Cum ne putem proteja în față infecției COVID-19? Ce măsuri putem lua pentru sănătatea noastră și a celor dragi nouă când vine vorba despre noul coronavirus?
Ministerul Sănătații a publicat 10 măsuri pe care să le respectăm fiecare, individual, pentru a limita transmiterea noului coronavirus (SARS-CoV-2).
Va recomandan si articolul: 16 MITURI DESPRE INFECȚIA CU CORONAVIRUS: DEMONTATE DE OMS
Recomandările Ministerului Sănătății pentru COVID-19
Pentru mai multe informații vizitați site-ul ms.ro
1. Sapalti-va și dezinfectati-va mâinile de multe ori
Spălați-vă cu apă și săpun sau dezinfectați mâinile des pentru a preveni infecția cu noul coronavirus. Spălați mâinile cu apă și săpun timp de minim 20 de secunde. Spălarea mâinilor elimină virusul. Pentru dezinfectarea mâinilor puteți folosi un dezinfectant pe baza de alcool minim 60%.
2. Nu va atingeți gură, nasul și ochii
Ideal ar fi să nu ne atingem fața și părul pentru a nu crește riscul de infectare, însă virusul se poate transmite prin intermediul gurii, nasului și ochilor, dar și pe cale respiratorie. Mâinile intră în contact cu virusul, de exemplu prin intermediul suprafețelor contaminate cu noul coronavirus, și, atingând ochii, gura sau nasul, îi oferim virusului poartă de intrare în organism.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ
- Interviu FLY PROJECT: De 18 ani, muzica nu are nicio barieră! Despre succesul internațional, transformări și planurile de viitor
- Interviu Impulse, campion la street-dance: Noi am fost realmente obsedați de dans, pentru că altfel nu ar fi avut niciun sens
3. Evitarea contactului cu persoane suspecte de infecții respiratorii acute
Este recomandată evitarea persoanelor cu infecții respiratorii acute. Însă, având în vedere că pacientul infectat cu noul coronavirus poate fi asimptomatic mai multe zile, timp în care este însă contagios (perioada de incubație a virusului), cea mai bună metodă de prevenire a infecției COVID-19 rămâne evitarea contactului cu alte persoane și izolarea.
Dacă trebuie să ieșiți din casă, păstrați distanța mare (de cel puțin 1metru) față de celelalte persoane din jur, pentru că noul coronavirus se poate transmite prin aer, prin picăturile de salivă aflate în imediată apropiere a unei persoane infectate.
4. Acoperiți cu un șervețel sau cu cotul gură și nasul dacă tușiți sau stranutati
Dacă aveți infecție respiratorie, purtați mască și spălați-vă sau dezinfectați-vă des mâinile. În cazul în care strănutați sau tușiți, nu folosiți mâna, ci un șervețel de unică folosință pe care să îl aruncați imediat ori strănutatț acoperind gura și nasul cu cotul.
5. Nu luați medicamente antivirale sau antibiotice decât dacă va prescrie medicul
Antibioticele se prescriu pentru a trata infecțiile bacteriene și nu virale, iar noul coronavirus este un virus. Medicamentele antivirale nu vor preveni contactarea virusului și pot prezenta reacții adverse, de aceea acestea trebuie luate doar dacă sunt prescrise de medic.
6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți ce conțîn alcool sau clor
Dezinfectanții pe bază de alcool minim 70% sau pe baza de clor (hipoclorit, acesta este conținut de exemplu în unii înălbitori de rufe sau în soluții de curățat toaleta – se fac dilutii conform etichetei), acid paracetic și cloroform.
7. Utilizați masca de protecție dacă aveți simptome respiratorii sau acordați asistență persoanelor bolnave
OMS (Organizația Mondială a Sănătății) recomandă utilizarea măștilor atunci când prezentați simptome, când suspectați că ați fost infectat cu noul coronavirus sau când oferiți asistență unei persoane (posibil) infectate.
- Planifică Neprevăzutul, platforma de educație contraceptivă și sexuală, sărbătorește 10 ani de la lansare
- Importanța coșului de fum în evacuarea gazelor arse de centrala termică
- TOMMY HILFIGER ȘI SHAWN MENDES COLABOREAZĂ PENTRU O COLECȚIE VIZÂND UN VIITOR MAI BUN CU CLASSICS REBORN PENTRU PRIMĂVARA 2023
Nu este necesară utilizarea a mai multor măști suprapuse.
Utilizarea măștii de protecție se realizează împreună cu celelalte măsuri de igienă și protecție.
8. Pachetele primite din China nu trasnmit noul coronavirus
Organizația Mondială a Sănătății susține că foarte probabil produsele primite din China nu pot contamina cu noul coronavirus, pentru că acesta nu poate rezista în mediu sau pe colet atât de mult timp.
9. Sunați la 112 dacă aveți simptome respiratorii sau v-ați întors din țări aflate la risc de cel puțîn 14 zile
Perioada medie de incubație a noului coronavirus este de 14 zile, dar au fost relatate și perioade de incubație mai lungi, de până la 27 de zile. În perioada de incubație persoana infectată este asimptomatică, dar contagioasă. Sunați la 112 dacă aveți simptome sau va aflați la risc de a fi contaminat. Există și linia telefonică TelVerde 0800.800.358 unde se poate suna pentru recomandări și alte informații.
10. Animalele de companie nu transmit noul coronavirus
Organizația Mondială a Sănătății declară că, până în acest moment, nu există nicio dovadă că animalele de companie pot transmite COVID-19. Cu toate acestea, este recomandat să va spălați pe mâini după fiecare contact cu animalele, existând unele bacterii sau paraziți care se pot transmite de la animal la om, chiar dacă nu este vorba despre noul coronavirus.
Informați-vă doar din surse oficiale despre COVID-19 pentru a evita greșelile și confuziile.
Sursa: ms.ro
Foto: By MITstudio/shutterstock.com