Importanta nutritiei in primele 1000 de zile

Importanta nutritiei in primele 1000 de zile
Kudika
13 Februarie 2014

Societatea Nationala de Medicina Familiei, cu sprijinul Danone NUTRICIA – Early Life Nutrition, lanseaza campania de informare publica „Importanta nutritiei in primele 1000 de zile”, un demers ce isi propune sa atraga atentia asupra importantei nutritiei de la faza de conceptie pana la varsta de 2 ani, o fereastra unica de interventie nutritionala pentru sanatatea viitorului adult.

Comunicat de presa

Campania a debutat cu o dezbatere publica pe tema ”Importanta nutritiei in primele 1000 de zile”. Evenimentul a reunit reprezentanti la cel mai inalt nivel ai autoritatilor publice, societatilor si institutiilor medicale din Romania (Societatea Nationala de Medicina Familiei, Societatea Romana de Pediatrie, Institutul de Ocrotire a Mamei si a Copilului, Colegiul Farmacistilor), precum si factori de decizie din domeniul medical, cu scopul de a identifica solutii reale pentru imbunatatirea sanatatii populatiei din Romania prin grija asupra nutritiei timpurii.

nutritia bebelusilor in primele 1000 de zile

In cadrul dezbaterii a fost semnat un document oficial de angajament prin care semnatarii si-au propus sa sustina acele masuri care acorda prioritate nutritiei in primele 1000 de zile, masuri menite sa ajute la reducerea deficientelor nutritionale si la prevenirea bolilor care afecteaza stilul de viata si starea de sanatate a populatiei. Carta afirma faptul ca sanatatea generatiilor viitoare nu este un destin, semnatarii acesteia angajandu-se in promovarea importantei nutritiei in primele 1000 de zile catre factorii de decizie drept o problema de sanatate publica.

Persoane publice din Romania s-au aliniat acestei cauze: Carmen Bruma si Prof. Gheorghe Mencinicopschi - cunoscuti adepti ai nutritiei si stilului de viata sanatos, vor impartasi parintilor din propria experienta informatii esentiale pentru sanatatea viitorului adult, prin grija asupra nutritiei timpurii, de la conceptia copilului pana la varsta de doi ani.

In Europa, bolile cardiovasculare sunt situate pe primul loc ca si cauza de mortalitate, iar in Romania acestea sunt responsabile de 59% dintre numarul total de decese. Boala cardiovasculara ucide populatia mai mult decat toate formele de cancer, cauza a 19% din totalul deceselor inregistrate in Romania. Un factor important care duce la aparitia bolilor cardiovasculare este nivelul colesterolului crescut, factor in directa relatie cu obiceiurile alimentare si stilul de viata. Alti factori de risc sunt reprezentati de obezitate, diabet zaharat, fumat, etc.

Totodata, Romania inregistreaza o prevalenta ridicata si in ceea ce priveste obezitatea si excesul ponderal in randul populatiei, un procent de 59% dintre romani fiind afectat de aceste afectiuni ale lumii moderne. Obezitatea devine astfel o problema de sanatate publica, mai ales ca un numar din ce in ce mai mare de copii se confrunta cu excesul ponderal (in Romania, 45% dintre copii prefera dulciurile, in locul legumelor, fructelor si lactatelor, iar 43.6% dintre copii au deficienta de fier la un an de zile).

Alimentatia copiilor este asadar inadecvata si neadaptata fiecarui stadiu de dezvoltare, statisticile demonstrand ca tara noastra inregistreaza rate ridicate de rahitism si de deficiente in randul celor mici, aspect punctat in cadrul dezbaterii si de catre participantii la discutie.

Initiatorul campaniei, Societatea Nationala de Medicina Familiei, cu sprijinul Danone Nutricia – Early Life Nutrition, precum si alte persoane publice, Carmen Bruma si Prof. Gheorghe Mencinicopschi isi unesc fortele pentru a arata ca este in puterea noastra sa asiguram un viitor sanatos copiilor nostri, acordand atentie nutritiei inca din primele 1000 de zile!

Foto: nutritia bebelusilor @ Shutterstock.com

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:


Setari Cookie-uri