Setari Cookie-uri

Doar optimismul e contagios!

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA) declara anul 2013 Anul Optimsmului si lanseaza campania „Doar optimismul e contagios!”. Campania isi propune sa atraga atentia asupra afectiunilor autoimune si asupra faptului ca acestea nu sunt contagioase, dar si sa-i ajute pe pacienti sa accepte boala, sa acorde mai multa importanta starii de spirit pozitive si sa aiba o viata normala.

Doar optimismul este contagios

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA) declara anul 2013 Anul Optimsmului si lanseaza campania „Doar optimismul e contagios!”. Campania isi propune sa atraga atentia asupra afectiunilor autoimune si asupra faptului ca acestea nu sunt contagioase, dar si sa-i ajute pe pacienti sa accepte boala, sa acorde mai multa importanta starii de spirit pozitive si sa aiba o viata normala.

„Pacientii cu afectiuni autoimune au o stare generala proasta, sunt foarte obositi, slabiti si de cele mai multe ori petrec cea mai mare parte a timpului in casa si renunta la serviciu, la prieteni, practic la ceea ce inseamna viata sociala. Prin aceasta campanie ne dorim sa fim alaturi de pacientii cu afectiuni autoimune si sa le aratam ca atunci cand sunt corect diagnosticati si urmeaza un tratament adecvat pot tine boala sub control si pot avea o viata normala. Mesajul nostru se indreapta in acelasi timp si catre cei din din jurul lor, fie ca vorbim despre familie, prieteni sau colegi, care nu inteleg foarte bine aceste afectiuni si care se feresc sa intre in contact cu bolnavii. Lor le spunem ca afectiunile autoimune nu sunt contagioase si ca ar trebui sa se comporte normal in preajma bolnavilor si sa le fie alaturi, pentru ca suportul moral este foarte important pentru starea de spirit a pacientilor.”, declara Rozalina Lapadatu, Presedinte APAA.

Citește și:

Cercetatorii au asociat optimismul cu efecte pozitive asupra sanatatii, prin reducerea durerii si a starii de oboseala chiar si in cazul unor boli somatice sau psihologice. In ceea ce priveste asteptarile referitoare la propria stare de sanatate, pacientii cu o stare de spirit pozitiva sunt mai inclinati sa aiba grija de sanatatea lor si sa creada in sansele lor de vindecare, chiar si atunci cand se confrunta cu factori de boala pe care nu ii pot controla. Pe de alta parte, persoanele pesimiste sunt convinse ca nu au nicio sansa de vindecare, de aceea renunta la orice incercare de a-si imbunatati starea de sanatate si, mai mult, au un comportament nesanatos care le accentueaza starea de rau. De asemenea, pesismismul este un factor de risc pentru progresia dizabilitatilor si a declinului fizic.

„Pentru pacientii care sufera de boli autoimune, o stare de spirit pozitiva este deosebit de importanta pentru ca ii poate ajuta sa accepte boala, sa invete sa lupte cu ea si sa renunte la izolare. Suportul psihologic si sprijinul celor din jur devin astfel esentiale pentru starea lor de spirit. Studiile au demonstrat legatura intre optimism si sanatatea psihica, optimismul fiind legat de un nivel mai scazut al stresului si al simptomelor depresive. In cazul pacientilor cu lupus sau psoriazis de exemplu, stresul a dus la cresterea severitatii afectiunii, de aceea pentru acesti pacienti recomandarea medicilor este sa incerce sa se streseze mai putin si sa se odihneasca atat cat au nevoie, sa faca plimbari in aer liber, sa invete tehnici de relaxare si sa caute ajutor in jur, fie la familie, fie la asociatiile de pacienti sau chiar la medicul psiholog.”, explica Elena Camelia Berghea, medic primar alergologie-imunologie clinica, asistent universitar UMF-Carol Davila, Bucuresti.

Citește și:

In 2013, APAA va dezvolta o serie de proiecte dedicate pacientilor, printre care se numara lansarea unor ghiduri de informare pentru pacientii cu psoriazis, boli inflamatorii intestinale si lupus. De asemenea, in sprijinul pacientilor, ai familiilor acestora dar si al persoanelor care vor sa afle mai multe informatii despre afectiunile autoimune, APAA a lansat forumul https://apaa.freeforums.org/. Toti cei interesati pot intra in legatura cu membrii asociatiei atat prin intermediul website-ului APAA - https://www.apaa.ro/, dar si a paginii de Facebook a asociatiei.

Vizionare placuta


Kudika
1 Martie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.