Setari Cookie-uri

Scintigrafia: când este recomandată, de câte tipuri este și ce beneficii aduce

Scintigrafia este o investigație imagistică modernă, non-invazivă, de medicină nucleară, care este recomandată pentru a susține diagnosticul prin detectarea modificarilor aparute la nivelul diferitelor sisteme, precum sistemul osos sau organelor interne și pentru a identifica anumite anomalii sau dereglari aparute in funcționalitatea unor procese din corpul nostru. Scintigrafia se dovedește a fi utilă și ca metodă de evaluare periodică în urmărirea eficienței tratamentului pacientului.

Ce este scintigrafia?

Dacă auzi pentru prima dată acest termen, nu trebuie să îți faci griji. Scintigrafia este o metodă prin care este scanată o anumită zonă din corp, după ce pacientului i s-a administrat o substanță activă, rezultând imagini pe care medicul le va analiza. Nu este deloc dureroasă pentru pacient, însă medicul poate pune o serie de întrebări înainte de a realiza scintigrafia, cum ar fi despre o posibilă sarcină, despre investigațiile prealabile și așa mai departe.

Procedura pentru realizarea unei scintigrafii constă în administrarea intravenoasă a unei substanțe active (un produs radiofarmaceutic compus dintr-un produs farmaceutic cuplat cu un izotop radioactiv). După injectare, substanța activă se va fixa selectiv pe țesutul sau pe organul care trebuie investigat. Mai departe se utilizează o cameră cu scintilație sau gamma-camera, care fie este plasată în dreptul regiunii de studiat, fie se rotește în jurul pacientului ca un scaner (tomoscintigrafie).

Citește și:

Această camera de scintilație înregistrează radiația emisă de țesutul sau organul unde s-a fixat produsul radiofarmaceutic injectat, iar pe ecranul ordinatorului sunt redate și înregistrate imagini succesive, fiind astfel vizibile modificările de structură și funcție ale țesutului explorat.

Ca și nivel de radiații, scintigrafia expune pacientul la o radiație mai mică decât cea produsă de o radiografie pulmonară.

Care sunt beneficiile scintigrafiei?

  • Identifică diverse afecțiuni grave, înca din stadii precoce, cum ar fi cele endocrinologice, scheletale, urologice, oncologice;
  • Completează, când este cazul, informațiile necesare pentru un diagnostic corect și complet;
  • Poate aduce informații importante în ghidarea tratamentului (sau post-tratament/intervenție chirurgicală);
  • Rezultate obținute rapid, cu informații complexe

În cadrul Spitalului OncoFort se pot realiza mai multe tipuri de scintigrafii, utilizând aparatură perfomanta, la cele mai înalte standarde. Rezultatele sunt interpretate de medicul de medicina nucleara si se primesc in aceeasi zi de catre pacient. Pacientul are posibilitatea realizării si a altor analize și investigații necesare la Spitalul OncoFort . Pentru servicii complete, OncoFort pune la dispoziție nu doar metode de diagnostic, ci și de tratament, pacientul fiind astfel ghidat pas cu pas către o sănătate cât mai bună.

Citește și:

Ce tipuri de scintigrafii se pot face și când sunt recomandate?

Există mai multe tipuri de sintigrafii, în funcție de diagnosticul de suspiciune și zona afectată ce se dorește a fi investigată. Tipurile de scintigrafii care pot fi realizate la Spitalul OncoFort sunt: scintigrafia osoasa, scintigrafia tiroidiana, scintigrafia paratiroidiana, scintigrafia renala si limfoscintigrafia. Toate acesta sunt efectuate în condiții de siguranță, sub ghidajul unui personal specializat și utilizând aparatură de înaltă performanță.

Scintigrafia osoasă (trifazică, whole body, segmentară)

Scintigrafia osoasă are multiple recomandări, fiind utilizată în diagnosticarea si monitorizarea unor boli osoase precum boli osoase metabolice, infecții osoase, fracturi, tumori benigne si maligne, depisteaza inca din stadii incipiente metastazele cancerului osos. Depisteaza cu eficienta diferite forme de artrita si este folosita pentru evaluarea durerii de cauza neprecizata si pentru monitorizarea sănătății articulațiilor.

Citește și:

scintigrafie osoasa Foto: By Yok_onepiece/shutterstock.com

Ca și beneficii, scintigrafia osoasă:

  • Reprezinta singura investigație imagistică ce poate cuprinde și explora întreg sistemul osos, de la cap până la picioare;
  • Rezultatele se obțin rapid, in aceeasi zi;
  • Este neinvazivă și nedureroasă
  • Permite depistarea sau investigarea pentru diagnostic a unor boli grave, precum cancer osos primar (chiar și în stadiu incipient) sau metastaze osoase;
  • Oferă informații complexe despre structura și funcția osului și a articulațiilor;
  • Este utilizata in monitorizarea evolutiei cancerelor de prostata, cancerului mamar, a cancerului pulmonar si a osteosarcoamelor

Scintigrafia tiroidiană

Explorează glanda tiroidă în urma administrării unui produs radiofarmaceutic cu afinitate pentru țesutul tiroidian.

Citește și:

Scintigrafia tiroidiană este recomandată în unele situații precum:

  • Necesitatea evaluării unor disfuncții ale glandei tiroide: hipotiroidism, hipertiroidism;
  • Depistarea nodulilor tiroidieni și a tiroidei ectopice si a guselor retrosternale si multinodulare;
  • Evaluarea pacientului după operația de îndepărtare a glandei tiroide (tiroidectomia);
  • Monitorizarea pacientilor cu cancer tiroidian

scintigrafia tiroidiana Foto: By hayirhah/shutterstock.com

Beneficiile scintigrafiei tiroidiene:

  • Evaluează atât structura, cât și funcția glandei tiroide
  • Depistează natura nodulilor tiroidieni, sub formă de noduli "calzi" sau "reci"
  • Depistează resturi de țesut tiroidian după tiroidectomie, dar și alte patologii tiroidiene

Scintigrafia paratiroidiană

Este o investigație imagistică non-invazivă care, după administrarea produsului radiofarmaceutic, permite explorarea funcției si depistarea tulburarilor glandelor paratiroidiene, precum și anomaliile de structură ale acestor glande.

Citește și:

Beneficiile scintigrafiei paratiroidiene:

  • Completează investigațiile precedente, oferind informații complete pentru medicul endocrinolog sau chirurg;
  • Rezultatul investigatiei se elibereaza in aceeasi zi;

scintigrafia paratiroidiana Foto: By hayirhah/shutterstock.com

Scintigrafia renală

Scintigrafia renală poate evalua întreg aparatul urinar, de la rinichi la uretră, fiind recomandată pentru a diagnostica anumite afecțiuni ale rinichilor, ureterelor sau vezicii urinare sau pentru a evalua funcția acestora. Scintigrafia renală furnizează informații unice, adesea imposibil de obtinut în urma altor tipuri de investigații.

Beneficiile scintigrafiei renale:

  • Evaluează funcția rinichilor
  • Utilizata în diagnosticul afectiunilor rinichilor, al anomaliilor fluxului sanguin la nivel renal, pielonefritelor, obstructiilor si refluxul vezico-ureteral
  • Poate identifica prezența unor mase tumorale renale, a unor chisturi sau alte patologii cu localizare urinară;
  • Poate fi necesară pentru a evalua funcția renală după unele intervenții urinare, după anumite tratamente sau după transplant renal.

Limfoscintigrafia (detecția ganglionului/nodulului santinelă)

Atunci când este depistată o boală canceroasă, inainte de operatie, o informatie importanta pentru echipa de chirurgi este detecția ganglionului santinelă – acesta reprezentând prima stație limfatică unde există riscul să ajungă una sau mai multe celule canceroase plecate din tumora primară.

Citește și:

Beneficiile limfoscintigrafiei:

  • Diagnosticarea cu precizie maximă a ganglionului santinelă – situație utilă în tratamentul chirurgical și stadializarea unor boli canceroase. Tehnica de identificare a ganglionului santinelă este procedura care oferă informații precise despre starea generală a ganglionilor axilari.
  • Foarte utilă pentru diagnosticul precoce a invaziei metastatice ganglionare;
  • Utilizata în stadiile incipiente ale tumorilor limfatice;

Toate aceste scintigrafii se realizează la Spitalul OncoFort, în cele mai bune și sigure condiții pentru pacient, utilizând aparatură ultramodernă și oferind pacientului posibilitatea de a opta pentru un pachet medical complet, de la diagnostic până la tratament. Spitalul OncoFort oferă de asemenea consultatii oncologice si servicii de second opinion si prin telemedicina, atât în privința diagnosticului, cât și al tratamentului. Cereți o consultație de specialitate pentru mai multe informații https://www.oncofort.ro/articole/consultatii-oncologice-online-simplu-cu-un-click

Pentru detalii suplimentare, programări la investigații medicale și consultații sau pentru second-opinion la Centrele GRAL Medical, nu ezitați să sunați la numărul de telefon 031 110 0000

Foto articol: By rumruay/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
7 Iunie 2020
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.