Setari Cookie-uri

Tot ce trebuie să știi despre Osteodensitometrie (DXA): când este recomandată și pentru ce?

Atunci când este vorba despre sănătatea oaselor, datele statistice medicale ne alarmează cu rezultate îngrijorătoare privind osteoporoza (supranumită și boala „tăcută”) și osteopenia. La nivel mondial, aproximativ 50% dintre femeile de peste 50 de ani și 20% dintre bărbații din aceeași categorie de vârstă, suferă de fracturi asociate osteoporozei. Astfel, incidența acestor fracturi o depășește pe cea cumulată a infractelor miocardice, a acidentelor vasculare cerebrale și a neoplasmelor mamare. Osteodensitometria (DXA) rămâne instrumentul clinic preferat pentru diagnosticarea osteoporozei, prezicerea riscului de fractură și monitorizarea răspunsului la terapie.

Ce reprezintă osteopenia și osteoporoza?

Deși reprezintă tot o afecțiune a oaselor, osteopenia este diferită de osteoporoză. Vorbim de osteopenie atunci când densitatea minerală a oaselor este mai scăzută decât valorile normale, dar fără a genera fracturi.

Osteoporoza, cunoscută și sub numele de boală „tăcută” sau „silențioasă”, este o boală osoasă degenerativă care determină pierderea masei osoase și a țesutului osos. Astfel calitatea osului și rezistența acestuia la forțe mecanice scade, crescând riscul de fracturi.

Calitatea osului scade odată cu înaintarea în vârstă, iar la femei riscul de a dezvolta osteoporoză crește accelerat după intrarea la menopauză. Și bărbații pot suferi de osteoporoză, în special fumătorii și cei cu anumite boli și tratamente care interferă cu metabolismul osos.

Citește și:

Ca și cauze ale osteoporozei, în 95% din cazuri, această afecțiune apare în următoarele situații:

  • osteoporoză postmenopauză;
  • osteoporoză senilă legată de procesul normal de îmbătrânire după 60 de ani;
  • osteoporoză idiopatica (fără cauză determinată ) foarte rară, apare la adulții tineri și chiar la copii.

În 5% din situații vorbim despre osteoporoza secundară, cauzată de disfuncțiile generate de alte condiții preexistente:

  • boli endocrine;
  • afecțiuni ale ficatului;
  • tulburări de digestie și absorbție;
  • boli reumatismale și autoimune;
  • cancer;
  • secundară unei medicații îndelungate (de exemplu glucocosticoizi).

Așa cum a fost supranumită, osteoporoza este o boală „tăcută”, avansează fără simptomatologie spectaculoasă, iar atunci când simptomele apar, este posibil ca boală să fie deja avansată. De aceea, mai ales după vârstă de 50-65 de ani la (după caz) este recomandat să se realizeze un consult la medicul specialist. Vă puteți programa oricând la Clinica GRAL Radiologie din București pentru realizarea unui consult de specialitate, dar și pentru investigațiile necesare pentru evaluarea sănătății osoase. Gral Medical dispune de medici specialiști și aparatură de ultimă generație pentru o evaluare completă a osteoporozei și a riscurilor generate de aceasta.

Citește și:

oesteodensitometrie dxa Foto: April stock/shutterstock.com

Ce reprezintă osteodensitometria (DEXA)?

Osteodensitometria DEXA (Dual-Energy X-ray Absorptiometry) reprezintă o investigație imagistică foarte performantă, care folosește radiații X, pentru determinarea densității și a rezistenței osoase.

Cel mai frecvent, osteodensitometria se realizează la nivelul șoldului (col femural - cel mai expus fracturării osteoporotice), coloanei vertebrale lombare și antebrațului.

Scorurile obținute permit diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei, afecțiuni ce beneficiază de abordare terapeutică diferită.

Mai exact, prin DEXA se măsoară densitatea minerală osoasă (BMD), care se compară apoi cu valoarea normală (valoarea medie la persoane sănătoase de 30 ani și același sex), obținându-se astfel scorul T, care este cel mai relevant indicator al prezenței osteoporozei, și, respectiv al riscului de fractură.

Citește și:

Se poate calcula și scorul Z, prin raportarea la valorile normale pentru aceeași vârstă și sex, acesta din urmă fiind utilizat pentru femei în premenopauză, bărbați sub 50 ani sau copii.

Rezultate (Criterii OMS):

  • Valoarea normală a scorului T este mai mare sau egală cu -1;
  • Valorile între -1 și -2,5 indică o reducere moderată a densității osoase, numită osteopenie;
  • Valori mai mici de -2,5 indică prezența osteoporozei;
  • Osteoporoză severă: scor T ≤ –2,5 DS și fractură de fragilitate.

Vă puteți programa pentru consult și realizarea osteodensitometriei la Clinica GRAL Radiologie din București, care dispune de aparatură de ultimă generație și personal medical calificat pentru un diagnostic complet, dar și pentru tratament și sfaturi viitoare venite de la medicii specialiști.

Citește și:

Când se recomandă osteodensitometria (DXA)?

Iată care sunt principalele recomandări ale osteodensitometriei:

  • femei cu vârsta peste 65 de ani și bărbați peste 70 de ani, indiferent de factorii de risc;
  • femei după intrarea la menopauză și bărbați cu vârsta între 50 și 69 de ani, cu factori de risc pentru fractură;
  • adulți peste 50 de ani care au suferit o fractură;
  • adulți cu anumite afecțiuni (ex.: poliartrită reumatoidă) sau tratament glucocorticoid (prednison în doză zilnică mai mare de 5 mg sau echivalent, pe o durată mai lungă de 3 luni), asociate cu demineralizare osoasă;
  • pacienți cu boli cronice care au ca risc dezvoltarea osteoporozei secundare.

Alte informații despre osteodensitometrie pe care este bine să le cunoaștem:

  • În primul rând este bine de știut că investigația NU este dureroasă, nu este neinvazivă și nu necesită injecții. Nu e necesară pregătire specială, iar pacientul poate mânca normal în ziua examinării.
  • După administrarea unei substanțe de contrast (pentru urografie, tomografie computerizată, tranzit baritat, rezonanță magnetică etc.), este indicat să treacă cel puțin 3 săptămâni de la procedura respectivă, ca apoi să puteți realiza osteodensitometria;
  • Examinarea nu se poate realiza femeilor însărcinate.

Pentru a afla mai multe informații despre osteodensitometrie DXA, dar și pentru programări la medicul specialist, puteți suna la 031 110 0000 sau trimite o solicitare la programari@gralmedical.ro

Citește și:

Foto articol: rumruay/shutterstock.cm

Vizionare placuta


Kudika
23 Mai 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.