10 Alimente bogate în Iod: tu le consumi?

Este important să cunoaștem care sunt alimentele cu cel mai mare conținut în iod – acest mineral deosebit de important pentru sănătatea organismului nostru și esențial pentru hormonii tiroidieni, cei care influențează energia noastră zilnică, dar și multiple alte procese din corp. Mai mult decât atât, în unele situații, medicii pot recomandă creșterea consumului de iod sau restricția acestui mineral, așadar chiar este necesar să cunoaștem aceste alimente care furnizează iod organismului nostru.

Iodul este recomandat în dieta zilnică a omului sănătos, poate proteja împotriva radiațiilor obișnuite (protejează glanda tiroidă) și totodată este mineralul esențial în sinteza hormonilor tiroidieni.

În anumite situații, cum ar fi hipotiroidia, creșterea aportului de iod ar putea fi necesară, pe când în hipertiroidie sau în tiroidita autoimună Hashimoto restricția consumul de alimente care conțin iod poate fi ajutătoare.

Recomandări cu privire la consumul de iod

Consiliul pentru Alimentație și Nutriție al Institutului de Medicină recomandă următoarele aporturi de iod:

Aportul de iod necesar zilnic: Bebeluși:

0 până la 6 luni: 110 micrograme (mcg) pe zi

7-12 luni: 130 mcg / zi

Copii:

1 la 8 ani: 90 mcg / zi

9-13 ani: 120 mcg / zi

Aportul de iod necesar zilnic: Adolescenți și adulți:

  • Bărbați peste 14 ani: 150 mcg / zi
  • Femei peste 14 ani: 150 mcg / zi
  • Femeile gravide: 220 mcg / zi
  • Femei care alăptează: 290 mcg / zi

Recomandările specifice depind de vârstă, sex și alți factori, cum ar fi sarcina. Adresează-te medicului tău pentru a afla doza de iod de care ai nevoie în funcție de vârsta și starea ta de sănătate.

Kudika Tarot

Iată care sunt alimentele cele mai bogate în iod

Alimente bogate în iod: algele marine

Printre cele mai bogate alimente în iod se numără algele marine. Indiferent de tipul acestora (Kelp, Arame, Hiziki, Kombu, și Wakame) , cu siguranță vor conține o cantitate însemnată din acest mineral.

alimente bogate in iodFoto: YARUNIV Studio/ shutterstock.com

Puteți încerca preparatele cu alge marine sau chiar Spirulină și Chlorella, pe care le gășiți atât sub formă de capsulă, cât și de pudră pe care o puteți folosi în diverse preparate.

Vă recomandăm să citiți și:

Chlorella: alga bogată în B12, cu puteri vindecătoare

SPIRULINA: Beneficii pentru sanatate

Alimente bogate în iod: creveții

Creveții se numără printre delicioasele fructe de mare care sunt foarte bogate în proteine și iod, însă sărace în calorii, ceea ce îi recomandă în dietele de slăbire sau întreținere a greutății. Creveții pot fi preparați în diverse rețete delicioase, chiar și în salate, iar noi vă recomandăm să ii consumați lângă multe legume.

Alimente bogate în iod: codul

Dintre toți peștii, codul este cel mai bogat în iod și totodată este foarte sărac în grăsimi. Carnea sa albă și slabă este delicioasă, este bogată în acizi grași omega ce ne protejează de bolile cardiovasculare și degenerative ale sistemului nervos și totodată este săracă în calorii.

Alimente bogate în iod: tonul

Și tonul este bogat în iod și sărac în calorii, fiind totodată apreciat pentru gustul său. Dacă nu aveți timp sau posibilitatea să gătiți des în casă, alegeți o consevă cu ton de calitate și în acest fel v-ați asigurat aportul optim de iod, dar și de acizi grași omega benefici sănătății, precum și de proteine.

Alimente bogate în iod: ouăle

Ouăle sunt foarte concentrate în aproape toți nutrienții necesari organismului nostru și conțin, totodată, cele mai bune proteine dintre toate alimentele: proteine de clasa I.

Dacă doriți să urmați o dietă care scade inflamația, vă recomandăm să consumăți ouăle de prepeliță, care nu conțin histamină.

Despre beneficiile ouălor de prepeliță vă invităm să citiți și articolul: 5 motive convingătoare să consumi ouă de prepeliță

Alimente bogate în iod: lactatele

Și lactatele conțin o cantitate importantă de iod. Deigur că această cantitate în iod variază în funcție de hrana bovinelor și de tipul de preparat. Brânzeturile, în funcție de modul în care au fost obținute, pot avea concentrații diferite în iod. Un iaurt pe zi asigură însă aproape jumătate din necesarul de iod pe zi.

Alimente bogate în iod: fasolea neagră

Cu un gust aparte, foarte apreciat de consumatori, fasolea neagră se găsește în topul vegetalelor cu conținut ridicat în iod. În plus, acest tip de fasole conține și resveratrol, cunoscut ca fiind cel mai puternic antioxidant din natură.

Alimente bogate în iod: cartofii

Ne plac atât de mult cartofii. Îi folosim des în preparate, în ciorbe și supe, în salate, dar îi consumăm cu poftă și prăjiți sau copți.

Cartofii sunt bogați în betacaroteni, dar și în iod. Trebuie să recunoaștem că au ceva mai multe calorii printre legume, însă preparați prin coacere sau fierbere sunt sănătoși și delicioși.

Alimente bogate în iod: Scoicile

Scoicile consumă alge și absorb prin modul lor de viață iodul din apa marină.

Acestea sunt bogate în proteine, sărace în calorii, iar în privința conținutului în iod, ei bine se numără printre alimentele cele mai bogate.

Alimente bogate în iod: cerealele integrale

Utilizăm cereale în multe produse de panificație, în batoane, chiar și în rețete de biscuiți și alte prăjituri. Cerealele reprezintă una dintre sursele de bază ca și conținut în iod, din alimentația zilnică a omului. Așadar, consumând cereale, alături de alte alimente prezentate mai sus, vă asigurați aportul optim de iod în fiecare zi.

Referințe:

The effect of iodine restriction on thyroid function in patients with hypothyroidism due to Hashimoto's thyroiditis

Dietary iodine intake, thyroid diseases and the prevalence of papillary carcinoma (PTC)

Foto articol: Evan Lorne/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
1 Mai 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri