Setari Cookie-uri

Conjunctivita: care sunt cele mai frecventa cauze si cum sa te feresti

Conjunctivita este cauzata frecvent de o infecție bacteriană sau virală, o reacție alergică sau - la bebeluși – un canal lacrimal incomplet deschis.

conjunctivita foto: sruilk, Shutterstock

Ce este conjunctivita?

Cauzele conjunctivitei

Diagnostic conjunctivita

Conjunctivita simptome

Complicatii ale conjunctivitei

Prevenire

Tratamentul conjunctivitei

Ce este conjunctivita?

Conjunctivita este o inflamație sau o infecție a membranei transparente (conjunctiva) care acoperă partea albă a globului ocular. Când vasele mici de sânge din conjunctivă devin inflamate, ele sunt mai vizibile. Asta face ca albul ochilor dvs. să apară roșcat sau roz.

Conjunctivita este cauzata frecvent de o infecție bacteriană sau virală, o reacție alergică sau - la bebeluși – un canal lacrimal incomplet deschis.

Deși conjunctivita poate fi iritanta, vă afectează rar viziunea. Tratamentele pot ajuta la reducerea disconfortului conjunctivitei. Deoarece conjunctivita poate fi contagioasa, diagnosticul precoce și tratamentul pot ajuta la limitarea răspândirii acesteia.

Citește și:

Cele mai frecvente cauze ale conjunctivitei

Virusi sau bacterii

Conjunctivita bacteriană este cel mai adesea cauzată de același tip de bacterii care provoacă infecții la nivelul gâtului, stafilococii. Conjunctivita de la un virus, pe de altă parte, este, de obicei, rezultatul unui virus care provoacă raceala comuna. Oricare ar fi cauza, conjunctivita virala este considerata extrem de contagioasa. Se poate răspândi de la o persoană la alta destul de ușor prin contactul cu mâna.

Alergii

Alergenii, cum ar fi polenul, pot provoca conjunctivita în unul sau ambii ochi. Ei stimuleaza corpul tau pentru a crea mai multe histamine, care provoaca inflamatia ca parte a raspunsului corpului la ceea ce crede ca este o infectie. La rândul său, aceasta provoacă conjunctivita alergică.

Citește și:

Chimicale

De asemenea, trebuie să aveți grijă dacă o substanță străină sau o substanță chimică străpunge în ochi. Chimicalele, cum ar fi clorul, găsite în piscine, pot provoca conjunctivită. Clătirea ochilor cu apă este o modalitate simplă și eficientă de a opri un iritant chimic de la cauzarea conjunctivitei.

Cum este diagnosticata conjunctivita?

Nu este greu pentru medicul dumneavoastră să diagnosticheze conjunctivita. Medicul dvs. va putea să vă spună dacă aveți conjunctivita pur și simplu punandu-va câteva întrebări și uitandu-se la ochi. Dacă este necesar, aceștia ar putea lua o probă de lacrimă sau lichid din conjunctivă și o vor trimite la un laborator pentru analize suplimentare.

Conjunctivita simptome

Cele mai frecvente simptome de conjunctivita includ:

Citește și:
  • Roșeață în unul sau ambii ochi
  • Mâncărime în unul sau ambii ochi
  • Senzatie de corp strain un unul sau in ambii ochi
  • O descărcare în unul sau ambii ochi care formează o crustă în timpul nopții, care poate împiedica deschiderea ochilor dimineața

Când trebuie să vezi un doctor

Există afecțiuni grave ale ochilor care pot provoca roșeață a ochilor. Aceste afecțiuni pot provoca dureri oculare, senzația că ceva este blocat în ochi (senzație de corp străin), vedere încețoșată și sensibilitate la lumină. Dacă aveți aceste simptome, căutați o îngrijire urgentă.

Mergeti la medicul dumneavoastră dacă observați semne sau simptome care credeți că ar putea fi provocate de conjunctivita. Conjunctivita poate fi extrem de contagioasa pana la doua săptămâni după începerea semnelor și a simptomelor. Diagnosticul precoce și tratamentul pot proteja oamenii din jurul vostru de conjunctivita.

Persoanele care poartă lentile de contact trebuie să înceteze purtarea lor de îndată ce apar simptomele conjunctivitei. Dacă simptomele nu încep să se îmbunătățească în decurs de 12 până la 24 de ore, mergeti la medicul dumneavoastră pentru a vă asigura că nu aveți o infecție oculară mai gravă legată de utilizarea lentilelor de contact.

Citește și:

Conjunctivita rezultată din iritație

Iritarea dintr-o stropire chimică sau un obiect străin în ochi este, de asemenea, asociată cu conjunctivita. Câteodată spălarea și curățarea ochiului pentru a scăpa de substanța chimică sau obiect cauzează roșeață și iritare. Semnele și simptomele, care pot include ochi apoase și o secreție mucoasă, de obicei se limpezesc singuri în decurs de o zi.

tratamentul conjunctivitei foto: Designua, Shutterstock

Factorii de risc pentru conjunctivita includ:

  • Expunerea la ceva la care aveți o alergie (conjunctivită alergică)
  • Expunerea la cineva infectat cu forma virală sau bacteriană de conjunctivită
  • Utilizarea lentilelor de contact, în special a lentilelor cu uzură extinsă

Complicaţii ale conjunctivitei

Atât la copii, cât și la adulți, conjunctivita poate provoca inflamație în cornee care poate afecta vederea. Evaluarea prompta și tratamentul instituit de către medicul dumneavoastră poate reduce riscul de complicații.

Citește și:

Prevenirea răspândirii conjunctivitei

Practicați o bună igienă pentru a controla răspândirea conjunctivitei. De exemplu:

  • Nu atinge ochii cu mâinile.
  • Spălați-vă de multe ori mâinile.
  • Utilizați zilnic un prosop curat
  • Nu împărțiți prosoapele cu altcineva.
  • Schimbă-ți fata de perna.
  • Aruncați-vă cosmeticele pentru ochi, cum ar fi rimelul.
  • Nu împărțiți produsele cosmetice pentru ochi sau articolele pentru îngrijirea ochilor.

Cea mai sigură modalitate de a preveni răspândirea conjunctivitei este să rămâneți acasă - sau să vă păstrați copilul acasă - până la oprirea secreției oculare. Majoritatea școlilor și instituțiilor de îngrijire a copilului necesită ca copilul dumneavoastră să aștepte cel puțin 24 de ore după începerea tratamentului înainte de a se întoarce la școală sau la îngrijirea copilului. Consultați-vă medicul dacă aveți întrebări cu privire la momentul în care copilul dumneavoastră se poate întoarce la școală sau la îngrijirea copilului.

Citește și:

Tratamentul conjunctivitei

Tratamentul conjunctivitei este, de obicei, axat pe ameliorarea simptomelor. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda utilizarea lacrimilor artificiale, curățarea pleoapelor cu o cârpă umedă și aplicarea compreselor reci sau calde de câteva ori pe zi.

Dacă purtați lentile de contact, vi se recomandă să nu mai purtați aceste obiecte până când tratamentul nu este complet. Medicul dvs. va recomanda probabil să aruncați contactele pe care le-ați purtat dacă lentilele sunt disponibile.

Dezinfectați lentilele dure peste noapte înainte de a le reutiliza. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă ar trebui să vă aruncați și să înlocuiți accesoriile lentilelor de contact, cum ar fi carcasa lentilei folosită înainte sau în timpul bolii. De asemenea, înlocuiți orice machiaj de ochi folosit înainte de boală.

În majoritatea cazurilor, nu veți avea nevoie de antibiotice. Întrucât conjunctivita este, de obicei, virală, antibioticele nu vor ajuta și pot chiar provoca vătămări, reducând eficacitatea lor în viitor sau provocând o reacție de medicație. În schimb, virusul are nevoie de timp pentru a-și desfășura cursul - până la două sau trei săptămâni.

Conjunctivita virală începe adesea într-un singur ochi și apoi infectează celălalt ochi în câteva zile. Semnele și simptomele dvs. ar trebui să dispară treptat pe cont propriu.

Medicamentele antivirale pot fi o opțiune dacă medicul dumneavoastră stabilește că, conjunctivita virală este cauzată de virusul herpes simplex.

Foto prima pagina: Domaskina, Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
15 Mai 2018
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.