Setari Cookie-uri

Totul despre ovarele polichistice

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o afecțiune hormonală complexă. „Polichistic” se traduce literalmente ca „multe chisturi”. Aceasta se referă la mulți foliculi parțial formați pe ovare, care conțin fiecare un ou. Acestea cresc rar până la maturitate sau produc ouă care pot fi fertilizate.

Femeile cu SOP au de obicei un nivel ridicat de insulină care nu funcționează eficient sau hormoni masculini cunoscuți sub numele de „androgeni” sau ambele. Cauza nu este pe deplin înțeleasă, cu toate acestea istoria familiei și genetica, hormonii și stilul de viață joacă un rol important. Rezistența la insulină este prezentă la până la patru din cinci femei cu SOP.

Femeile care au o mamă, mătușă sau soră cu SOP sunt cu 50% mai predispuse să dezvolte SOP.

SOP este relativ frecvent, în special la femeile infertile. Afectează 8-13 la sută dintre femeile la vârsta de reproducere (între adolescența târzie și menopauză). Aproape 70 la sută din aceste cazuri rămân nediagnosticate.

Până la o treime dintre femei pot avea ovare polichistice observate la ultrasunete, dar nu toate au SOP. Pentru a fi diagnosticată cu SOP, femeile trebuie să aibă două dintre următoarele:

Citește și:
  1. cicluri neregulate sau absente
  2. acnee, exces de creștere a părului facial sau corporal, căderea părului scalpului sau niveluri ridicate de androgeni (testosteron și hormoni similari) în sânge.
  3. ovare polichistice (multe chisturi mici pe ovare) vizibile la ultrasunete.

Nu aveți nevoie de ultrasunete dacă aveți 1 și 2. Pentru femeile cu vârsta sub 20 de ani, ultrasunetele nu sunt recomandate, ceea ce înseamnă că 1 și 2 trebuie să fie prezente pentru un diagnostic de SOP.

Simptomele SOP

Femeile care au SOP pot prezenta:

  1. cicluri menstruale neregulate - pot fi mai puțin sau mai frecvente din cauza ovulației mai puțin frecvente (eliberarea unui ou)
  2. amenoree (lipsa ciclului) - unele femei cu SOP nu menstruează, în unele cazuri de mulți ani
  3. creșterea excesivă a părului facial sau corporal (sau ambele)
  4. acnee
  5. căderea părului scalpului
  6. fertilitate redusă (dificultate în a rămâne gravidă) - legată de ovulația mai puțin frecventă sau absentă
  7. modificări ale dispoziției - inclusiv anxietate și depresie
  8. obezitate
  9. apnee în somn.

Nu trebuie să aveți toate aceste simptome pentru a avea SOP.

Citește și:

Tratamentul SOP

Este important ca toate simptomele SOP să fie tratate și gestionate pe termen lung, pentru a evita problemele de sănătate asociate. SOP este o afecțiune pe termen lung și este necesar un management pe termen lung.

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.