foto: Slave SPB, Shutterestock

Ce este endometrioza?

Ce cauzeaza endometrioza?

Endometrioza simptome

Stadiile endometriozei

Endometrioza tratament

Ce este endometrioza?

Endometrioza este o tulburare în care țesutul care formează mucoasa uterului crește în afara cavității uterine. Căptușeala uterului se numește endometru. Endometrioza apare atunci când endometrul crește pe ovare, intestin și țesuturile care se gătsesc in pelvis. Este neobișnuit ca țesutul endometrial să se răspândească dincolo de regiunea pelvină, dar nu este imposibil. Răspândirea țesutului endometrial în afara uterului este cunoscut ca un implant endometrial. Modificările hormonale ale ciclului menstrual afectează țesutul endometrial, cauzând inflamație și durerea zonei. Aceasta înseamnă că țesutul va crește, se va îngroșa și se va rupe. De-a lungul timpului, țesutul care s-a rupt nu are unde să meargă și devine prins în pelvis.

Datorita faptului ca, in timp, aceasta afectiune poate cauza infertilitate, mai este numita in popor si boala femeii neiubite. Acest țesut prins în pelvis poate provoca:

    iritație formarea cicatricilor aderențe, în care țesutul leagă organele pelviene împreună durere severă în timpul perioadelor probleme de fertilitate
Cauze endometrioza

În timpul unui ciclu menstrual obișnuit, corpul varsă mucoasa uterului. Acest lucru permite ca sângele menstrual să curgă din uter, prin deschiderea mică din cervix și prin vagin. Cauza exactă a endometriozei nu este cunoscută. Una dintre cele mai vechi teorii este că endometrioza se produce datorită unui proces numit menstruație retrogradă. Acest lucru se întâmplă atunci când sângele menstrual revine înapoi prin tuburile dvs. uterine în cavitatea pelvină, în loc să părăsească corpul prin vagin. O altă teorie este ca hormonii transforma celulele din afara uterului in celule asemanatoare celor din interiorul uterului, cunoscute sub numele de celule endometriale. Alții cred că această afecțiune poate apărea dacă zonele mici ale abdomenului se transformă în țesut endometrial. Acest lucru se poate întâmpla deoarece celulele abdomenului cresc din celulele embrionare, care isi pot schimba forma și acționa ca celulele endometriale. Nu se știe de ce se întâmplă acest lucru. Aceste celule endometriale deplasate pot apărea pe pereții dvs. pelvini și pe suprafețele organelor pelvine, cum ar fi vezica urinară, ovarele și rectul. Acestea continuă să crească, să se îngroașe și să sângereze pe parcursul ciclului menstrual ca răspuns la hormonii ciclului dumneavoastră.

Endometrioza simptome

Simptomele endometriozei variază. Unele femei prezintă simptome ușoare, dar altele pot avea simptome moderate până la severe. Gravitatea durerii nu indică gradul sau stadiul afecțiunii. Este posibil să aveți o formă ușoară a bolii, dar experimenta dureri agonizante. De asemenea, este posibil să aveți o formă severă și să aveți un disconfort foarte mic. Durerea pelvină este cel mai frecvent simptom al endometriozei. De asemenea, puteți avea următoarele simptome:

    menstre dureroase dureri in abdomenul inferior inainte si in timpul menstruatiei crampe una sau doua saptamani in jurul menstruatiei sângerare menstruală severă sau sângerare între perioade infertilitate durerea după actul sexual disconfort in timpul mișcărilor intestinale dureri de spate mici care pot apărea în orice moment al ciclului menstrual

Este important să obțineți examene ginecologice regulate, ceea ce va permite ginecologului dvs. să monitorizeze orice schimbare. Acest lucru este deosebit de important dacă aveți două sau mai multe simptome.

Stadiile endometriozei

Endometrioza are patru etape sau tipuri. Poate fi oricare din următoarele:

minimă blândă moderată severă

Diferiți factori determină stadiul tulburării. Acești factori pot include locația, numărul, dimensiunea și adâncimea implanturilor endometriale. Etapa 1: Minimă În endometrioza minimă, există mici leziuni sau răni și implanturi endometriale adânci pe ovar. De asemenea, pot apărea inflamații în interiorul sau în jurul cavității pelvine.

Etapa 2: Ușoară Etapa usoară de endometrioză implică leziuni ușoare și implanturi de mică adâncime pe ovar și pe căptușeala pelviană.

Etapa 3: Moderată Endometrioza moderată implică implanturi profunde pe ovarul și căptușeala pelviană. Pot exista și mai multe leziuni.

Etapa 4: Severă Cel mai sever stadiu al endometriozei implică implanturi profunde pe căptușeala pelvină și pe ovare. De asemenea, pot apărea leziuni la nivelul tuburilor vezicale și intestinelor.

Un chist se formează atunci când un țesut endometrial (țesut din suprafața interioară a uterului) se atașează și crește anormal în ovare, așa cum se poate în cazul endometriozei. Aceste aglomerari de celule endometriale pot forma mici chisturi care se înmulțesc când sunt stimulati de hormonii menstruali. În cazul în care nu există sarcină, țesutul endometrial se descompune, de regulă, din organism în timpul sângerării menstruale. Cu toate acestea, în cazul endometriozei, acest lucru nu se întâmplă și, în schimb, sângele acumulează și irită țesutul din jur.

De ce se numește chistul de ciocolată?

Țesutul endometrial din interiorul chistului ovarian răspunde la hormonii lunari. Acest țesut sângerează și umple interiorul acestor chisturi cu sânge neagregat. Chisturile din ciocolată își iau numele din sângele vechi, întunecat la culoare și gros, asemănător cu ciocolata. Alte nume pentru chistul de ciocolată sunt chistul endometrial, chistul endometriomului și chistul ovarian din ciocolată.

foto: Csaba Deli, Shutterstock

Endometrioza tratament Crema progesteron bioidentică (Progensa 20)

Deoarece stim că estrogenul inițiază proliferarea celulelor endometriale și formarea acumulării vaselor de sânge în endometru, scopul tratamentului este de a bloca acest stimul lunar de estrogen la insulele endometriale aberante. Progesteronul bioidentic oprește proliferarea în continuare a celulelor endometriale.

Formula pe bază de plante (ProSoothe)

ProSoothe este o formulă naturală pe bază de plante care îmbunătățește semnificativ fibromii uterini și dureri pelvine / crampe, iritabilitate, tensiune, modificări ale dispoziției, acnee, dureri de cap, dureri de sân, balonare și creștere în greutate. De asemenea, în această formulă sinergică pe bază de plante se găsește și păpădia și vitexul, care ajută corpul să elimine exogenul (excesul de estrogen extern) de la terapia hormonală sau alimentele contaminate (xenosteroizi). Cu timpul, durerile lunare se diminuează treptat, deoarece sângerarea lunară în aceste insule devine mai puțină și se produce vindecarea locurilor inflamate.

Evening Primrose Oil

Uleiul de primăvară (EPO) conține acid gama-linolenic, care este un acid gras omega-6. Acizii grași omega-6 reduc inflamația care ajută la insulele endometriale aberante care răspund lunar la modificările hormonale și devin inflamate și aruncate ca țesut menstrual normal.

Foto homepage: Emily frost, Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: