Setari Cookie-uri

Chirurgia estetica a pleoapelor

In procesul de imbatranire a fetei, pleoapele ocupa un rol deosebit de important. Pleoapele sunt plasate in plin centrul figurii si foarte frecvent, aici apar primele semne de senescenta: exces de piele la pleoapa superioara, pungi sub ochi, caderea sprancenelor. Atat de multe alterari care, asociate in diferite grade, marcheaza privirea. Fara indoiala ca acesta este unul dintre motivele pentru care solicitarea de ameliorare estetica si de reintinerire chirurgicala la acest nivel este foarte frecventa si foarte veche.

Combinatiile in care pot aparea deteriorarile sunt multiple, fiecare avand propriul mod de a fi marcat de varsta. Inegalitatea noastra in fata ravagiilor senescentei este evidenta. Rezultatele chirurgicale variabile de la un subiect la altul reprezinta o dovada in acest sens: suntem cu totii inegali in fata posibilitatilor chirurgiei estetice.

Pentru fiecare caz in parte chirurgul poate explica in mod limpede ce poate fi ameliorat si ce nu este posibil din punct de vedere chirurgical.

Cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti:

- Rezultatele acestei operatii sunt stabile pentru o lunga perioada de timp. Bineinteles ca imbatranirea cutanata nu stagneaza si s-ar putea ca dupa mai multi ani sa fie necesara repetarea unei interventii partiale;

- Operatia nu schimba fizionomia si nu poate prelungi forma pleoapelor;

- Interventia nu are nici o actiune asupra pigmentarii pleoapei inferioare (cearcane); din contra, in caz de pleoapa superioara hiperpigmentata este posibila indepartarea acesteia in cea mai mare parte;

- Aceasta interventie chirurgicala poate fi asociata fara nici un pericol cu alte interventii de chirurgie estetica cum ar fi liftingul sau rinoplastia.

- Ciactricile se estompeaza in cateva saptamani, iar urmele de echimoze dispar dupa 15-20 de zile de la operatie.

La ce varsta se poate efectua operatia?

Cu conditia sa nu existe o obsesie pentru cea mai mica adancitura care poate sa apara pe pielea pleoapelor si care va fi in viitor un rid si cu conditia de a nu dori pastrarea unei imposibile “tinereti vesnice”, operatia se poate efectua atunci cand apare necesitatea ei. Deci nu exista o varsta ideala ci o varsta “realista” la care se poate obtine un oarecare beneficiu. Iar acest beneficiu este cu atat mai mare cu cat operatia este efectuata mai tarziu.

In realitate, aceasta notiune de varsta realista este o problema de caz particular, de sex, de profesie, de optiune personala si mai ales de obtinere a consimtamantului chirurgului care nu va accepta sa opereze decat daca este posibila o ameliorare estetica si intr-un context psihologic echilibrat.

Bibliografie: Chirurgia estetica in viata cotidiana, dr. Jacques Le Pasteur, ed. Nemira 2000
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Decembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.