Setari Cookie-uri

Totul despre infecția urinară

O infecție a tractului urinar (ITU) este o infecție a sistemului urinar. Acest tip de infecție poate implica uretra (o afecțiune numită uretrita), rinichii (o afecțiune numită pielonefrită) sau vezica urinară (o afecțiune numită cistita).

De obicei, urina dumneavoastră nu conține bacterii (germeni). Urina este un produs secundar al sistemului nostru de filtrare - rinichii. În mod normal, urina se deplasează prin sistemul dumneavoastră urinar fără nicio contaminare. Cu toate acestea, bacteriile pot pătrunde în sistemul urinar din exteriorul corpului, cauzând probleme precum infecția și inflamația. Aceasta este o infecție a tractului urinar (ITU).

Oricine poate face o infecție a tractului urinar, dar acestea sunt mai frecvente la femei. Acest lucru se datorează faptului că uretra (tubul care transportă urina din corp) la femei este mai scurtă și mai aproape de anus, unde bacteriile E. coli sunt frecvente. Adulții în vârstă sunt, de asemenea, expuși unui risc mai mare de a dezvolta cistită. Acest risc crescut se poate datora golirii incomplete a vezicii urinare. Există mai multe afecțiuni medicale care pot fi legate de aceasta, inclusiv o prostată mărită sau un prolaps al vezicii urinare (o afecțiune în care vezica urinară cade sau alunecă din poziția obișnuită).

Citește și:

Dacă aveți infecții frecvente ale tractului urinar, medicul dumneavoastră poate face teste pentru a verifica alte probleme de sănătate – cum ar fi diabetul sau un sistem urinar anormal – care ar putea contribui la infecțiile dumneavoastră.

Persoanele cu ITU frecvente primesc ocazional antibiotice în doze mici pentru o perioadă de timp pentru a preveni reapariția infecției. Această abordare prudentă pentru tratarea infecțiilor urinare frecvente se datorează faptului că organismul dumneavoastră poate dezvolta o rezistență la antibiotice și puteți face alte tipuri de infecții, cum ar fi colita C. diff.

Simptome infecție urinară

Când aveți o infecție urinară, mucoasa vezicii urinare și a uretrei devin edemațiate și iritate. Iritația poate provoca dureri în zona abdomenului inferior și chiar în partea inferioară a spatelui și, de obicei, vă va face să simțiți nevoia de a urina mai des.

Citește și:

Arsura sau durerea la urinare este cel mai frecvent simptom. Este posibil chiar să simțiți o nevoie puternică de a urina, dar să scoateți doar câteva picături. Acest lucru se datorează faptului că vezica urinară este atât de edemațiată încât vă poate face să simțiți că trebuie să urinați, chiar și atunci când nu aveți multă urină în vezică. Uneori, puteți pierde controlul vezicii și puteți pierde urina. De asemenea, puteți constata că urina dumneavoastră miroase urât și este tulbure.

Infecțiile renale provoacă adesea febră și dureri de spate - de obicei pe o parte sau pe cealaltă. De asemenea, infecțiile renale pot provoca adesea greață și vărsături. Aceste infecții trebuie tratate imediat, deoarece o infecție a rinichilor se poate răspândi în fluxul sanguin și poate provoca o problemă de sănătate care pune viața în pericol.

Citește și:

Cauze infecție urinară

Un număr mare de bacterii trăiesc în zona din jurul vaginului și rectului, precum și pe piele. Bacteriile pot ajunge în uretră și în vezică urinară. Ele pot călători chiar până la rinichi. Dar indiferent de cât de departe merg, bacteriile din tractul urinar pot cauza probleme.

Așa cum unii oameni sunt mai predispuși la răceli, alții sunt mai predispuși la ITU. Femeile au mai multe șanse de a face ITU decât bărbații, deoarece femeile au uretre mai scurte decât bărbații, astfel încât bacteriile au o distanță mai mică de parcurs pentru a ajunge la vezica urinară.

Câțiva factori care pot crește șansele de a face ITU sunt:

Factori corporali

Femeile care au trecut prin menopauză au o schimbare a mucoasei vaginului și își pierd protecția pe care o oferă estrogenul, ceea ce scade șansa de a face ITU. Unele femei sunt predispuse genetic la infecții urinare și au tracturi urinare care facilitează dezvoltarea bacteriilor. Actul sexual poate afecta, de asemenea, cât de des apar infecțiile urinare.

Citește și:

Contraceptie

S-a constatat, de asemenea, că femeile care folosesc diafragme prezintă un risc mai mare de infecții urinare în comparație cu cele care folosesc alte forme de contracepție. Utilizarea prezervativelor cu spermicide este, de asemenea, cunoscută a fi legată de un risc mai mare de apariție a infecțiilor urinare la femei.

Anatomie anormală

Este mai probabil să faceți o ITU dacă tractul urinar are o anomalie sau vi s-a introdus recent un dispozitiv (cum ar fi o sondă urinară). Dacă nu puteți urina în mod normal din cauza unui tip de blocaj, veți avea, de asemenea, șanse mai mari de apariție a ITU.

Anomaliile anatomice ale tractului urinar pot duce, de asemenea, la ITU. Aceste anomalii sunt adesea întâlnite la copii la o vârstă fragedă, dar pot fi întâlnite la adulți.

Citește și:

Sistem imunitar

Probleme precum diabetul de asemenea, pun oamenii la un risc mai mare de apariție a infecțiilor urinare, deoarece organismul nu este capabil să lupte cu microbii.

Tratament Infecție urinară

Dacă se suspectează o ITU, este important să consultați un medic cât mai curând posibil, astfel încât să se poată face un diagnostic precis și să se poată oferi un tratament adecvat. Tratamentul prompt este important pentru a preveni dezvoltarea infecției rinichilor și a altor complicații potențiale (cum ar fi sepsisul).

Infecțiile urinare sunt de obicei tratate cu succes cu antibiotice. Antibiotice se iau pe cale orală, de obicei de la trei până la zece zile, în funcție de circumstanțe.

Simptomele sunt de obicei ameliorate în 24 până la 48 de ore de la administrarea primei doze de antibiotice, dar este important să se termine întregul tratament, așa cum este prescris, pentru a vă asigura că infecția nu reapare și pentru a preveni ca infecția să devină rezistentă la antibioticul.

Citește și:

În cazul infecțiilor mai complicate și recurente, poate exista o cauză subiacentă. Dacă se suspectează o cauză subiacentă, aceasta trebuie identificată și tratată corespunzător, acolo unde este posibil. Testele de diagnostic care pot fi utilizate includ scanări cu ultrasunete sau tomografie computerizată (CT) și radiografii specializate ale tractului urinar.

Dacă există antecedente de infecții urinare recurente din cauza unei cauze subiacente cunoscute, poate fi efectuată o cistoscopie pentru a vedea interiorul uretrei și vezicii urinare, iar antibioticele în doză mică pot fi administrate zilnic timp de săptămâni sau luni pentru a preveni dezvoltarea infecțiilor urinare. Dacă se dezvoltă o infecție renală, poate fi necesară spitalizarea, astfel încât antibioticele să poată fi administrate intravenos.

Featured foto de la ANN PATCHANAN via Shutterstock

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.