Setari Cookie-uri

Dureri abdominale? În ce zonă? Ce este de făcut?

Fiecare dintre noi prezintă, la un moment dat în viață, durere abdominală. Uneori, aceste dureri nu sunt cauzate de o afecțiune gravă, durează puțin și nu ne afectează calitatea vieții, însă exista situatii in care acestea pot necesita tratament medicamentos sau chirurgical.

Cel mai în măsură pentru a stabili gravitatea durerilor abdominale este specialistul din domeniul sanatatii, medicul sau farmacistul, de aceea este recomandat să cereți părerea acestora.

De ce ne doare burta?

Durerile abdominale pot exprima suferința unui organ aflat la acest nivel sau doar o tulburare funcțională. Uneori durerea poate iradia în altă zonă a corpului (de exemplu pe picior, în umăr, în spate), locul iradierii aducând informații despre patologia cauzatoare.

Aceste dureri abdominale pot fi resimțite ca junghiuri, crampe (durerile colicative), ca arsuri sau dureri "surde", ca disconfort (senzația de "cărămidă") și pot asocia și alte simptome, cum ar fi balonare, constipație sau diaree, greață, vărsături, durere de cap, febră, frison, stare generală de rău. Fiecare informație ce descrie durerea este importantă pentru diagnostic, de cele mai multe ori caracterul durerilor abdominale fiind sugestiv pentru cauza care le produce. Trebuie sa stii ca, de cele mai multe ori, durerile abdominale sunt cauzate de spasm si de aceea este bine sa ai la indemana solutia potrivita, care sa actioneze direct asupra cauzei durerii, de exemplu, un antispastic.

Citește și:

În ce zonă abdominală apare durerea? Topografia durerilor abdominale

În știința medicală (semiologia abdomenului) există o împărțire a peretelui abdominal în nouă zone care ghidează medicul în stabilirea diagnosticului, alături de consult, anamneză (discuția cu pacientul despre caracterul durerii și nu numai), analize medicale și alte investigații realizate dacă este necesar.

durerile abdominale pot fi tratate cu antispastice

În aceste 9 cadrane, fiecare organ are proiecția anatomică cunoscută și durerile apărute corespund diferitelor organe localizate în abdomen:

- Hipocondrul drept: această zonă este localizată în dreapta, imediat sub coaste și durerile care se resimt aici pot trăda afecțiuni ale vezicii biliare, ficatului și pancreasului, ale stomacului și duodenului (de exemplu ulcerul gastric sau duodenal), tot aici putând iradia o afecțiune renală. Uneori, iritarea unui nerv intercostal poate produce durere în această zonă.

Citește și:

- Epigastru: această zonă este situată imediat sub stern ("capul pieptului"), durerile resimțite în această zonă putând fi provocate de afectarea stomacului (ulcer gastric, gastrită, sindrom dispeptic), de o posibilă hernie hiatală sau de refluxul gastro-duodenal, de afectarea vezicii biliare sau chiar a inimii (infarct miocardic acut de perete posterior).

- Hipocondrul stâng: zona localizată în partea stângă a abdomenului, imediat sub coaste. Durerile din această zonă pot trăda afecțiuni ale splinei sau pancreasului, ale stomacului sau ale nervilor intercostali.

- Flancul drept: zona situată în dreapta ombilicului. Durerile de aici pot exprima o afectare a colonului ascendent sau pot trăda chiar o apendicită (când apendicele este înalt situat), afectarea rinichiului drept (de exemplu în cazul pietrelor la rinichi), constipație etc.

Citește și:

- Mezogastru: este zona care cuprinde ombilicul. O durere resimțită în mezogastru poate fi provocată de o hernie ombilicală, de boli ale stomacului care pot iradia (gastrită, ulcer gastric), de boli pancreatice sau ale intestinului subțire.

- Flancul stâng: această zonă este situată în partea stângă a ombilicului. Durerile resimțite în această zonă pot trăda afecțiuni ale colonului descendent (de exemplu diverticulită, colon iritabil), ale rinichiului stâng sau pot fi provocate chiar de constipație.

- Fosa iliacă dreaptă: este situată în partea inferioară a abdomenului, în dreapta. Durerile din acesta zonă pot fi cauzate de ovarul drept, de apendice (apendicită), de o sarcină extrauterină, de artroza șoldului drept, de constipație sau o piatră la rinichi care se evacuează (litiază renală).

Citește și:

-Hipogastru: zonă situată sub ombilic. Durerile de aici pot fi provocate de infecții urinare joase (de exemplu cistită), pot însoți perioada menstruală sau pot fi cauzate de alte patologii uterine, pot fi date de afectarea prostatei sau de diverticulită etc.

- Fosă iliacă stângă: este situată în partea inferioară a abdomenului, în stânga. Durerile apărute aici pot fi date de afectarea colonului, a ovarului, de eliminarea unui calcul renal, de artroza soldului, de hernia inghinală, diverticulită sau chiar o sarcină extrauterină.

Această hartă a durerilor abdominale oferă informații generale, orientative, însă pentru diagnosticul cert pot fi necesare și alte analize și investigații.

Ce este de făcut când ne confruntăm cu dureri abdominale?

Cele mai comune dureri abdominale sunt cele colicative, resimțite ca niște crampe. Acestea au debut relativ brusc, sunt de intensitate mare, sub forma unor junghiuri și pot persista perioade diferite de timp, în funcție de patologia cauzatoare, de obicei fiind scurte și repetitive. Se pot simți oriunde în abdomen, putând aparține:

Citește și:

- intestinelor: constipație sau diaree, gastro-enterite, enterocolita, tulburări de digestie, balonare, sindromul colonului iritabil, unele alergii sau intoleranțe alimentare etc.;

- vezicii biliare: frecvent este implicată colica biliară ("criza de fiere") care poate asocia sau nu calculi ("pietre la fiere" sau litiază biliară);

- stomacului: afecțiunile precum gastrită, ulcerul sau infecții (Helicobacter pylori);

- rinichilor: infectia urinara, colica renală, cauzată de urolitiaza (prezența pietrelor la rinichi), alte afecțiuni renale;

- organelor genitale: de exemplu durerile menstruale.

În cazul acestor dureri, contracția musculaturii netede din pereții organelor implicate și inflamația provoacă, în general, durerea.

Deoarece majoritatea durerilor abdominale sunt cauzate de spasm, ca si tratament medicamentos, antispasticele musculotrope pe baza de clorhidrat de drotaverina sunt de mare ajutor în aceste situatii. Acestea acționează asupra musculaturii netede din peretele organelor care suferă, relaxând și reducând durerea. In Romania, exista antispastice musculotrope pe baza de clorhidrat de drotaverina cunoscute si utilizate frecvent în majoritatea durerilor colicative: crampe abdominale din enterocolite sau indigestii, dureri de stomac, colică biliară (criză de fiere), litiază renală (pietre la rinichi), dureri menstruale, dar si durerile si simptomele cauzate de cistită (infectia urinara). Aceste antispastice musculotrope acționează direct pe musculatura netedă a organelor care provoacă durerea, pe care o relaxeaza pentru a ameliora semnificativ disconfortul si, astfel, calma durerea abdominala. De asemenea, antispasticele musculotrope sunt recomandate în cazul durerilor cauzate de prezența calculilor (pietrelor) la nivelul vezicii biliare sau a rinichilor - prin efectul de relaxare permit eliminarea naturală a pietrelor mici de la fiere sau a celor situate la nivelul rinichilor.

Citește și:

Ca măsuri de prevenire a apariției acestor dureri se recomandă o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos. Somnul la orele recomandate ale nopții, un program de mișcare de cel puțin 30 de minute pe zi și o dietă bogată în alimente integrale și în probiotice, dar săracă în grăsimi și alimente procesate - reprezintă măsuri care pot asigura starea de sănătate pe termen lung.

De asemenea, se pot folosi ceaiuri calmante pentru durerile biliare sau genitale, ceaiuri pentru rinichi sau pentru reglarea tranzitului digestiv ori alte tratamente alternative.

Durerile resimțite că arsură se datorează în general afectării stomacului (gastrită, ulcer) sau refluxului gastro-intestinal (pirozis). În acest caz medicul va stabili un tratament personalizat, pentru fiecare pacient în parte.

Durerile care asociază febra, frison, diaree, stare generală de rău, greață și vărsături, sunt foarte intense, de durata sau reapar frecvent pot necesita atât recomandări igieno-dietetice, precum și tratament medicamentos sau chirurgical.

Referințe:

Semiologie medicala, vol. 1-2 - Prof. Univ. Dr. Ion Dina

Biliary Colic - Harvard University

Vizionare placuta


Kudika
20 Ianuarie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.