Setari Cookie-uri

Ce sunt punctiile mamare si cum se realizeaza

Biopsia de san prin punctie percutana consta in recoltarea din tumora mamara de fragmente tisulare pe se vor efectua analize histopatologiece si imunohistochimice, pentru a stabili diagnosticul si protocolul terapeutic.

Comunicat de presa

Aceasta procedura este indicata atunci cand, la mamografie sau ecografie, a fost descoperita o tumora sau un nodul mamar si se urmareste ca prin analiza la microscop sa se descopere daca tesutul prezinta celule canceroase sau nu.

punctii mamare

Tipuri de punctii mamare

O biopsie de san poate fi facuta in mai multe moduri, insa toate acestea urmaresc extragerea unei portiuni de tesut spre a fi analizata la microscop. Biopsia se poate realiza prin punctie - biopsie ghidata (se foloseste in cazul unei formatiuni care nu se simte la palpare dar este vazuta de mamografie sau de ecografie) sau biopsie deschisa. Tipurile de punctie difera prin metoda de recoltare a acestui tesut:

Punctia aspirativa (citologica) mamara

Reprezinta o tehnica bine tolerata de catre pacienti, prin care se obtine un rezultat rapid. Efectuata sub ghidaj ecografic si de obicei in absenta unei anestezii locale, punctionarea poate fi facuta asupra unor leziuni nepalpabile, infraclinice. Acul este subtire, cele mai folosite fiind cele de 21-23 G, cu lunigmea de 3,8-4 cm.

Citește și:

Puncțiile aspirative pot fi utilizate pentru obținerea unui diagnostic citologic in cazul unor formațiuni solide (mai puțin complete insa decat in cazul puncțiilor cu ac gros) sau pentru aspirația unor formațiuni chistice.

Chisturile si colectiile lichidiene sunt usor de aspirat prin punctia percutana cu ac fin.

Avantajele punctiei fine aspirative mamare constau in usurinta efectuarii, in minimul de efecte secundare si complicatii si in rapiditatea eliberarii rezultatului. Dezavantajele consta in faptul ca materialul obținut la aspirație poate fi nesatisfacator (acelular) si este necsar un medic citopatolog specializat pe patologia mamara.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
17 Decembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.