Setari Cookie-uri

Importanța screeningului în afecțiunile tiroidiene

Pe cât de mică este glanda tiroidă, pe atât sunt de importante funcțiile sale pentru sănătatea noastră, influențând modul în care funcționează fiecare celulă, țesut sau organ, de la mușchi, oase și piele la tractul digestiv, creier și inima. Practic fiecare organ depinde de sănătatea acestei glande. Tiroida are forma unui fluture, cântărind numai 30 de grame și fiind situată în partea anterioară a gâtului.

Descriind în linii mari funcțiile tiroidei, putem spune că hormonii secretați de această glandă (T3 și T4) influențează funcțiile energetice ale celulelor, mai exact capacitatea acestora de a metaboliza substanțele nutritive și de a le transforma în energie.

Activitatea glandei tiroidă este controlată de așa-numita „glandă-mămă”: hipofiza. Aceasta din urmă secretă hormonul TSH (Hormon de stimulare tiroidiană), care stimulează tiroida să funcționeze. Astfel, hipofiza și tiroida colaborează pentru a răspunde cât mai eficient și adecvat nevoilor organismului nostru.

Depistează devreme afecțiunile grave ale tiroidei

Screeningul afecțiunilor tiroidiene este deosebit de important pentru depistarea devreme a disfuncțiilor acestei glande, prin screening înțelegând ultilizarea testelor care ajută în depistarea precoce a bolilor tiroidiene, în faza CURABILĂ a acestora.

Citește și:

Gral Medical lansează și în acest an Campania de screening pentru afecțiunile tiroidiene (01.02.2021-31.03.2021), care constă în consultul medicului specialist endocrinolog și ecografia tiroidiană. Medicul endocrinolog investighează simptomele relatate de pacient, dar și semnele specifice pentru disfuncțiile endocrine, evaluează riscurile pentru sănătate, recomandă analize de sânge și efectuează ecografia tiroidiană ce investighează aspectul glandei tiroide, dar și posibila prezența a unor formațiuni la acest nivel.

Ecografia tiroidiană investighează imagistic dimensiunile glandei tiroide, vascularizația acesteia, aspectul omogen sau nu al țesutului, prezența și caracteristicile nodulilor decelați (mărime, aspect, număr, vascularizație, caractere imagistice ecografice de benignitate sau malignitate), precum și prezența unor chisturi tiroidiene. Ecografia tiroidiană joacă rol indispensabil în ceea ce privește screeningul pentru bolile tiroidiene, căci poate depista sau ridica suspiciuni pentru boli care nu modifică funcția glandei, astfel că acestea pot să nu fie decelabile doar prin analizele de sânge.

Citește și:

În schimb, analizele de sânge oferă informații cu privire la funcția endocrină a tiroidei, evaluând nivelul hormonilor secretați de glandă în sânge (T3 și T4), dar și posibila existență a unor anticorpi specifici îndreptați împotriva tiroidei (ATPO, Anti-TG), aceștia din urmă fiind prezenți în bolile autoimune tiroidiene.

Campania de screening pentru afecțiunile tiroidiene realizată de Gral Medical vine cu încă un avantaj pentru fiecare, acela că atât consultul medicului specialist endocrinolog, cât și realizarea ecografiei tiroidiene au loc în cadrul aceleiași vizite, solicitantul realizând un singur drum la centrul medical, realizând astfel screeningul pentru glanda tiroidă într-o singură vizită.

Citește și:

Prin screening anual, pacienții pot depista devreme o afecțiune tiroidiană, beneficiind astfel de tratament adecvat, care ajută în dispariția sau prevenirea apariției simptomelor și a complicațiilor, putând duce chiar la vindecare. În caz contrar, afecțiunile tiroidei avanseză, iar în anumite situații pot compromite calitatea vieții pacientului sau chiar ii pot pune viața în pericol.

screening tiroidian Foto: De la Nerthuz/ shutterstock.com

Atunci când tiroida nu funcționează bine

Cele mai cunoscute două situații ale disfuncțiilor tiroidiene sunt reprezentate de hipotiroidism și hipertiroidism.

Cauzele care pot duce la aceste disfuncții sunt diverse, de la dezvoltarea unei patologii autoimune (anticorpi care afecteaza celulele tiroidiene, cum ar fi ATPO sau Anti-TG), până la stres și alți factori de mediu sau care țin de sănătatea individului (de exemplu unele tratamente, accidente, radioterapie în zona gâtului, tumori hipofizare sau cu altă localizare etc.).

Citește și:

Atât afecțiuni ale hipofizei, cât și ale tiroidei pot duce la dezechilibre ale hormonilor tiroidieni, cu ecou pentru toate sistemele și organele corpului nostru.

Hipertiroidismul este caracterizat printr-un exces de hormoni tiroidieni. Simptomele sunt generale, nespecifice și reprezentate în special de agitație, anxietate, transpirații, tremor, scădere în greutate, tahicardie, tulburări de concentrare, accelerarea tranzitului intestinal, tulburări de ciclu menstrual etc. În faza inițială, aceste simptome pot fi ignorate de către pacienți, ca mai apoi să le tulbure calitatea vieții. În cazul persoanelor care prezintă anumite boli (cardiace, respiratorii, neurologice etc.), hipertiroidia poate crește riscul de a dezvolta complicații.

La polul opus vorbim despre hipotiroidie, caracterizată printr-un deficit de hormoni tiroidieni. Principalele simptome ale hipotiroidismului sunt reprezentate de stare inexplicabilă de oboseală, tulburări de memorare și concentrare, depresie, luare în greutate, crampe musculare, tulburări de somn, constipație, scăderea nivelului de sodiu din organism, scăderea frecvenței cardiace, retenția de apă, căderea părului, îngroșarea și înăsprirea pielii, tulburări de ciclu menstrual etc. Nedepistat la timp și fără tratament, hipotiroidismul poate pune viața în pericol, conducând la tulburări grave cardiace și respiratorii, până la comă și deces.

Citește și:

Nodulii tiroidieni

Incidența nodulilor tiroidieni în populație nu este deloc mică (aproape 50% din populație prezintă, la un moment dat, un nodul tiroidian), însă vestea bună este că majoritatea dintre aceștia nu sunt canceroși. Statisticile susțin că până la 95% dintre nodulii tiroidieni nu sunt canceroși.

În cazul noulilor tiroidieni maligni, depistarea precoce este esențială pentru limitarea progresiei bolii și chiar pentru vindecare. Prin screeningul tiroidian, dar și prin tehnicile moderne de chirurgie și radioterapie, o mare parte a cazurilor de cancer tiroidian sunt tratate și chiar vindecate (9 din 10 pacienți cu cancer tiroidian bine diferențiat se pot bucura de remisie completă după tratament chirurgical adecvat și radioterapie inițiată la timp). Vă recomandăm să citiți și articolul: CE REPREZINTĂ ȘI CÂND SE RECOMANDĂ TRATAMENTUL CU IOD RADIOACTIV?

Citește și:

Screening pentru afecțiunile tiroidiene: de ce este atât de important?

Screeningul afecțiunilor tiroidiene ne poate salva viața, mai ales că debutul bolilor acestei glande nu este marcat de simptomatologie evidentă, specifică, manifestările inițiale putând fi astfel foarte ușor de ignorat de către pacient, până când patologia avansează.

Astfel, prin screening, reușim să depistăm devreme bolile tiroidiene, uneori chiar întâmplător, fără ca pacientul să aibă vreun simptom notabil.

Este deosebit de important să descoperim devreme o afecțiune tiroidiană, fie privind funcțiile acesteia, fie legat de apariția unui nodul tiroidian cu risc malign. Prin depistare precoce, se poate iniția tratamentul specific tulburării tiroidiene respective, evitându-se astfel progresia bolii, apariția complicațiilor acesteia, iar în anumite situații putem vorbi chiar de vindecare.

În ceea ce privește cancerul tiroidian, cu cât acesta este descoperit mai devreme, cu atât crește șansa de răspuns la tratament și vindecare. Vă recomandăm să citiți și articolul: Nodulul tiroidian canceros: DE CE ȘI CÂND ESTE RECOMANDATĂ RADIOTERAPIA CU IOD ÎN CANCERUL TIROIDIAN BINE DIFERENȚIAT

Programează-te și tu în cadrul Campaniei pentru screeningul afecțiunilor tiroidiene, realizată de GRAL Medical, în intervalul 01.02.2021-31.03.2021. Pentru programări puteți suna la numărul de telefon 031 110 000 sau puteti trimite un e-mail către programari@gralmedical.ro

Foto articol: De la Emily frost/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
8 Februarie 2021
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.