-
Kudika
Alimente de care să ne ferim atunci când ținem post. Află care sunt...
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
-
Alexandra Chivu
Strălucind în maternitate - ghid pentru viitoarele mămici: cum își...
Scortisoara adevarata Ceylon (Cinnamomum zeylanicum)
Scorțișoara indoneziană (Cinnamomum burmanni)
Scorțișoara vietnameză (Cinnamomum loureiroi)
Scorțișoara Cassia sau Scorțișoara chinezească (Cinnamomum aromaticum).
Cele mai comune sunt scorțișoara Cassia și scorțișoară Ceylon. Cassia și Ceylon, deși aparțin aceleiași familii, prezintă multe diferențe, având gust, aromă și culoare diferită, altă proveniență, alt preț și altă concentrație a nutrienților.
Ambele tipuri de scorțișoară sunt obținute din scoarța interioară a arborelui se scorțișoară. Cassia provine din Cinnamomum Cassia (Cinnamomum aromaticum), iar scorțișoara Ceylon din specia de arbore Cinnamomum zeylanicum.
Scorțișoara Cassia este originară din Ghina, de aceea se mai numește și scorțișoară chinezească, fiind și cel mai întâlnit sortiment, pe când Ceylon provinde din India și Sri Lanka.
Specia Cassia prezintă o culoare cărămizie, un maroniu roșiatic, în timp de Ceylon prezintă o nuanță de maro mai puțin intensă. Cassia are și o aromă puternică, cu un gust puțin strident, în timp ce specia Ceylon are aromă și gustul mai fine.
Te invit și pe blogul meu Zi cu Zi - Îndrăznim, by Iulia Maftei
Scorțișoara Cassia (scorțișoara falsă) și scorțișoară Ceylon (scorțișoara adevărată)Deși aromă și gustul speciei Cassia sunt mai atrăgătoare în consum, totuși această scorțișoară a primit denumirea de „falsă”. Această denumire se datorează conținutului în cumarină, substanța care, consumată în exces, poate avea efecte toxice asupra sistemului nervos și ficatului.
Aceste denumiri sunt improprii, fiecare tip de scorțișoară este „adevărată” atâta vreme cât se obține din arborii aceleiași specii.
Iti recomandam un produs: Scortisoara Ceylor pulbere ecologica disponibila in magazinele Vegis.ro
Efecte ale cumarineiIntoxicația cu cumarină este rar întâlnită, iar specialiștii nu recomandă un consumă mare de scorțișoară, mai ales din specia Cassia. Iată câteva efecte toxice ale cumarinei care au fost dovedite prin studii de specialitate (vezi referințele):
Dincolo de veștile rele, totuși consumul moderat de scorțișoară, în pecial de scorțișoară Ceylon, aduce reale beneficii pentru sântate, conform studiilor (vezi referințe):
Specialiștii au precizat că pentru un adult limță de cumarină este de (0.1 mg/kg), ceea ce înseamnă că o persoană de 60 kg poate consuma cel mult o linguriță de scorțișoară/zi pentru a ajunge la valorile maxime considerate sigure.
Pentru copii este indicat să ne îndreptăm către scorțișoară Ceylon sau să oferim cu moderație produse bogate în scorțișoară Cassia celor mici.
În cazul bebelușilor urmăriți ghidurile OMS pentru diversificarea alimentatiei:
IMPORTANT: Folosiți numai la recomandarea medicului suplimentele alimentare/ceaiurile care conțin scorțișoară/cumarină.
Referințe:
Foto: bonchan, Krasula/shutterstock
Spune-ti parerea!