Setari Cookie-uri

Totul despre otita

O infecție a urechii (uneori numită otită medie acută) este o infecție a urechii medii, spațiul plin de aer din spatele timpanului care conține micile oase vibrante ale urechii. Copiii sunt mai predispuși decât adulții să facă infecții ale urechii.

Deoarece infecțiile urechii dispar adesea singure, tratamentul poate începe cu gestionarea durerii și monitorizarea problemei. Uneori, antibioticele sunt folosite pentru a elimina infecția. Unele persoane sunt predispuse la infecții multiple ale urechii. Acest lucru poate provoca probleme de auz și alte complicații grave.

Otita externă

Otita externă difuză acută este cauzată de obicei de bacterii, cum ar fi Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris, Staphylococcus aureus sau Escherichia coli. Otita externă fungică (otomicoză), cauzată de obicei de Aspergillus niger sau Candida albicans, este mai puțin frecventă. Furunculurile sunt de obicei cauzate de S. aureus (și de S. aureus rezistent la meticilină [MRSA] în ultimii ani).

Otita externă este o infecție acută a pielii canalului urechii cauzată de obicei de bacterii (Pseudomonas este cel mai frecvent).

Citește și:

Simptomele includ durere, scurgeri din ureche și pierderea auzului dacă canalul urechii s-a umflat; atingerea urechii provoacă durere. Diagnosticul se bazează pe inspecție. Tratamentul se face cu debridare și medicamente topice, inclusiv antibiotice, corticosteroizi, precum și măsuri de precauție pentru urechi uscate.

Otita externă se poate manifesta ca un furuncul localizat sau ca o infecție difuză a întregului canal (otită externă difuză acută). Acesta din urmă este adesea numit urechea înotătorului; combinația de apă în canal și utilizarea tampoanelor de bumbac este factorul de risc major. Otita externă malignă este o osteomielită severă (de obicei Pseudomonas) a osului temporal, care afectează de obicei adulții în vârstă, diabeticii și pacienții imunocompromiși.

Citește și:

Condițiile predispozante includ:

  1. Leziuni accidentale ale canalului cauzate de curățarea cu tampoane de bumbac sau alte obiecte
  2. Alergii
  3. Psoriazis
  4. Eczemă
  5. Dermatita seboreica
  6. Scăderea acidității canalului (posibil datorită prezenței apei)
  7. Iritante (de exemplu, spray de păr, vopsea de păr)

Încercările de a curăța canalul urechii cu tampoane de bumbac pot provoca microabraziuni ale pielii delicate a canalului urechii (aceste microabraziuni acționează ca portaluri de intrare pentru bacterii) și pot împinge resturile și cerumenul mai adânc în canal. Aceste substanțe acumulate tind să prindă apa, rezultând o macerare a pielii care stabilește scena pentru infecția bacteriană.

Diagnosticarea otitei:

Un medic va diagnostica o infecție a urechii medii făcând un examen fizic și un examen al urechii și punând întrebări despre starea de sănătate din trecut.

Citește și:

Medicul folosește un instrument numit otoscop pneumatic pentru a privi timpanul pentru semne de infecție a urechii sau de acumulare de lichide. De exemplu, medicul poate vedea dacă timpanul se mișcă liber atunci când otoscopul împinge aerul în ureche.

Alte teste pot include:

Testele auditive. Aceste teste sunt recomandate celor au avut lichid într-una sau ambele urechi timp de 3 luni în total. Testele se pot face mai repede dacă se suspectează pierderea auzului.

Timpanometrie. Măsoară modul în care timpanul răspunde la o schimbare a presiunii aerului în interiorul urechii.

Timpanocenteza. Acest test poate elimina lichidul dacă a rămas în spatele timpanului sau dacă infecția continuă chiar și cu antibiotice.

Analize de sange.

Tratamentul otitei

Otita poate fi tratată cu:

Citește și:
  1. Antibiotice, administrate pe cale orală sau sub formă de picături pentru urechi;
  2. Medicație pentru durere;
  3. Decongestionante, antihistaminice sau steroizi nazali;
  4. Pentru otita medie cronică purulentă, se poate intervene chirurgical.

Este posibil ca furnizorul medicul să vă recomande autoinsuflarea. Acest lucru ajută la ajustarea presiunii aerului din ureche. Pentru aceasta, vă ciupiți nasul și expirați ușor. Acest lucru forțează aerul înapoi prin tubul Eustachian.

Tratamentul exact pentru infecția urechii va depinde de tipul de infecție pe care îl aveți. În general, dacă simptomele dumneavoastră nu se ameliorează în 48-72 de ore, contactați medicul

Otita: semne și simptome

Simptomele frecvente ale unei infecții a urechii medii la adulți sunt:

  1. Durere în 1 sau ambele urechi;
  2. Scurgeri din ureche;
  3. Auz înfundat;
  4. Durere de gât.

Complicațiile otitei?

Otita medie se va rezolva adesea fără niciun tratament. Cu toate acestea, posibilele complicații ale otitei medii netratate includ o gaură (perforare) a timpanului, pierderea auzului și mastoidita. Chiar și mai multe complicații care pun viața în pericol, cum ar fi meningita (infecție a stratului protector care înconjoară creierul), abcesul creierului (o zuna cu puroi în creier) și/sau cheaguri de sânge în venele din creierul, sunt mai puțin frecvente, dar pot apărea.

Citește și:

Datorită gravității acestor posibile complicații, mulți medici recomandă tratamentul majorității infecțiilor urechii cu antibiotice.

Ce este mastoidita?

Mastoidita este o infecție sau o inflamație a osului mastoidian (umflătura mare și dură simțită în spatele urechii). În interiorul osului mastoid există o zonă „fagure de miere” (ca în interiorul unui stup de albine) umplută cu aer.

Mastoidita apare atunci când otita medie se răspândește în această zonă plină de aer din interiorul osului mastoid. Această complicație a otitei medii este mai puțin frecventă astăzi, datorită succesului pe care îl au antibioticele în eliminarea infecțiilor urechii.

Suspiciunea de mastoidită apare atunci când pacientul dezvoltă roșeață, sensibilitate și umflături în spatele urechii. Antibioticele sunt utilizate (de obicei într-o venă) pentru a trata această infecție. Dacă antibioticele nu sunt eficiente, se ia în considerare o MASTOIDECTOMIE.

Citește și:

Featured foto de la Elnur via Shutterstock

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.