Setari Cookie-uri

Leucocitele: Ce sunt și ce rol au în organism

Leucocitele sunt un tip de celule sanguine care sunt responsabile pentru apărarea organismului împotriva infecțiilor și alergiilor.

Cunoscute în mod obișnuit sub numele de globule albe din sânge, acestea sunt o parte importantă a sistemului imunitar.

Aceste celule se găsesc în mod normal la niveluri scăzute în sânge. Ori de câte ori un virus, bacterii sau orice alt tip de corp străin intră în organism, celulele albe din sânge devin active și încearcă să-l elimine, pentru a împiedica cauzarea de răni sau boli grave.

Cantitatea normală de leucocite din sânge este de aproximativ 4.500 până la 11.000 de leucocite per mm³ de sânge la adulți, totuși, această cantitate poate fi fluctuată în funcție de anumite afecțiuni, cum ar fi o infecție recentă, stres excesiv sau boli ale sistemului imunitar, cum ar fi SIDA.

Ce rol au leucocitele in organism

Una dintre funcțiile cheie ale sângelui este protecția. Celulele albe din sânge sunt celule ale sistemului imunitar. Sunt ca niște războinici care așteaptă în fluxul de sânge să atace invadatorii precum bacteriile și virușii. Când luptă cu o infecție, corpul produce mai multe globule albe.

Citește și:

Pentru ca organismele infecțioase să pătrundă în organism, acestea trebuie mai întâi să depășească barierele fizice, cum ar fi pielea, firele de păr din nas, mucusul și acidul din stomac. Odată ce au trecut de această primă linie de apărare, pot provoca o infecție. A doua noastră linie de apărare este atunci sistemul imunitar.

Există mai multe tipuri de globule albe și au roluri diferite în apărarea organismului împotriva infecțiilor bacteriene, virale, fungice și parazitare. Când localizează o infecție, aceste celule se deplasează la locul atacat pentru a distruge agentul patogen invadator și pentru a preveni îmbolnăvirea.

Unele luptă direct cu intrușii. Sunt atrase de agenții infecțioși, apoi îi înconjoară și îi înghit. Odată ajunse în interiorul celulei, aceste celule albe eliberează apoi substanțe chimice care descompun organismul și îl distrug.

Citește și:

    Alte celule albe, numite limfocite, vizează atacurile într-un alt mod, producând anticorpi. Aceste celule detectează antigeni - proteine ​​de pe suprafața agenților patogeni care sunt diferite de markerii de suprafață de pe celulele proprii ale corpului. Atunci când limfocitele identifică antigenele ca neaparținând organismului, ele produc anticorpi împotriva lor. Acest lucru poate dura câteva zile, timp în care s-ar putea să vă simțiți rău.

    Anticorpii se lipesc de antigeni și facilitează identificarea, distrugerea și îndepărtarea agenților infecțioși pentru celelalte părți ale sistemului imunitar. Celulele de memorie „își amintesc” de antigenele unei infecții, astfel încât în ​​timpul unei a doua expuneri răspunsul imun este mai rapid.

    Citește și:

      Celulele albe răspund mai repede, astfel încât anticorpii sunt produși mai devreme, ceea ce vă poate împiedica să vă îmbolnăviți din nou.

      Globule albe – valori normale

      Numărul de leucocite pe care cineva le are variază, dar intervalul considerat normal este de 4000-10.000 de leucocite la fiecare microlitru de sânge . Aceste valori de referință pot varia în funcție de laboratorul la care decideți să efectuați o Hemoleucogramă, o analiză care arată cu exactitate numărul exact al tuturor componentelor sângelui.

      Celule albe crescute în organism (globule albe mărite)

      Numărul mare de celule albe din sânge reprezintă uneori un răspuns normal și util, datorită faptului că, corpul dumneavoastră luptă împotriva unei infecții. Alteori, un număr mare de celule albe din sânge se datorează faptului că măduva osoasă produce prea multe celule atunci când nu este nevoie. Numărul mare de celule albe din sânge poate să nu provoace deloc simptome, dar dacă celulele albe nu funcționează bine, puteți fi predispus la infecții. Dacă există prea multe globule albe, sângele dumneavoastră poate să nu curgă bine, provocând simptome inclusiv sângerări nazale, confuzie sau vedere alterată.

      Celule albe scăzute în organism (globule albe scăzute)

      Hemoleucograma completă ajută la diagnosticarea leucopeniei și neutropeniei. Neutropenia la adulți este definită ca un număr absolut de neutrofile de mai puțin de 500 de celule per microlitru (µL) de sânge. Numărările mai mici de 1000 de celule/µL sunt periculoase și pot crește riscul de infecții.

      Tratamentul leucopeniei depinde de cauza afecțiunii. De exemplu, dacă există o suprimare a măduvei osoase din cauza medicamentelor precum chimioterapia =, oprirea medicamentului poate determina adesea recuperarea numărului de celule albe din sânge.

      Leucopenia este, de asemenea, asociată cu tratamentul cu radiații care afectează măduva osoasă. Odată ce terapia este oprită, numărul poate reveni. Leucopenia cauzată de infecții bacteriene sau fungice poate fi tratată cu antibiotice și, respectiv, antifungice adecvate.

      Cei cu afecțiuni genetice care duc la leucopenie pot avea nevoie de factor de stimulare a coloniilor de granulocite și alți factori de creștere derivați din măduva osoasă pentru a stimula producția de leucocite.

      Leucocite în urină – semnificație

      A avea unele leucocite în urină este normal - de obicei, testele de urină vor arăta 5 leucocite pe câmp sau 10.000 de leucocite per ml de urină. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de leucocite pot fi un semn al unei infecții (fie la nivelul sistemului urinar sau reproductiv) sau un semn al altor boli precum lupusul, problemele renale sau cancerul.

      Când există un nivel crescut de leucocite în urină, o analiză a urinei poate fi comandată de către medicul dumneavoastră. Aceste teste de urină analizează nivelurile altor caracteristici ale urinei, cum ar fi celulele roșii din sânge, celulele epiteliale, microorganismele și proteinele, care pot ajuta la identificarea unui diagnostic.

      Cauzele celulelor albe din sânge în urină:

      1. Infecție

      O infecție a tractului urinar (sau ITU) este cel mai frecvent motiv pentru creșterea nivelului de leucocite în urină. Nivelurile ridicate indică faptul că sistemul imunitar încearcă să lupte împotriva unei infecții fungice, bacteriene sau parazitare. Odată cu infecția, se vor observa și alte caracteristici în urină, cum ar fi prezența celulelor epiteliale și a microorganismului responsabil de infecție.

      2. Probleme cu rinichii

      Disfuncția rinichilor, așa cum se observă în cazul nefritei sau pietrelor la rinichi, poate provoca, de asemenea, niveluri crescute de leucocite în urină. Problemele cu rinichii pot duce, de asemenea, la cristale în urină sau, uneori, la eritrocite.

      Atât nefrita, cât și pietrele la rinichi pot prezenta, de asemenea, unele simptome caracteristice, cum ar fi dureri de spate, dificultăți de a urina și scăderea cantității de urină.

      3. Lupus eritematos sistemic

      Lupusul eritematos sistemic este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că este o afecțiune în care celulele imune atacă organismul, provocând inflamații ale articulațiilor, ale pielii, ale ochilor și ale rinichilor. În prezența acestei boli, testele de urină vor indica adesea niveluri ridicate de leucocite. Acest lucru combinat cu testele de sânge poate ajuta la diagnostic.

      4. Utilizarea medicamentelor

      Unele tipuri de medicamente, cum ar fi antibioticele, aspirina, corticosteroizii și diureticele pot cauza niveluri crescute de leucocite în urină.

      5. Reținerea urinei

      Reținerea urinei pentru perioade lungi de timp poate promova creșterea și dezvoltarea microorganismelor, ducând la o infecție a tractului urinar și provocând apariția leucocitelor în urină. În plus, dacă țineți urina prea mult timp, vezica urinară va începe să slăbească în timpul și, în cele din urmă, nu va putea să se golească complet. Acest lucru face ca urina să se acumuleze în interiorul vezicii urinare, determinând creșterea microorganismelor.

      6. Cancer

      Deși nu apare la fel de frecvent, cancerul de vezică urinară, de prostată sau de rinichi poate slăbi sistemul imunitar și poate duce la niveluri crescute de leucocite în urină. În plus, leucocitele pot apărea ca efect secundar al tratamentului cancerului.

      Vizionare placuta


      Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
      ...

      Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.