Setari Cookie-uri

(P) Laserul endovenos cea mai moderna metoda de tratament al varicelor

Ultimul studiu realizat sub patronajul Societatii Romane de Flebologie arata ca frecventa bolii varicoase este mult mai mare decat se credea pana acum (15 20%) si ea depaseste 30%, indreptandu-se spre prevalenta din Europa occidentala (~ 40%). Deasemenea, inca 30 40% din populatie are probleme minore de intoarcere venoasa, de felul teleangiectaziilor si venelor reticulare.

din vena care are valva stricata si forma unei crose de golf) si “stripping”, respectiv smulgerea venei cu ajutorul unei sarme otelite introdusa in interiorul venei, si care se cheama “stripper”. Tratamentul chirurgical modern inlocuieste smulgerea venei cu flebectomia Muller, o metoda minim invaziva, de extragere a venelor prin microincizii, sub anestezie locala.

Intrebare: In ce consta si cum actioneaza laserul endovenos?
Raspuns: Laserul endovenos consta in introducerea unei fibre optice conectate la un aparat laser in interiorul venei varicoase. Aceasta noua metoda de tratament nu necesita decat o mini-incizie sub genunchi prin care, sub control Eco Doppler, se introduce retrograd fibra optica pana in dreptul crosei safenei unde este valva stricata. Fibra optica se conecteaza la laser si energia luminoasa degajata incalzeste si topeste practic vena varicoasa din interior, sigiland si desfiintand traiectul venos bolnav. In acest fel se evita abordul chirurgical si toate posibilele neajunsuri legate de el: sangerare, suprainfectii, dureri postoperatorii, cicatrice inestetice.

Intrebare: Care sunt avantajele si dezavantajele laserului endovenos?
Raspuns: Principalul avantaj este minima invazivitate – durerile postoperatorii reduse, lipsa cicatricelor si a sangerarii intra si postoperatorii, posibilitatea efectuarii interventiei sub anestezie locala, fara internare, precum si consecinta acestor lucruri – reluarea activitatii normale intr-un timp foarte redus. Dezavantajul laserului endovenos este costul, care este mai mare decat al interventiei chirurgicale, datorita utilizarii aparatelor de ultima generatie – laser, Ecograf Doppler color si a consumabilelor scumpe – catetere venoase, fibre optice.

Intrebare: Cum a fost receptata aceasta metoda noua in Romania si ce ne rezerva viitorul?
Raspuns: Laserul endovenos a fost foarte bine primit de pacientii nostri, care se informeaza pe toate caile si unii il solicitau chiar inainte sa-l avem. Intrucat metoda este preferata in ultimul timp de majoritatea pacientilor, in ciuda unor dificultati financiare inerente momentului, cred ca in viitor laserul endovenos va tinde sa inlocuiasca chirurgia traditionala in multe situatii, desi intotdeauna vor exista anumite cazuri care nu se vor putea rezolva decat chirurgical.

Dr. Stefan Jianu
Medic primar chirurg
Centrul Medical ProEstetica


Kudika
25 Ianuarie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.