme si sa para cat mai naturale, ajungand sa aiba aspectul dorit de file. „Meat glue” este o transglutaminaza sub forma de pudra, derivata din plasma sangelui de porc si de vita. Odata ce carnea „reconstruita” este gatita, nici cel mai iscusit bucatar nu mai poate sa observe diferenta. Substanta e produsa de companiile Fibrimex si Aijinomoto si a fost interzisa de catre Parlamentul European abia in 2010, la aceasta contribuind si insistentele celebrului Jamie Oliver. Substanta se mai poate cumpara si acum de pe Amazon.com la kilogram, si este inca folosita in multe restaurante, cel putin in Statele Unite.

Alte ingrediente...

Alte substante neobisnuite pe care nu ne-am astepta sa le gasim in mancarea noastra, dar cu toate acestea ele continua sa ne surprinda neplacut, sunt : castoreum, o substanta extrasa din glandele perianale ale castorilor, care potentaza aromele de capsuni si zmeura, L-cisteina, care este extrasa din pene de rata si se foloseste ca ameliorator si conservant al aluaturilor, azodicarbonamida, un agent de expandare folosit la fabricarea covoraselor de plastic, de exemplu, dar si la cresterea chiflelor de hamburger, shellac-ul, care este secretia unei specii de gandaci care traiesc in Thailanda si este folosita realizarea ojei, dar si la glazurarea jeleurilor, si celuloza, realizata din pulpa de lemn, este folosita in sosuri si in laptele cu ciocolata, ca agent de afanare.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: