Setari Cookie-uri

Răceală la ovare: Ce este în realitate și cum se manifestă?

Nu de puține ori am auzit termenul de "răceală la ovare", dar trebuie menționat , încă de la început , că această expresie înrădăcinată în limbajul curent este de fapt un termen umbrela pentru două afecțiuni medicale.

Aceste două afecțiuni medicale poartă denumirile de cistită și anexită, iar în următorul articol vom dezbate mai multe despre simptomatologia lor cât și despre modul prin care acestea sunt tratate.

Răceală la ovare: Simptome si tratament

Cistita

Cistita este un tip comun de infecție a tractului urinar inferior (ITU). Tractul urinar este alcătuit din rinichi, uretere (tuburile care conectează fiecare rinichi la vezica urinară), vezica urinară și uretra. Faceți cistita atunci când bacteriile intră în vezica urinară prin uretră.

Aproximativ jumătate dintre femei vor avea o infecție a tractului urinar, cum ar fi cistita, la un moment dat în timpul vieții.

Nu întotdeauna apar simptome. Dar dacă apar, acestea pot include:

Uneori, simptomele cistitei apar brusc.

Cistita necomplicată dispare de obicei de la sine după câteva zile fără niciun tratament specific.

Cistita este cauzată de o infecție bacteriană. Peste opt din 10 cazuri de cistită sunt cauzate de bacteria Escherichia coli (E. coli), care de obicei trăiește inofensiv in intestin.

Bacteriile pot pătrunde în tractul urinar în multe moduri:

În timpul sexului.

  • Igiena precară. Bacteriile pot trece de la anus la uretră, mai ales dacă aveți incontinență intestinală.

    Citește și:
  • Deshidratare. A nu bea suficiente lichide poate însemna că nu trebuie să urinați mult, așa că urina rămâne în vezică mai mult timp și bacteriile cresc acolo.

  • Sarcina. Uterul în creștere poate apăsa pe vezica urinară, împiedicând-o să se golească complet. Acest lucru poate face ca bacteriile să se dezvolte mai mult în vezica urinară.

  • Diabet. Dacă urina conține mai mult zahăr decât este normal, acest lucru poate stimula creșterea bacteriilor în vezica urinară.

  • Menopauza. Nivelurile scăzute de estrogen pot face peretele uretrei mai subțire și urina mai acidă. Acest lucru vă poate face mai predispusă la cistită.

  • Purtarea unui cateter vezical (un tub care este introdus în uretra pentru a drena urina din vezică).

  • Pietre (calculi) în sistemul dumneavoastră urinar, cum ar fi pietre la rinichi sau la vezică. Acestea se pot bloca, astfel încât urina se acumulează în vezică.

    Citește și:
  • Condiții care afectează structura tractului urinar.

Antibiotice pentru cistită

Dacă simptomele nu se îmbunătățesc după două sau trei zile sau par să se înrăutățească, discutați cu medicul dumneavoastră de familie. Medicul dumneavoastră de familie vă poate prescrie antibiotice pentru a elimina infecția.

De obicei, luați antibiotice pentru cistită exact numărul de zile recomandat de medic. Uneori, medicul dumneavoastră vă poate prescrie mai multe tipuri de antibiotice.

Dacă luați antibiotice, simptomele ar trebui să înceapă să dispară după câteva zile. Dacă antibioticele nu funcționează, medicul dumneavoastră poate trimite o probă de urină la un laborator pentru a verifica ce bacterii vă cauzează simptomele. Ei pot prescrie apoi un antibiotic diferit.

Citește și:

Anexita

Anexită” este termenul umbrelă medical folosit uneori pentru a descrie o inflamație a trompelor uterine și a ovarelor, denumită mai frecvent „boală inflamatorie pelvină” (BIP).

Afectează mai ales femeile tinere și este de obicei acută, dar poate deveni și cronică.

Este cauzată de o infecție, care începe adesea în vagin și urcă la tractul genital superior.

Boala este cauzată de o infecție adusă în trompele uterine sau ovare. Rolul agentului infecțios poate fi jucat de o varietate de bacterii: stafilococ, streptococ, gonococ, bacil tuberculos, chlamydia și așa mai departe. Procesul de penetrare și dezvoltare a infecției este indus de mulți factori, dintre care cei mai importanți sunt:

  • nerespectarea standardelor de igienă;

  • hipotermie;

    Citește și:
    • stres;

    • întreruperea artificială a sarcinii;

    • sistemul imunitar slăbit;

    Manifestările bolii depind de localizarea acesteia (anexita poate fi dreaptă, stânga sau bilaterală) și formă (acută sau cronică).

    Anexita acută se caracterizează prin dezvoltarea rapidă, uneori drastică, a următoarelor simptome:

    • durere ascuțită în abdomenul inferior sau regiunea lombară;

    • febră (temperatură ridicată, frisoane, slăbiciune);

    • secreții vaginale abundente.

    Dacă o femeie cu anexită acută nu se adresează unui medic ginecolog pentru tratament, poate apărea supurația anexelor afectate sau tranziția bolii într-o formă cronică. Această etapă a bolii se caracterizează prin modificarea perioadelor de exacerbare a bolii cu remisiune în timpul cărora simptomele dispar.

    Citește și:

      Simptomele în perioada de exacerbare sunt mai slabe: durerea nu este la fel de intensă, temperatura crește ușor. Anexita cronică se caracterizează prin tulburări ale ciclului menstrual – menstruație dureroasă sau prea intensă. Unele paciente se plâng de senzații dureroase în timpul actului sexual și, ca urmare, de o scădere a dorinței sexuale.

      Anexita poate fi responsabilă și de sarcinile extrauterine, adică cele care se dezvoltă în trompe și poate chiar provoaca infertilitate feminină.

      Dacă ați suferit deja de anexită, șansele de a rămâne însărcinată scad. Acest lucru se datorează faptului că inflamația care apare în trompele uterine poate provoca cicatrici care împiedică fertilizarea ovulului și mișcarea embrionului către uter.

      În majoritatea cazurilor, tratamentul necesită antibiotice. Este important să-l terminați chiar dacă simptomele anexitei au dispărut. Dacă infecția este severă, poate fi necesară spitalizarea suplimentară, deși acest lucru nu este obișnuit.

      Detectarea precoce este importantă pentru a preveni dezvoltarea daunelor care nu pot fi remediate ulterior.

      Foto New Africa / Shutterstock

      Vizionare placuta


      Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
      ...

      Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.