Setari Cookie-uri

Aftele și ulcerațiile mucoasei bucale: cauze și tratament

Aftele și ulcerațiile mucoasei orale reprezintă o problemă foarte răspândită, cu care un număr mare de persoane se confruntă la un moment dat în viață. Acestea sunt reprezentate de leziuni dureroase, care provoacă disconfort mai ales în timpul vorbirii sau al mesei și care pot să apară oriunde în cavitatea bucală: la nivelul limbii, obrajilor, buzelor sau gingiilor.

Aftele bucale: caracteristici

În mod obișnuit aftele bucale și ulcerațiile mucoasei orale au formă rotundă sau ovală, având în centru o zonă de culoare albă sau galbenă, cu o margine roșie sau pot fi cu totul roșii, plate sau în relief. Aftele buncale nu sunt contagioase, nu se transmit către alte persoane.

Aceste afte pot fi unice, atunci când apare doar o leziune, sau pot fi multiple, fie dispersate în mai multe zone ale gurii, fie grupate, „în ciorchine”. De asemenea, se poate întâmpla ca aceste leziuni dureroase să reapară după un timp de la vindecare, situație cunoscută ca stomatită aftoasă recurentă (SAR).

Ca și incidență, aftele bucale pot să apară la orice vârstă, însă mai predispuși sunt copiii și adulții cu vârstă până în 40 de ani. Odată cu înaintarea în vârstă, incidența aftelor și ulcerațiilor mucoaei bucale scade.

Citește și:

Persoanele cu afte recurente (leziunile apar de câteva ori pe an) au de obicei un istoric familial cu această afecțiune, aftele putând fi cauzate de factori ereditari, dar și de condițiile comune de mediu în care trăiesc membrii familiei.

În funcție de unele caracteristici importante, aceste leziuni au fost împărțite în mai multe tipuri [4]:

  • Afte bucale minore – cu diametru mai mic de un centimetru, acestea sunt cele mai comune tipuri de afte și se vindecă în aproximativ 10-14 zile, fără a lăsa semne sau cicatrici;
  • Afte bucale majore – acestea au dimensiuni mari, pot fi adânci, cu contur bine delimitat sau neregulat. Sunt foarte dureroase, se vindecă lent (săptămâni până la luni) și pot lăsa cicatrici.
  • Afte bucale herpetiforme – cu incidență rară, afectând în special persoane cu vârstă mai înaintată și care au aspect herpetiform, fără a fi produse de un virus herpetic. Ca aspect, aftele bucale herpetiforme se prezintă sub formă unor leziuni mici și grupate „în ciorchine”.

Simptomele și diagnosticul aftelor bucale

Principalul simptom este reprezentat de durere la nivelul aftei sau al ulcerației, disconfortul fiind accentuat în timpul vorbirii sau al mesei.[2]

Citește și:

În general nu sunt necesare investigații suplimentare pentru diagnosticul aftelor și ulcerațiilor mucoasei bucale. De obicei medicul stomatolog inspectează mucoasa orală și constată existența acestor leziuni, putând face recomandări de igienă și tratament local.

Există totuși situații când este recomandat să se acorde o atenție specială aftelor și ulcerațiilor bucale [1]:

  • Afte recurente, care continuă să reapară la scurt timp după vindecarea leziunilor precendente;
  • Afte cu dimensiuni mari;
  • Leziuni aftoase care persistă, fără a se vindeca, mai mult de două săptămâni;
  • Ulcerații care se extind;
  • Număr mare de leziuni aftoase, care produc dureri intense și dificultăți în consumul de lichide și alimente;
  • Febra ce coincide cu apariția aftelor;

Care sunt cauzele și factorii de risc pentru apariția aftelor bucale?

Deși cauzele care duc la apariția aftelor bucale nu sunt complet cunoscute, totuși există studii care arată că aceste leziuni pot fi provocate de un cumul de factori.

Citește și:

Cele mai comune situații care cresc riscul de apariție a aftelor și ulcerațiilor bucale sunt:

  • Sensibilitatea sau alergia la anumite alimente și condimente: ciocolată, cafea, căpșuni, ouă, nuci, brânză și alimente picante sau acide;
  • Igienă orală inadecvată (de exemplu folosirea unei paste de dinți sau a unei ape de gură la care persoana în cauza prezintă sensibilitate – adesea sunt incriminate produsele care conțin lauril sulfat de sodiu SLS);[5]
  • Leziuni apărute în urma unor traume orale minore: lucrări dentare, aparat dentar, periaj insistent, ocluzie dentară incorectă, mușcătura obrazului etc.;
  • Anemie sau dietă săracă în vitamina B12, zinc, acid folic și fier;
  • Stresul;
  • Modificările hormonale (de exemplu perioada menstruală);
  • Infecția cu Helicobacter Pylori, dar și alte infecții;
  • Boala Crohn;
  • Probleme ale sistemului imunitar;
  • Boala celiaca;
  • Unele boli cronice (HIV/SIDA);

Anaftin: tratament eficient pentru afte bucale

Citește și:

Cum putem trata aftele bucale?

Deși aftele se vindecă de la sine, fără a necesita un tratament anume, totuși ameliorarea durerii este de dorit, atât în cazul adulților, cât și în situația copiilor.

Tratamentul simptomatic al aftelor bucale se realizează, de regulă, folosind apă de gură și produse cu aplicare locală, care ameliorează durerea și grăbesc vindecarea.

Apa de gură calmantă pentru leziuni orale se folosește după fiecare periaj dentar. Puteți alege apa de gură ce conține polivinilpirolidonă (PVP) și acid hialuronic, care formează o peliculă protectoare ce aderă la suprafața ulcerațiilor și aftelor bucale, oferind astfel o protecție mecanică și ajutând totodată la reducerea durerii și a inflamației. Unele produse au în compoziție și aloe vera, care sporește vindecarea pe cale naturală a leziunilor mucoasei bucale. Apa de gură calmantă Anaftin este recomandată în majoritatea cazurilor cu afte multiple și nu trebuie să conțină alcool, care ar putea provoca iritarea suplimentară a mucoasei orale.

Citește și:

Local, chiar la nivelul aftei sau ulcerației, puteți folosi gel sau spray destinat leziunilor bucale minore. Aceste produse acționează prin scăderea inflamației, ameliorarea durerii, crearea unui film protector la suprafața leziunii și prin accelerarea proceselor de vindecare. Gelul este recomandat atunci când există un număr mic de leziuni, acestea fiind ușor accesibile. Pentru leziunile aflate în zone ale gurii greu de atins puteți utiliza formulele spray.

Printre cele mai apreciate produse în tratamentul simptomatic al aftelor și ulcerațiilor mucoasei bucale se numără cele care conțin polivinilpirolidonă (PVP), alături de acid hialuronic și aloe vera. Aceste ingrediente cheie acționează prin mai multe mecanisme:

  • Asigură formarea unui film protector deasupra aftei sau ulcerației, protejând astfel mecanic leziunea și scăzând riscul de suprainfectare;
  • Scad inflamația și reduc semnificativ durerea la nivelul leziunii bucale, efectele instalându-se imediat după utilizare și rezistând, în medie, până la 5 ore și jumătate;
  • Susțin vindecarea pe cale naturală a leziunilor.

Fiind ingrediente sigure și fără efecte adverse, produsele care le conțin sunt recomandate și în cazul bebelușilor și copiilor cu leziuni minore la nivelul gingiilor, buzelor, limbii sau mucoasei bucale.

Citește și:

Pentru mai multe detalii, cereți informații medicului sau farmacistului.

Referințe:

[1] Canker sore

[2] Canker sores (mouth ulcers): Overview

[3] Mouth ulcers and other causes of orofacial soreness and pain

[4] What are canker sores?

[5] Sodium lauryl sulfate and recurrent aphthous ulcers

Foto articol: By metamorworks/shutterstock.com

Foto interior: By Africa Studio/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
23 Aprilie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.