Setari Cookie-uri

Analize și investigații oncologice: de la prevenție la diagnostic și tratament

Incidența bolilor canceroase a crescut în ultimii ani, însă odată cu progresele înregistrate de știință, astăzi avem la dispoziție tot mai multe posibilități de prevenție, diagnostic și tratament, ceea ce ne oferă o doză reală de curaj și speranță.

Analizele oncologice în lumea modernă devin tot mai necesare, iar screeningul bolilor canceroase ar trebui să fie o obișnuință pentru că ne poate salva viața. Este foarte important să descoperim din timp prezența unui cancer prin screening, înainte de a avea simptome specifice, pentru că în fază incipientă cancerele pot fi tratate cu rată foarte mare de succes!

În Clinicile GRAL Medical investigațiile de screening și analizele oncologice sunt accesibile oricui, acestea fiind recomandate la controalele anuale sau periodice de către medicul specialist, care va ghida pacientul, putându-l îndruma către un pachet de investigații oncologice. Atunci când este cazul, pacientul poate fi preluat de echipele de specialiști în boli și tratament oncologic din cadrul Spitalului OncoFort, care dispune de tehnologie la cele mai înalte standarde, oferind siguranță și eficiență pentru rezultate cât mai bune și cât mai rapide. Este important ca pacientul să fie preluat de o echipa multidisciplinară, care poate răspunde tuturor nevoilor medicale ale acestuia și poate integra și personaliza diagnosticul, tratamentul și monitorizarea pe termen scurt sau lung. Alegerea echipei de specialiști din jurul pacientului reprezintă astfel un punct cheie pentru confortul acestuia și reușita în prevenția/învingerea cancerului.

Citește și:

Pentru a oferi acces tuturor, GRAL Medical oferă, în premieră pe segmentul oncologic, servicii de diagnosticare a cancerului (second opinion, consultații pentru preventie) prin sistemul de telemedicină (medicină la distanță). Unul dintre cei mai mari oncologi din Europa, Prof. Dr. Thomas Brodowicz medic oncolog la spitalul AKH -Viena, director al Grupului Central de Cooperare Europeană în Oncologie (CECOG), a decis să ofere consultații oncologice prin telemedicina, în rețeaua de clinici GRAL Medical din provincie. Cu această ocazie pacienții pot primi "o nouă șansă" la ei acasă, fără a mai fi nevoiți să se deplaseze în alte localități.

În țară noastră, cele mai frecvente tipuri de cancere sunt reprezentate de cancerul pulmonar, mamar, colorectal, prostatic, gastric, pancreatic, cancer de piele sau de col uterin, urmând ca celelalte tipuri de cancer să prezinte o incidența mai mică în populație. [1]

Citește și:

Screening-ul salvează vieți!

Este important să cunoaștem și să înțelegem că un cancer începe să se dezvolte fără să dea de știre, silențios, astfel că pacientul nu prezintă niciun simptom și viața pare să meargă mai departe ca și înainte. Dar boala canceroasă avansează și abia târziu prezintă simptome, când, de obicei, pacientul se prezintă la medic. Este o relație direct proporțională între progresia unui cancer și șansa de vindecare după tratament: cu cât este mai avansat, cu atât tratamentul este mai dificil și cu rezultate tot mai incerte.

Aici intervine importanța crucială a screening-ului: poate depista cancerul cu mult înainte de simptome și suficient de devreme ca tratamentul să aibă rată maximă de succes. Tocmai de aceea screening-ul salvează vieți, pentru că oferă șansa la vindecare prin depistarea precoce a bolii canceroase. Screeningul trebuie realizat cu regularitate, la indicațiile medicului.

Citește și:

Teste de screening pe care medicul le recomandă:

  • Screening cancer de col uterin: se realizează anual sau mai des la recomandarea medicului, odată cu începerea vieții sexuale. Screening-ul constă în testul Babeș-Papanicolau (PAP) și testul genetic pentru depistarea infecției cu virusul papiloma uman (HPV). Screeningul se continuă și după vaccinarea împotriva HPV!
  • Screening cancer mamar, realizat prin ecografie mamară la femeia tânără și prin mamografie la vârste mai înaintate. Autoexaminarea lunară a sânilor se începe de la vârsta de 20 de ani.
  • Screening cancer de prostată: experții americani recomandă testarea începând cu vârstă de 50 de ani sau chiar mai devreme (40 de ani) dacă există cazuri de cancer de prostată în familie. Investigația constă într-un test de sânge pentru determinarea PSA – antigenul specific prostatic.
  • Screening cancer colorectal: colonoscopia este recomandată o dată la fiecare 10 ani persoanelor cu risc mediu, începând cu vârsta de 50 de ani.
  • Screening cancer de piele: mergeți anual cu alunițele la controlul dermatologului!

Alte analize și investigații care pot decela devreme o boală canceroasă: analize de sânge (hemoleucograma), ecografia abdominală (cancere de ficat, pancreas, renale, ovariene etc.), ecografia mamară, ecografia tiroidiana, endocopia digestivă superioară etc.

Citește și:

Toate aceste investigații se pot face în Clinicile GRAL Medical din București și din țară, care pun la dispoziție pentru fiecare pacient programe de screening la recomandarea medicului. Pentru programări și informații suplimentare sunați la 031 110 0000.

analize oncologice GRAL Medical Foto: By angellodeco/shutterstock.com

Analize medicale și investigații în oncologie

Anumite analize de sânge, investigații imagistice sau alte explorări medicale contribuie la stabilirea diagnosticului de cancer. Diferite analize și investigații sunt recomandate de medici atât pentru punerea unui diagnostic de prezumție, cât și pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului de cancer, pentru a stabili dacă este vorba de metastaze (răspândirea cancerului în alte zone ale organismului decât s-a dezvoltat inițial) sau recurențe ale cancerului. Iată care sunt cele utilizate mai frecvent:

Citește și:

Analize de sânge:

  • Hemoleucograma (HLG): pentru depistarea unor tipuri de leucemii sau cancere care produc sângerări și conduc la anemie (gastric, colorectal)
  • Electroforeza proteinelor serice: este o analiză în cadrul căreia sunt examinate diferite proteine sanguine, contribuind la depistarea anumitor proteine anormale ale sistemului imunitar (imunoglobuline), care sunt uneori crescute la persoanele cu mielom multiplu.
  • Markeri tumorali : aceștia reprezintă substanțe chimice create de celulele tumorale (dar uneori pot fi create și de celulele normale din corpul nostru – de aici importanța investigațiilor următoare), care pot fi depistate în sânge. Exemple:
    • Antigenul specific prostatic (PSA) - pentru cancerul de prostată.
    • Antigenul 125 (CA 125) - pentru cancerul ovarian.
    • Calcitonină (un hormon secretat de glanda tiroidă) - pentru cancerul tiroidian medular.
    • Gonadotropină corionica umană (HCG) – în cancerul ovarian.
    • Alfa feto proteina (AFP) - pentru cancerul hepatic.
    • Markerul CA 27-29 – pentru cancerul de sân.
    • Antigenul 19-9 – indicații pentru cancerul pancreatic.

Alte analize de laborator sau imagistice:

  • Puncția-biopsie cu examinarea histopatologică a țesutului biopsiat, în care medicul prelevează țesut din zona suspicionată și il trimite la laborator pentru a fi analizat. Pentru că timpul este foarte important în boala canceroasă, laboratoarele de anatomie-patologică GRAL Medical asigură răspuns pentru medic și pacient în cel mai scurt timp.
  • Investigații imagistice în boala canceroasă, folosite pentru a vizualiza interiorul corpului cu ajutorul imaginilor:
  • Ecografia abdominală: uneori împreună cu alți markeri, pentru a depista cancere hepatice, pancreatice sau ale altor organe abdominale.
  • Ecografia transvaginala: împreună cu analiza de sânge CA-125 pentru depistarea cancerului ovarian.
  • RMN (IRM) și scanarea CT: acestea pot aduce foarte multe detalii prețioase, de la dimensiunea și localizarea tumorii, până la vascularizație, metastaze etc.
  • Mamografia: o examinare radiologică a sânului, utilă în depistarea sau screeningul cancerului mamar.
  • Proceduri endoscopice – acestea presupun cercetarea, cu ajutorul unui instrument prevazut cu un sistem optic si de iluminat, a cavitatilor organismului, permitand medicului observarea interiorului acestora;
  • Bronhoscopia pentru a observa interiorul plămânilor;
  • Colonoscopia și sigmoidoscopia pentru cancerul colorectal;
  • Cistoscopia pentru observarea interiorului uretrei și vezicii urinare;
  • Laringoscopia permite medicului vizualizarea mediastinului-zona din spatele osului pieptului, situată între plămâni
  • Endoscopia digestivă superioară permite medicului observarea tractului digestiv superior (esofag, stomac și duoden, prima parte a intestinului subțire). Prin această procedură se poate preleva și țesut din zonele suspicionate.

Testarea genetică in bolile canceroase

Citește și:

Testarea genetică în bolile oncologice: presupune testări de ultima generație. Iată câteva exemple: Genotipare HPV 37 de tulpini în cancer de col uterin; genele BRACA1, BRACA2 pentru cancerul de sân și ovarian; genele CHEK2 și PALB2 pentru cancerul de sân.

Clinicile GRAL Medical pun la dispoziția pacienților toate aceste analize și investigații, utilizând tehnici de ultimă generație, iar medicii pot prescrie una sau mai multe dintre acestea, GRAL Medical oferind pachete avantajoase de analize și investigații pentru screening și diagnostic oncologic. Tot ce trebuie să faci este să suni pentru o programare, fie pentru investigații de rutină și screening, fie pentru anumite probleme cu care te confrunți sau chiar pentru second opinion. Tot ce urmează mai departe lasă în seama echipei medicale.

Nu uita să efectuezi periodic testele de screening potrivite pentru tine. Nu amâna aceste teste, îți pot salva viața. Sfătuiește-i și pe cei dragi ție să urmeze programele de screening, pentru a-și menține sănătatea.

Te poți programa oricând în Clinicile GRAL Medical din București și din țară, sunând la numărul de telefon 031 110 0000 sau online: https://www.gralmedical.ro/Programari-online

Referinte:

[1] Analiza de situatie: SĂPTĂMÂNA EUROPEANĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA CANCERULUI

25-31 MAI 2019

Foto articol: By Bullstar/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
27 Mai 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.