Setari Cookie-uri

Durerile pelvine – câteva dintre cauze și ce înseamnă acestea

Durerile pelvine sunt des întâlnite sub forma crampelor dinainte sau din timpul menstruației, iar atunci când acestea sunt frecvente sau prea dureroase, pot indica o afecțiune care trebuie tratată.

Majoritatea femeilor cunosc senzațiile date de durerile pelvine în special în perioada menstruației. Chiar dacă atunci durerile nu sunt un motiv de îngrijorare, acestea pot apărea în diferite situații și pot indica prezența unor afecțiuni. De asemenea, intensitatea durerilor din timpul menstruației trebuie să ridice semne de întrebare atunci când ele devin insuportabile în fiecare lună. Iată câteva dintre cele mai des întâlnite cauze ale durerilor pelvine la femei:

Endometrioza

Această afecțiune afectează femeile din întreaga lume într-un procent ridicat, de circa 30-40%, dar este totodată o boală dificil de diagnosticat, în care diagnosticul precis ajunge sa fie stabilit tardiv, uneori după ce tratamentele simptomatice nu au dat rezultatele scontate. Cauzele endometriozei sunt încă necunoscute, dar există o serie de factori despre care se presupune că ar influența această boală, precum un ciclu menstrual scurt și o menstră lungă, cantitatea de estrogen din corp, o predispoziție ereditară sau poluarea. Afecțiunea este caracterizată de extinderea endometrului (mucoasa din interiorul uterului) spre zonele externe – ovarele, intestinele sau vezica urinară. O altă boală care poate apărea la nivelul uterului este cancerul de endometru.

Citește și:

Durerile pelvine severe sunt printre cele mai întâlnite simptome ale endometriozei și pot apărea înainte de menstruație, dar și în timpul acesteia. Alte simptome includ:

  • dureri la urinare;
  • menstruație pe o perioadă mai lungă de șapte zile;
  • cantitate mare de sânge la menstruație;
  • probleme urinare sau ale tractului gastrointestinal (diaree, balonare, constipatie);
  • durere în timpul sexului;
  • greață și vomă.

50% dintre femeile care suferă de endometrioză se confruntă și cu infertilitate. Opțiunile de tratament diferă în funcție de simptome, stadiul bolii și în funcție de obiectivele dorite de fiecare femeie; printre posibilitatile terapeutice se numără terapiile cu hormoni, antiinflamatoarele sau laparoscopia care sunt folosite pentru a ameliora simptomele și a menține o calitate a vieții bune pe o perioadă cât mai lungă.

Citește și:

Ovulația

Durerile pelvine nu sunt mereu provocate de afecțiuni ascunse și greu de diagnosticat, ci și de procese normale prin care trece organismul în fiecare lună. Unul dintre acestea este chiar ovulația. În timpul acesteia, ovarele eliberează ovule și alte fluide, iar acestea ajung în tubul falopian și, ulterior, în uter. Fluidul din ovare se poate răspândi uneori în alte zone din pelvis, iar astfel pot apărea dureri. Doctorii caracterizează acest disconfort ca mittelschmerz – adică „durerea de la mijloc” – datorită faptului că ovulația apare la mijlocul ciclului menstrual.

Boli cu transmitere sexuală

Majoritatea bolilor sau infecțiilor cu transmitere sexuală nu prezintă simptome în stadiile incipiente. De aceea, este recomandat ca orice persoană activă sexual să facă o serie de investigații necesare, la intervalele recomandate de medicul ginecolog. Printre cele mai des întâlnite se numără gonoreea și chlamydia. În cazul gonoreei, simptomele apar, de regulă, la zece zile de la expunere, iar chlamydia devine simptomatică după 1-3 săptămâni.

Citește și:

Simptomele care pot apărea sunt:

  • durere pelvină;
  • scurgeri vaginale;
  • durere în timpul contactului sexual;
  • sângerare între menstre;
  • dureri și senzații de arsuri la urinare.

Aceste infecții pot fi trecute ușor cu vederea, mai ales pentru că perioada asimptomatică se poate prelungi la câteva luni în multe cazuri. Testările și consulturile regulate sunt cea mai simplă cale de a preveni orice infecție și pentru a primi tratamentul potrivit, în special în cazul persoanelor cu mai mulți parteneri sexuali.

Chisturi ovariene

Chisturile apar atunci când ovarele nu reușesc să elibereze ovulele în mod normal, ducând la umplerea foliculilor cu fluid sau la eliberarea incompletă a ovulului. În aceste momente femeile pot simți o durere accentuată în partea în care se află ovarul, iar apariția chisturilor provoacă balonare, presiune sau dureri pelvine. Chisturile ovariene nu au o cauză cunoscută. Femeile pot dezvolta și sindromul ovarelor polichistice, care are ca simptome cicluri menstruale neregulate, acnee persistentă sau hirsutism. Prezența chisturilor se verifică la un control ginecologic cu ajutorul ecografiei abdominale sau transvaginale, iar medicul specialist poate cere investigații suplimentare precum analizele de sânge.

Citește și:

Durerile pelvine sunt des întâlnite sub forma crampelor dinainte sau din timpul menstruației, iar atunci când acestea sunt frecvente sau prea dureroase, pot indica o afecțiune care trebuie tratată. Femeile trebuie să se adreseze medicului ori de câte ori au o suspiciune, dar și să se prezinte în mod regulat la cabinetul ginecologului pentru controale de rutină.

Sursa foto: pexels.com

Vizionare placuta


Kudika
14 Aprilie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.