Setari Cookie-uri

Psoriazis: Simptome și tratament

Psoriazisul, o tulburare autoimună, este o afecțiune cronică a pielii. Se caracterizează prin zone inflamate, roșii, înălțate, care se dezvoltă adesea în solzi argintii pe scalp, coate, genunchi și partea inferioară a spatelui.

Cauza psoriazisului este necunoscută; cu toate acestea, se crede că este cauzat de creșterea anormal de rapidă a celulelor pielii. Celulele pielii se înmulțesc rapid, iar acest lucru face ca pielea să cadă la fiecare 3 până la 4 zile. Acest lucru poate fi cauzat de un declanșator, cum ar fi răni, arsuri solare, anumite clase de medicamente, infecție, stres, alcool sau tutun. Deși nu este contagioasă, afecțiunea este ereditară. Psoriazisul revine adesea și poate fi mai sever o dată decât alta.

Simptomele psoriazisului pot arata ca alte afectiuni ale pielii. Discutați întotdeauna cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală pentru un diagnostic.

Psoriazis pe scalp

Psoriazisul scalpului determină dezvoltarea plăcilor groase, aspre, solzoase, uscate, decolorate pe scalp și pe pielea din jurul scalpului. Plăcile pot fi pruriginoase sau dureroase. Psoriazisul scalpului poate provoca căderea părului (alopecie), iar zgârierea plăcilor poate agrava căderea părului.

Citește și:

Psoriazisul vă poate afecta comportamentul și modul în care vă gândiți la voi înșivă. Puteți deveni conștient de sine sau puteți experimenta stres, anxietate și depresie.

Simptomele psoriazisului scalpului variază.

Simptomele ușoare ale psoriazisului scalpului pot implica doar scuame mici și subțiri sau descuamări care arată ca mătreața.

Simptomele moderate sau severe ale psoriazisului scalpului includ:

  • Plăci înălțate, decolorate (roșu, maro, gri sau violet) cu o suprafață albă sau argintie de celule moarte ale pielii.

  • Placi pe cea mai mare parte a scalpului sau pe întregul scalp.

  • Plăci de-a lungul liniei părului, frunții, spatele gâtului sau pe pielea din jurul urechilor.

  • Uscăciune.

  • Mâncărime.

  • Fisuri.

  • Sângerare.

  • Iritație sau durere.

    Citește și:

Psoriazisul scalpului poate apărea în familii, dar declanșatorii reali sunt complecși. Părinții pot transmite copiilor lor, iar expunerile la mediu pot include traume ale pielii, arsuri solare, medicamente, stres și alte afecțiuni inflamatorii sau autoimune.

Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă va examina scalpul și restul pielii pentru a căuta semne de psoriazis. De asemenea, ei vă vor întreba despre simptome, istoricul familial și dacă ați început sau ați încetat recent să utilizați un medicament sau un produs de păr chiar înainte de apariția erupției.

Nu există un remediu pentru psoriazisul scalpului. Este posibil să aveți accese și momente în care plăcile dispar (remisie). Tratamentul poate oferi ameliorarea simptomelor și poate include lumină UV sau medicamente care pot fi aplicate direct pe leziuni, injectate în leziuni sau administrate pe cale orală.

Citește și:

Anumite alimente sau băuturi pot contribui la apariția psoriazisului la nivelul scalpului. Dacă aveți psoriazis al scalpului, este o idee bună să urmăriți ceea ce mâncați și beți într-un jurnal alimentar. Urmărirea a ceea ce mâncați și beți vă poate ajuta să determinați orice cauze ale crizelor.

O dietă antiinflamatoare poate limita apariția psoriazisului la nivelul scalpului. Alimentele care au proprietăți antiinflamatorii includ:

Pește gras, cum ar fi macrou, somon sau sardine.

Alimente cu frunze verzi, cum ar fi spanacul și varza kale.

Ulei de masline.

Alimentele și băuturile care pot provoca erupții includ:

  • Alcoolul.

  • Lactate, inclusiv lapte de vacă și ouă.

  • Citrice, inclusiv lămâi, lime și portocale.

  • Anumite legume, inclusiv ardei, cartofi și roșii.

    Citește și:

    Psoriazis: tratament și simptome

    Există diferite tipuri sau modele de psoriazis care pot provoca diferite simptome. Majoritatea oamenilor au un singur tip de psoriazis la un moment dat.

    Psoriazis cu plăci cronic (psoriazis vulgar)

    Acesta este cel mai comun tip.

    Zonele afectate ale pielii par în relief, roșii sau roz și acoperite cu o solz alb-argintiu. Afectează de obicei pielea de pe coate, genunchi, scalp, din spatele urechilor, trunchi și fese.

    Zonele afectate pot fi pruriginoase sau ușor inconfortabile.

    Psoriazisul gutat

    Acesta este un tip mai puțin frecvent de psoriazis, care este mai frecvent întâlnit la copii și adulții tineri.

    Apare de obicei după o infecție a gâtului cu un tip de bacterii cunoscute sub numele de Streptococi.

    Cauzează pete mici (~ 1 cm), roșii, ca picături, de obicei pe trunchi, brațe și coapse.

    Citește și:

      Psoriazisul pustural

      Psoriazisul pustular este mai puțin frecvent și afectează de obicei adulții.

      Apar vezicule mici care conțin puroi cu piele roșie înconjurătoare. Poate fi limitată la palme și tălpi sau poate afecta pielea pe tot corpul.

      Psoriazisul palmoplantar

      Psoriazisul palmoplantar afectează palmele mâinilor și tălpile picioarelor, uneori cu o cantitate mare de descuamare.

      Unii oameni dezvoltă fisuri dureroase în piele.

      Psoriazisul intertriginos

      Afectează pliurile corpului, de ex. axile, vintre, sub sâni și între fese.

      Zonele pot fi ridicate și sunt roșii, netede și strălucitoare, fără nicio scară.

      Psoriazisul eritrodermic

      Aceasta este o formă rară, severă, care implică aproape întreaga suprafață a pielii. Aceasta este considerată o urgență medicală și necesită tratament prompt, uneori în spital.

      Citește și:

        Psoriazisul unghial

        Psoriazisul poate afecta unghiile în mai multe moduri, inclusiv cu șanțuri în unghii, îngroșare, decolorare, desprindere a plăcii unghiei de pe patul unghiei (onicoliză) sau pete decolorate în patul unghiei.

        Poate afecta doar una sau câteva unghii sau poate implica toate unghiile de la mâini și de la picioare.

        Severitatea psoriazisului variază mult între oameni: pentru majoritatea va fi ușor care necesită tratament ocazional, în timp ce un grup mic are boală severă care necesită tratament regulat. Aspectul și severitatea simptomelor unei persoane pot varia, de asemenea, în timp.

        Aproximativ o treime dintre persoanele cu psoriazis dezvoltă, de asemenea, artrită psoriazică, o boală asociată care provoacă inflamarea articulațiilor. Artrita psoriazică este de obicei tratată de un reumatolog care lucrează îndeaproape cu un dermatolog sau un medic generalist.

        Mulți oameni consideră că aspectul psoriazisului este jenant și acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra sănătății lor mintale; ratele de anxietate și depresie sunt mai mari decât în ​​populația generală.

        Psoriazisul este asociat cu alte afectiuni de sanatate care fac parte din sindromul metabolic, inclusiv diabetul, obezitatea, colesterolul crescut si hipertensiunea arteriala.

        Nu există un remediu pentru psoriazis, ceea ce înseamnă că nu putem oferi un singur tratament pentru a-l face să dispară pentru totdeauna. Cu toate acestea, există multe tratamente care sunt extrem de eficiente și majoritatea pacienților pot obține o piele „cu aspect normal”. Psoriazisul nu produce cicatrice, dar poate lasă pigmentare post-inflamatoare.

        Există o varietate de tratamente pentru psoriazis care vin sub diferite forme. Un medic de familie sau un dermatolog vă va recomanda tratamentul cel mai potrivit.

        Tratamentul psoriazisului începe cu evitarea declanșatorilor (menționați mai sus) care îl pot agrava.

        TRATAMENTE TOPICE

        „Tratamente topice” înseamnă tratamente aplicate direct pe piele:

        Cremele hidratante (emoliente) ajută la reducerea acumulării de depuneri și mâncărimi. Ele pot ajuta, de asemenea, la creșterea eficacității altor tratamente topice.

        Cremele, unguentele, gelurile, loțiunile și șampoanele cu steroizi (cortizon) ajută la reducerea inflamației și a depunerilor.

        Preparatele cu analogi ale vitaminei D sunt disponibile ca tratamente topice, combinate cu steroizi sub formă de geluri, unguente și spray de spumă. Tratamentul combinat cu analogi ai vitaminei D și steroizi este eficient în reducerea inflamației și a depunerilor.

        Săpunurile pe bază de gudron, uleiurile de baie, șampoanele și cremele pot ajuta la reducerea inflamației, mâncărimii și a depunerilor.

        foto goffkein.pro/ Shutterstock

        Vizionare placuta


        Kudika
        29 Noiembrie 2022
        Echipa Kudika
        Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

        Ti-a placut acest articol?

        Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.