Setari Cookie-uri

Ce sunt punctiile mamare si cum se realizeaza

Biopsia de san prin punctie percutana consta in recoltarea din tumora mamara de fragmente tisulare pe se vor efectua analize histopatologiece si imunohistochimice, pentru a stabili diagnosticul si protocolul terapeutic.

Punctia mamara cu ac gros (histologica)

Printr-un ac special-trocar se preleveaza un fragment din tesutul de la nivelul tumorii. Acul are calibru de 14-16 G si 10 cm lungime. Zona in care urmeaza a fi facuta incizia va fi anesteziata local, iar acul va fi introdus in tesutul mamar si se va extrage fragmentul din nodulul suspect. Rezultatul in urma acestei punctii se elibereaza in 5-7 zile; in cazul unor tumori maligne fragmentele sunt supuse si unor teste imunohistochimice.

Punctiile biopsii mamare sunt recomandate si de preferat pentru obținerea unui diagnostic histo-patologic, deoarece sunt putin invazive si presupun riscuri mici, complicatii reduse si o recuperare mai rapida decat in cazul unei biopsii excizionale. Cicatricile sunt absente, acesta manevra putand duce la evitarea unei interventii mamare, in cazul unui diagnostic de benignitate.

Citește și:

In ce consta procedura de punctie biopsie mamara?

Zona sanului este acoperita cu un camp steril, este dezinfectata si in general anesteziata, fiind apoi patrunsa pentru a preleva esantionul care va fi analizat, examinat histologic. Interventia consta in introducerea unui ac pentru a recolta mai multe fragmente de tesut, de obicei 5 in cazul unei formatiuni Donna Medical Center 1.jpgsolide.

Procedura dureaza in jur de 30 minute si este urmata de o compresie manuala asupra zonei punctionate. Pacienta trebuie sa evite efortul fizic pentru cel putin urmatoarele 24 de ore si va fi nevoita sa poarte un bandaj elastic compresiv in jurul bustului. Daca apar dureri, acestea pot fi calmate prin administrarea unor tratamente recomandate de medic. Inainte de efctuarea punctiei nu se iau tratamente anticoagulante sau antiagregante 3-4 zile (ex.: aspirina, aspenter, heparina).

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Decembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.