Nu toata lumea stie cat de eficient este anasonul pentru organism, cu toate ca aceasta planta care isi are originea in Asia Mica a inceput sa devina populara si in alte colturi ale lumii. Anumite dovezi istorice ne arata ca anasonul a fost cultivat si in Egipt timp de cateva mii de ani. Faimosul medic din Antichitate, Hipocrat, sustinea ca acest superaliment este bun pentru tratarea problemelor respiratorii. Insa lista proprietatilor sale terapeutice nu se opreste aici.
Beneficii anason 1. Ajuta sistemul digestivAnasonul este folosit pentru problemele cu care se confrunta sistemul digestiv precum colicile intestinale, prezenta gazelor din stomac si lipsa secretiilor intestinale. De asemenea, ceaiul de anason stimuleaza apetitul in cazul in care nu ai pofta de mancare. Planta dispune de componente antispasmodice care calmeaza stomacul atunci cand ai gastrita, reducand din aciditatea aparuta in urma stresului.
2. Imbunatateste functiile sistemului nervosContinutul de terpineol, eugenol si linalol are efect de sedativ, calmand nervii. Insa anasonul nu este bun numai pentru a te linisti; semintele sale au rolul si de a-ti da un plus de energie. Nu mereu poti scapa usor de sentimentul de vlaguire care te impiedica sa iti atingi potentialul maxim. De aceea este bine sa apelezi la anumite remedii naturiste care implica folosirea acestei plante; astfel iti vei desfasura activitatea cu mai mult spor.
Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, planta ajuta plamanul sa elimine secretiile bronsice care apar ca urmare a inflamatiei cailor respiratorii. Astfel ca, consumul acesteia este necesar in momentul in care ai bronsita, astm sau chiar si o simpla raceala. Si cum tusea poate cauza anumite neplaceri, infuzia cu anason este una dintre solutiile cele mai bune pentru a reduce din frecventa cu care apare accesul de tuse.
4. Imbunatateste sistemul imunitarPrintre alte componente ale anasonului se numara si acidul shikimic care in combinatie cu quercetina are un impact pozitiv asupra sistemului imunitar. Un studiu din 2008 prezentat in “Journal of Medical Virology” a aratat ca acidul shikimic nu influenteaza prea mult functiile imunitare insa asocierea sa cu cealalta componenta iti da mai multa putere sa rezisti infectiei virale.
5. Ceaiul de anason are proprietati antioxidanteAntioxidantii sunt cunoscuti pentru faptul ca lupta impotriva radicalilor liberi care pot cauza dezvoltarea normala a celulelor. Radicalii liberi sunt cei care duc la aparitia cancerului. Chiar daca prezenta radicalilor liberi nu poate fi evitata deaorece acestia sunt un produs al metabolismului tau, poti alege sa le neutralizezi actiunea asupra organismului consumand alimente bogate in antioxidanti. Anasonul este un astfel de aliment, motiv pentru care ar trebui sa te gandesti serios sa il incluzi in dieta ta. Poti insa sa apelezi si la ceaiul de anason datorita faptului ca este un puternic antioxidant.
6. Anasonul contribuie la tratarea candidozeiProprietatile antifungice ale anasonului sunt numai bune pentru tratarea candidozei. Candida albicans este o ciuperca care iti afecteaza organismul in momentul in care sistemul imunitar este slabit, producandu-se astfel un dezechilibru al numarului de microbi.
Foto: Khalchenko Alina/Shutterstock
Cum poate fi consumat anasonul?-
Kudika
Alimente de care să ne ferim atunci când ținem post. Află care sunt...
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
-
Alexandra Chivu
Strălucind în maternitate - ghid pentru viitoarele mămici: cum își...
Spune-ti parerea!