Setari Cookie-uri

Si-au masurat tensiunea arteriala si aproape jumatate aveau probleme!

Hipertensiunea arteriala prezinta o incidenta alarmanta in Romania!

Comunicat de presa

Aproximativ 350 de persoane si-au masurat gratuit tensiunea arteriala in corturile special amenajate in curtea Spitalului Coltea din Bucuresti, cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Hipertensiunii Arteriale, sarbatorita pe 17 mai. Din totalul persoanelor testate, un procent ingrijorator de mare (42,94%) a fost diagnosticat cu hipertensiune arteriala. Concret, au fost depistati 143 de hipertensivi, din care 53 au fost cazuri nou diagnosticate.

tensiune arteriala

Cea mai mica tensiune inregistrata a fost 80 cu 50 mmHg, in timp ce cea mai mare valoare a tensiunii arteriale a fost 200 cu 100 mmHg. Din cele aproape 350 de persoane care si-au masurat tensiunea arteriala in cadrul Campaniei Nationale „Viteza ucide... nu numai in trafic. Controleaza-ti tensiunea arteriala!”, editia Bucuresti, cea mai in varsta persoana a avut 87 de ani.

Citește și:

Oamenii devin din ce in ce mai receptivi, iar aceste actiuni ale noastre de testare a valorilor tensionale incep sa dea roade. De exemplu, intre cele doua studii epidemiologice pe care le-am facut in 2005 si 2012, procentul de constientizare in randul populatiei a crescut de la 40% la 65%. De asemenea, oamenii incep sa inteleaga necesitatea controlului periodic al valorilor tensionale. Este important sa continuam acest efort pentru ca doar in acest fel vom reusi sa reducem mortalitatea cardiovasculara”, a declarat prof. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune.

Pe langa nevoia unui control cat mai eficient al valorilor tensionale, medicii specialisti trag un semnal de alarma si in privinta aparatelor de masurare a tensiunii arteriale existente pe piata si care nu sunt toate omologate de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale. In primul rand, se recomanda folosirea unui aparat cu manseta pentru brat, prevazut cu stetoscop inclus in manseta. Medicii avertizeaza ca aparatele tip bratara au un risc mai mare de erori si, prin urmare, pot face mai mult rau decat bine.

Citește și:

Campania Nationala „Viteza ucide... nu numai in trafic. Controleaza-ti tensiunea arteriala!” va continua in 2014 cu alte doua actiuni de masurare gratuita a tensiunii arteriale pe 4 iulie si in perioada 20-21 septembrie, concomitent cu cea de-a treia editie a Congresului Societatii Romane de Hipertensiune. Pe langa masurarea tensiunii arteriale, participantii la campanie primesc si sfaturi utile despre cum pot preveni hipertensiunea arteriala prin adoptarea unui stil de viata sanatos.

Citeste si: Practic: Cum iti masori singur Tensiunea Arteriala?

Foto: dreamstime

Vizionare placuta


Kudika
4 Iunie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.