Setari Cookie-uri

Uterul retrovers - ce înseamnă - detalii de un medic ginecolog

De cele mai multe ori, uterul retrovers nu prezintă simptome, fiind în cele mai multe cazuri o predispoziție genetică. Însă, există femei care pot resimți următoarele:

Anatomia corpului feminin este foarte complexă. Multe femei dețin un uter poziționat anormal, condiție numită „uter retrovers”. În acest caz, există întrebarea dacă există posibilitatea instalării unei sarcini sănătoase.

La această întrebare ne va răspunde dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, alături de mai multe informații despre uterul retrovers.

Ce este un uter retrovers?

În mod normal, uterul are formă de pară și este așezat în continuarea vaginului, fiind ușor înclinat anterior, deasupra vezicii urinare. Uterul retrovers este orientat ușor spre posterior, în unele cazuri fiind deplasat ușor către stânga sau dreapta.

Simptome

De cele mai multe ori, uterul retrovers nu prezintă simptome, fiind în cele mai multe cazuri o predispoziție genetică. Însă, există femei care pot resimți următoarele:

Citește și:
  • durere în vagin sau în partea inferioară a spatelui în timpul actului sexual
  • durere în timpul menstruației
  • probleme la introducerea tampoanelor
  • frecvență urinară crescută sau senzație de presiune în vezică
  • infectii ale tractului urinar
  • incontinență ușoară
  • proeminență a abdomenului inferior

Cauze

Un uter retrovers este o variație a anatomiei pelvine pe care multe femei o au incă de la naștere, fie o dobândesc pe măsură ce se maturizează. Statistic, aproximativ un sfert dintre femei au un uter retrovers.

În alte cazuri, afecțiunea poate avea o cauză de bază care este adesea asociată cu cicatrici sau aderențe pelvine. Acestea includ:

Endometrioza. Țesutul cicatricial endometrial sau aderențele pot determina lipirea uterului într-o poziție diferită.

Citește și:

Fibroame. Fibromul uterin poate determina blocarea sau deformarea uterului sau înclinarea înapoi.

Boală inflamatorie pelvină (BIP). Când este lăsată netratată, BIP poate provoca cicatrici, care pot avea un efect similar cu endometrioza.

Uterul retrovers și sarcina

„În cele mai multe cazuri, un uter retrovers nu este considerat a fi o cauză de infertilitate, deși dacă toate celelalte complicații posibile au fost excluse, un specialist în fertilitate poate recomanda proceduri chirurgicale pentru a rectifica poziția uterului.

Abilitatea spermatozoizilor de a ajunge în uter nu are nimic de-a face cu pozitia sa. A avea un uter retrovers poate fi o variație anatomica normală, la fel ca și culoarea ochilor sau a părului”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Citește și:

Silviu Iștoc este medic primar obstetrică-ginecologie, specializat în chirurgie ginecologică minim invazivă și Medicină materno-fetală. Competențele medicului Silviu Iștoc sunt impresionate, de la histerescopie, la chirurgie ginecologică, ultrasonografie obstetricală și ginecologică, laparoscopie, chirurgie ginecologică minim invazivă și medicină materno-fetală.

Foto Mikhaylovskiy/ Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
27 Aprilie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.